Ljud: (161)

Skiva Rusningstimmen

:

Beskrivning: Skivtitel: Medverkande: CurtIvan Ericsson Repertoar: Scherzo in A minor Eric Gylling Arr: John Molinari Rusningstimmen (Rush Hours) Egil Hauge Producent/Skivbolag: aroac

Programledare: Curt Ericsson, Gunnar Tängnander

Sänt:

Källa: Arac Ljudteknik, Murberget Länsmuseet Västernorrland

Skiva Sundelins kvintett

:

Beskrivning: Skivtitel: Medverkande: Sundelins kvintett Repertoar: Trollskogen Backsjökaggen Reseletyska Mesäkukkia Producent/Skivbolag: aroac Bilaga (texthäfte, texter): Sundelins från Backsjön i Resele presenterar sig här för första gången på skiva. Kvintetten består av fr. v. pappa Johannes, sönerna Rolf och Roland och dottern Karin, samt sångaren och basisten Åke Wiberg. Sundelins har spelat dans- och folkmusik i många år, främst i Ångermanland och Västerbotten. Johannes, som trakterat sin fiol i mer än 60 år i offentliga sammanhang, har hunnit med att besöka och bli omtyckt på många dansställen i mellannorrland. Innan barnen kom med i kvintetten på 50-talet, så fick Johannes hjälp med musiserandet av andra släktningar. Sundelinds är en stor släkt och de flesta har musiken i blodet. Ett par av skivans låtar är egna kompositioner och och har fått namn på Reseledialekt. Reseletyskan betyder att det är schottis och Backsjökaggen att det är en snoa. Bjud upp till dans!

Programledare: Gunnar Tängnander

Sänt:

Källa: Arac Ljudteknik, Murberget Länsmuseet Västernorrland

Så skapas ett mästarlag - MoDo AIK. LRAB

:

Beskrivning: Vårt eftermiddagsprogram idag handlar om hockey. Vi träffar MoDo:s och landslagets tränare Tommy Sandlin. Programledare: Lennart Sundwall Sänt: 1979-09-25 Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt.

Programledare: Lennart Sundwall, Tommy Sandlin

Sänt:

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 05 av 13)

:

Beskrivning: Berättar om hur torrt spånet var och hur det knastrade när man gick på det. En lagård brann på Ulvön på 1930-talet. Om att larmet för brand var att ringa i kapellklockan. Om att man hunnit släcka en del bränder, om en utryckning till en utsiktsplats, där det brann en gång och om att de tog sig dit med båt samt hade med sig pumpar och sprutor. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Inger Stenman, Gun-Britt Hermansson

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 11 av 13)

:

Beskrivning: Samtal om att kasta in julklappar. Det gällde att inte bli avslöjad och var en sed för barn i 8 10 års ålder. Alla hade julgran och på julen drogs gardinerna upp för att man skulle se hur familjerna hade det. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Age på strövtåg Hans liv går i dur fast han är 90 år

:

Beskrivning: Age Elsberg har träffat 90-årige Edvin i Örnsköldsvik en ovanlig pigg aktiv pensionär, som spelar durspel, sjunger och berättar om sitt brokiga liv. Påannons: Under sina strövtåg i länet har Age Elsberg den här veckan träffat Edvin Domeij i Örnsköldsvik - en ovanligt pigg och vital 90-åring, som praktiskt taget varje dag i veckan inbokad för olika aktiviteter! Han spelar durspel, han skriver låtar, han målar tavlor, han kör bil och han går i motionsgymnastik en dag i veckan. Bland annat! Programmet börjar med en sjömansvisa, som han har skrivit text och musik till. Avannons: Det var 90-årige Edvin Domeij i Örnsköldsvik som spelade durspel och sjöng om en fritid utan slut. Programmet var sammanställt av Age Elsberg. Och ett nytt program i serien "Age på strövtåg" kommer nästa onsdag fem över fem! Kevin Domeij, Örnsköldsvik, pigg och vital 90-åring, spelar, sjunger och berättar. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Edvin Domeij, Age Elsberg

Sänt: 3 mars 1985

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Valet 1982

:

Beskrivning: Utfrågning av Vidar Tallin socialdemokraterna - kommunstyrelseordförande i Örnsköldsvik samt porträtt av oppositionen i Örnsköldsvik.

Programledare: Vidar Tallin

Sänt: 16 september 1982

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Så skapas ett mästarlag MoDo AIK.

