Sensationellt fynd av skadedjur i museisamlingarna
2020-04-01
Konservator Linnéa nere i magasinet som kallas “Svarta hålet”.
Det var i förra veckan som samlingskonservator Linnéa skulle gå sin vanliga runda i föremålsmagasinen på museet. Det är ett återkommande moment att kontrollera insektsfällorna som finns utplacerade, och tisdagen förra veckan var inget undantag.
Det visade sig dock vara allt annat än rutin…
Linnéa berättar att museet haft problem med flera mindre föremål som varit spårlöst försvunna, eller haft svårtolkade skador – “Helt plötsligt kunde flera av de kinesiska porslinsmynten i magasin BL fattas, eller halmbockarna på julhyllan vara söndergnagda. Jag liknar det vid att en vild hund sprungit lös. “
Linnéa visar svåra skador på en möbel.
En av de konstiga skador som uppstått på en oljemålning. Linnéa misstänker att skadedjuret sprungit rakt in i tavlan, när den försökt fly efter att hon tänt taklamporna.
“När jag på måndagen gick kus-rundan, som jag brukar kalla den, var det totalt kaos nere i magasinet som kallas för Svarta hålet. Jag hade med mig kommunikationsansvarig Robert för att fotografera några föremål. Vi möttes dock av söndergnagda möbler, trasiga tavlor och en uppstoppad bäver från 1600-talet, där endast svansen kvarstod. Inte ett uns päls fanns kvar på det stackars djuret. När jag vände mig om och tittade mot soffan i Karl Johan-stil, såg jag vad som orsakat all denna skada.”
Linnéa lyckades snabbt fumla fram mobiltelefonen och ta en bild.
“Göta-Petter! Aldrig sett nåt liknande”, utbrister Robert när han berättar om vad de såg. “Inte ens min gamla kompis Lasse “Kusen” Karlsson visste vad det var för något, och då har han ändå forskat på insekter större delen av sitt liv”.
Den otroligt stora Fläskängern. Kanske världens största?
Avdelningschef Kajsa kommenterar också fyndet “Det är såklart olyckligt att så många föremål blivit attackerade av det här skadedjuret, men det är också fantastiskt spännande att vi får vara med om en sån här sensationell händelse, att just vi som ett litet länsmuseum uppe i norr är med och skapar historia. Vi kommer att starta en insamling där vi efterlyser berättelser om vad gemene man ute i stugorna har för relation till skadedjur”.
Den vanliga storleken på insektsfälla fungerade uppenbarligen inte…
Konservator Linnéa har skickat den ovanligt stora insekten till Naturhistoriska för en vidare analys. De kommer sedan att stoppa upp den och skicka tillbaka den till oss. Insekten ska märkas in och förvaras i samlingarna för framtiden att ta del av.
Konservatorn har gått igenom en stor mängd artiklar och litteratur i jakt på information om skadedjuret, något hon tyvärr gått bet på.
Hur kunde den bli så stor, frågar vi konservatorn, som också har ett specialintresse för skadedjur. – “Det är väldigt svårt att säga, och vi väntar på ett utlåtande från experter. En sak vet vi iallafall, och det är att den inte gillar plast. Den här Big Pack-förpackningen är helt oskadd, tack och lov”.
En oskadd Big Pack-förpackning. Tack och lov fortfarande i Mint condition.
Linnéa har redan ställt iordning en plats för den “lilla” rackaren, och den kommer att få en alldeles egen hylla bland andra exotiska föremål, ovanpå Myrkotten och ryggkotan på 65 cm.
Linnéa visar var Fläskängern kommer att ha sin plats i magasinen.
FAKTARUTA: FLÄSKÄNGER (Dermestes lardarius)
Vanlig Fläskänger:
Storlek: Ca 8 mm.
Äter: fläsk, torrt kött, skinn, päls, uppstoppade djur.
Var? I skafferier.
Vår Fläskänger:
Storlek: ca 38 cm
Äter: Tydligen allt utom plast.
Var? Magasinet ”Svarta hålet”.