Samiska föremål
Samlingen av samiska föremål består av drygt 500 objekt, både konstnärliga handarbeten och vardagsföremål. De kommer till största delen från sydsamer och var insamlade under 1920-talet av Axel Calleberg. Axel Calleberg var museets informant som hade i sin uppgift att samla och dokumentera den samiska kulturen. Tack vare hans arbete har museet en samling av fotografier, berättelser och föremål samt ett sameviste med flera byggnader på Friluftsmuseet Murbergets område
Nedan kan du läsa om några utvalda föremål som finns i samlingarna.
Samisk körstav
I museisamlingarna finns en körstav. Den är tillverkad i trä med en hornförsedd knopp. De dekorerade hornstyckena sitter på vardera sida av staven, och har suttit fast med sex stycken spikar. Skaftet är ihåligt och fyllt med små stenar som skramlar när staven rör sig.
En körstav användes för att styra ackjan, släden. Körstavar fanns för både kvinnor och män, och såg olika ut.
Körstaven visas under 2021 i museets utställning ”Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland”. Körstaven kommer från Jokkmokk, Lappland och har inventarienummer M3933.
En samisk kolt/Gábdde
I Västernorrlands museums samlingar finns det en Kolt, eller gábdde, som det heter på lulesamiska. Den är av svart kläde med röda, gula, gröna och blå utklippta klädesremsor som dekor längst halsringningen, ärmlinningar och bård. Kolten bars av Lisa Greta Lindberg (1856-1940). Lisa var skogssame från Pålkem (tidigare Vitträsk), Gällivare. Kolten har inventarienummer M3799.
Läs mer om kolten på museibloggen >>
För dig som vill lära dig mer
Sametinget
Sametinget >>
”Samer i Västernorrland förr & nu”
Text & bild: Ewa Ljungdahl
Ladda ner skriften här >>
Gaaltje.se
Gaaltje.se – stort broschyrutbud >>
Västerbottens museum – bilder på hur en njalla byggs
Hur byggs en njalla >>
Samisk kultur – Murberget friluftsmuseum
Läs mer >>