:

Beskrivning: Vårt eftermiddagsprogram idag handlar om hockey. Vi träffar MoDo:s och landslagets tränare Tommy Sandlin. Programledare: Lennart Sundwall Sänt: Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt. Längd: 25:08 Socken: Örnsköldsvik Bearbetningar: Klippt musik, förstärkt ljudet. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Tommy Sandlin, Lennart Sundwall

Sänt: 25 september 1979

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Musik Nolaskogs del 4

:

Beskrivning: I den sista delen av vår serie om Musik Nolaskogs musikarrangemang 1979, så ska vi idag besöka Örnsköldsviks bibliotek för att lyssna populärmusik från 40 och 50-talet. Det är Sollefteå regionmusikkårs stråkkvintet som bjuder på det. Inspelningstekniker var Anders Muhr och producent var Esko Viklund.

Programledare: Esko Wiklund, Anders Muhr

Sänt: 29/1 1980

Källa: Sollefteå Regionmusikkår, Radio Västernorrland, Sveriges Lokalradio AB

Age på strövtåg Skärvor i dikt och verklighet

:

Beskrivning: Socialchefen i Örnsköldsvik, Folke Ahlberg, läser dikter och prosaskisser ur sin debutbok ”Skärvor”. Påannons: Under sina strövtåg i länet har Age Elsberg den här veckan träffat ännu en ågermanländsk författardebutant – socialchefen i Örnsköldsvik, Folke Ahlberg. Han har i dagarna kommit ut med sin första bok, den heter Skärvor, och i den har han samlat fler decenniers produktion av dikter och prosaskisser. Band: 28.28 Avannons: Det var socialchefen i Örnsköldsvik, Folke Ahlberg, som läste dikter och prosaskisser ur sin debutbok ”Skärvor”. Och ett nytt program i serien ”Age på strövtåg” kommer nästa onsdag kvart i sju. Tid: 1983 Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Folke Ahlberg, Age Elsberg

Sänt: 26 januari 1983

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Musik Nolaskogs

:

Beskrivning: Musik – Nolaskogs Programvärd: Lasse Åkerlund Fem manskörer från Örnsköldsviks området. Västansjö bygdekör, Domsjökören, Allmänna sången i Örnsköldsvik, Manskörerna i Alfredshem och Husum.

Programledare: Lasse Åkerlund, Västansjö Bygdekör, Domsjökören

Sänt: 26 januari 1983

Källa: Radio Västernorrland, Sveriges Lokalradio AB

Rullband program om Ragnar Sundqvist Sven Nylen

:

Beskrivning: 2 spår radioprogram med Veikko Ahvenainen, Maurice Vittenet, Anatoli Beljajey. Örnsköldsvik juli 1982

Programledare: Ragnar Sundqvist, Sven Nylen, Veikko Ahvenainen, Maurice Vittenet, Anatoli Beljajey, Gunnar Tängnander

Sänt: 26 januari 1983

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Age på strövtåg Jag drack sälblod för att överleva

:

Beskrivning: 72-årige fiskaren Ludvig Lundström i Örnsköldsvik berättar om en dramatisk säljakt för 50 år sedan.

Programledare: Age Elsberg, Ludvig Lundström

Sänt: 26 januari 1983

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Musik Nolaskog

:

Beskrivning: Vi får höra gospelsång från Filadelfiakyrkan i Örnsköldsvik. Ungdomskörer från hela Nolaskogsormrådet var med och sjöng. Sammanlagt var det ett 80-tals gospelsångare. Påannons: Musik Nolaskogs var uppmärksammad musik- och sånghändelse i Örnsköldsviksområdet i våras. Vi uppmärksammade en del av de många arrangemangen och återkommer här med ett avsnitt, där körer av olika slag visade sitt kunnande. Lasse Åkerlund har gjort sammanställningen. Band 17.28 minuter. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Lasse Åkerlund

Sänt: 19 augusti 1977

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Jazzkonsert med Split Vision och Glen Meyerscough Del 1

:

Beskrivning: Klockan fem över fem spelar jazzgruppen Split Vision från Örnsköldsvik egna och andra låtar tillsammans med tenorsaxofonisten Glen Meyerscough. Påannons: I dag ska vi lyssna till jazz från ”Perdido jazz club” i Örnsköldsvik. Den första oktober spelade gruppen ”Split Vision” tillsammans med tenorsaxofonisten Glen Meyerscough på Perdido. Medlemmarna i Gruppen heter Alf Häggkvist, piano, Leif Holmberg, bas, och Torsten Andersson, trummor. Alf Häggkvist och Lief Holmberg är Ö-viksmusiker medan Torsten Andersson kommer från Skellefteå. ”Split Vision” spelar dels originalkompositioner av Alf Häggkvist, dels jazzstandards av bland andra Keith Jarret. Programmet inleds med en Alf Häggkvist-komposition. ”Let`s try”. Band: 39.07 Avannons: Jazzgruppen ”Split Vision” spelar Keith Jarret`s ”Bop-be”. Gruppens medlemmar är Leif Holmberg och Alf Häggkvist från Örnsköldsvik och Torsten Andersson från Skellefteå. I den här konserten hörde vi dessutom Glen Meyerscough på tenorsaxofon. Det här var en inspelning från ”Perdido jazz club” i Örnsköldsvik. Leif Holmberg presenterade musiken och inspelningstekniker var Bosse Bylund och Bengt Jonsson. Nästa fredag fem över fem kan ni lyssna till mer jazz med ”Slit Vision” och Glen Meyerscough. Tid: 1984 Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Glen Meyerscough

