Minnen och berättelser

Här kan du lyssna till personer, som berättar om allt mellan himmel och jord. En del berättar om hur det var förr. Andra berättar om hur det är nu, men ett nu blir alltid ett förr. En inspelning är en spegling av människan, händelsen och platsen vid ett speciellt tillfälle – ett unikt ögonblick.

 

Här berättar Lisa Åhlström, Ångermanlandsgårdens första lill-piga, för Inger Stenman om hur hon och skolkompisarna funderade över ”Svarta Madame” och Gamla rådhuset på Murberget.

Det är en gåva och ett förtroende att få lyssna till en annan människas ”värld”. Om det är 1918 eller 2018 har ingen betydelse. Berättelsen och anekdoten finns där. Rösten finns där. Sant eller falskt spelar ingen roll. Det är någon som fångat den med papper och penna eller med inspelningsapparat. Det är någon som lyssnat – kanske Levi Johansson i en uppteckning från 1918, kanske någon av museets medarbetare i en inspelning från 2018. Vi spelar in människors minnen och berättelser för att få färg och must till historien – inte enbart för fakta och hårdvara. I en inspelning får vi höra om hur saker och ting varit, men vi får också dialekten, känslan och röstavtrycket; det som är unikt för varje person.

Skillnad på röster från olika tidsperioder?

En människa, som i hela sitt liv har levt nära många människor, inom fyra väggar, kanske tätt i en stad, den människan får en annan klang och ett annat uttryck än den som levt nära naturen och använt sin röst för höras över långa sträckor. En person, som är van att använda mikrofon och förstärkare för att höras, får en annan röst än den som sjungit långa berättande visor till borrstålets klang utomhus. Filmskådespelaren eller scenkonstnären med vana av mikrofonförstärkning använder rösten på ett annat sätt än teatermänniskan, som klarar sig utan förstärkning. Det kanske är något att fundera över och det gäller oss alla. Om det vittnar också våra ljudinspelningar. Dialekten och det personliga uttrycket finns där oavsett om det är i Anundsjö eller Njurunda, Jansjö eller Haverö, Sundsvall, Örnsköldsvik eller Härnösand. Berättelserna har en plats i våra samlingar.