Sänt: 9 november 1984

Källa: Split Vision, Radio Västernorrland, Radio Västernorrland

Age på strövtåg: Han har kartlagt samernas nolaskogs

:

Beskrivning: Age Elsberg har träffat antikvarie Christer Westerdahl vid Örnsköldsviks museum, som i höst kommer ut med en bok om samerna i nolaskogsområdet. Påannons: Under sina strövtåg i länet har Age Elsberg den här veckan träffat antikvarien Christer Westerdahl vid Örnsköldsviks museum. Det är en herre som har många järn i elden. Det två senaste åren har han haft tjänstledigt för att skriva en avhandling om marinarkelogi. Samtidigt har han avslutat en kartläggning av samerna i norra Ångermanland. I höst kommer det en bok om den inventeringen, och den innehåller många intressanta fakta om samernas nolaskogs. Avannons: Det var Christer Westerdahl, antikvarie vid Örnsköldsviks museum, som berättade om sin kartläggning av samernas nolaskogs. Programmet var sammanställt av Age Elsberg. Och ett nytt program i serien "Age på strövtåg" kommer nästa måndag fem över fem! Antikvarie Christer Westerdahl vid Örnsköldsviks museum berättar om sin sameforskning. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Age Elsberg, Christer Westerdahl

Sänt: 19 september 1985

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 12 av 13)

:

Beskrivning: Samtal om namn och benämningar, om Skräddar-Axel, alltså Axel Söderberg, om att många hette Söderberg, även i Sörbyn, och om att man bytte namn för att slippa få varandras post. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Axel Söderberg, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen. Jacke Vigren berättar (del 10 av 13)

:

Beskrivning: Båteldning den sista april. Berättar om skogvaktaren Flint, som kom på idéen med att elda båtar 1916. Fiskarna började köpa motorer cirka 1916. Var och en hade i regel två båtar och de passade inte för de nya motorerna. Båtarna blev liggande på strand, men Flint hittade på att de skulle dra dem till lotsstugan och elda där. Fortfarande bränns båtar. Nu börjar det fattas båtar. Om ungdomarnas egna brasor på berget ovanför Jacke. Alla hade haft småbåtar, som kallades Lillbåten. Den användes för att få över korna till den andra ön eller när de lade ut nät. Korna togs över i närheten av den plats där Elsa bodde. Om hur de fick över kor, som inte ville ned i vattnet, hade kalvat under vintern och aldrig hade simmat. Om att det var mycket ungar på ön. Om att flera kunde spela dragspel, om att Jacke fick tag på ett gammalt flaggspel, som de sedan använde, om att de gjorde ett säte där dragspelaren skulle sitta. Sedan drogs båten med hejarop upp mot Föreningshuset. Om att det blivit en attraktion, som också filmats. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland, Musik Västernorrland

Julminnen. Jacke Vigren berättar

:

Beskrivning: om att kasta in julklappar, och det gällde att inte bli avslöjad. Det var en sed för barn i 8 till 10 års åldern. Alla på Ulvön hade julgran och på julen drogs gardinerna åt sidan för att visa hur fint det var. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet "Elsa från Ulvön" inom det större skolprojektet "Sju flickor i ring", ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland.

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Age på strövtåg Hålligång på Höga kusten

:

Beskrivning: Age Elsberg skildrar Höga Kusten-safarin förra helgen, då Nolaskogs Skoterklubb bjöd Örnsköldsvik handikappade på utflykt till Trysunda. Det var tioårsjubileum och rekorddeltagande och stor show i Trysundagården. Påannons: Under sina strövtåg i länet har Age Elsberg den här gången hamnat på skotersafari. Det skedde förra helgen, då Nolaskogs Skoterklubb ordnade sin årliga utflykt för handikappade i Örnsköldsvik. Målet var Trysunda, den kanske mest idylliska av öarna i Höga Kusten-skärgården, och den här gången blev det önskeväder och rekorddeltagande. 110 skotrar och 300 människor brakade iväg över isen i solskenet. Samling skedde vid Gullviks havsbad. Band: 27.15 Avannons: I programmet ”Hålligång på Höga Kusten” hörde vi Lennart Wiklander, Margot Andersson, Jack Thorssen, Olle Norell, Bengt Risberg, Janne Sundin, Gustav Lindström, Åke Lundström och Sven Lundström, som sjöng, spelade och berättade om Nolaskogs Skoterklubbs handikapputflykt till Trysunda. Programmet var sammanställt av Age Elsberg. Och ett nytt program i serien ”Age på strövtåg” kommer nästa tisdag fem över fem. Tid: 1984 Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Lennart Wiklander, Margot Andersson, Jack Thorssen, Olle Norell, Bengt Risberg, Janne Sundin, Åke Lundström, Sven Lundström

Sänt: 10 oktober 1984

Källa: Nolaskogs Skoterklubb, Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Intervju med mjölnare Erik Hägglund

:

Beskrivning: Intervju med mjölnare Erik Hägglund. Intervjun (17 min. lång) är gjord i Kvarnkammaren i Ovansjö kvarn, Arnäs sn, Örnsköldsviks kommun, den 20 augusti 1982. Intervjuare - Ulla Johnsson.

Programledare: Erik Hägglund

Sänt: 20 Augusti 1982

Källa:

Intervju Jan och Kristina Häggström, Husum, Ångermanland, "Toner i våra liv" (1/2) 1990.

:

Beskrivning: Jan och Kristina Häggström, Husum, Ångermanland. far och dotter spelar fiol. Bostadsort: Husum, Ångermanland Proveniens: Örnsköldsvik och andra områden i Ångermanland. Projekt: Musikanter i Västernorrland. Inspelning är gjord i samarbete med Sveriges Radio Sundsvall i samband med folkmusik- och dansåret 1990. Projekt utökades och kom att i utställningsform kallas "Toner i våra liv". Inspelning gjord av Jan Wolf Watz, Sveriges Radio Sundsvall, 1990-09-24. Intervju gjord av Inger Stenman, Länsmuseet Murberget. Band(1/2). Tid: ~ 120 min. Anmärkning: Projektet genererade radioprogram i lokalradion samt en fotobiografisk utställning med bilder tagna av Ilona Linder. Även presentation av de medelpadska spelmännen gjordes i Sundsvalls tidning den 14/4-1996.

Programledare: Jan Wolf-Watz, Inger Stenman, Jan Häggström, Kristina Häggström

Sänt:

Källa:

Julkonsert med Brukskören från Köpmanholmen

:

Beskrivning: Löp: Om fem minuter ska vi få lyssna till Brukskörens julkonsert. Brukskören kommer från Radio Västernorrlands fadderort Köpmanholmen och konserten spelades in i Elimkyrkan i Örnsköldsvik strax före jul. Påannons: Klockan är fem över fem och vi ska bjuda på en julkonsert så här i mellandagarna. Det är Brukskören från Köpmanholmen som den 18 december presenterade sitt julprogram i Elimkyrkan i Örnsköldsvik. Medverkar gör Brukskören, The Sounding Brass. Ledare är Stefan Andersson, Peter Preston och Karin Strömberg. Band: 28.39. Obs slutar med 13 sek applåder som tonas. Vi har lyssnat till en julkonsert med Brukskören från Köpmanholmen under ledning av Stefan Andersson. Konserten spelades in den 18 december i Elimkyrkan i Örnsköldsvik, för inspelningen gjordes av Börje Norell och Lennart Helsing. Tid: 1982 Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Stefan Andersson, Peter Preston, Karin Strömberg, Ingrid Engstedt

Sänt: 29 december 1982

Källa: Brukskören, Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Proffs på dragspel

:

Beskrivning: Meikko Ahvenainen, Finland, Maurice Wittenet, Frankrike och Anatoly Beljajev, Sovjet. Inspelning i samband med Internationella Dragspelsveckan sommaren 1982, Esso Motorhotell, Örnsköldsvik. LÖP: Proffs på dragspel - ja, det är de tre dragspelarna ni möter i vårt eftermiddagsprogram fem över fem. De kommer från Finland, Frankrike och Sovjet och inspelningen gjordes förra sommaren då de gästade den Internationella Dragspelsveckan i Örnsköldsvik... proffsigt på dragspel, alltså, om fem minuter. Påa: Från Finland, Frankrike och Sovjet kommer de tre dragspelarna vi alldeles strax ska få möta. Det är tre proffs som gästade den Internationella Dragspelsveckan i Örnsköldsvik förra sommaren. Vi ska börja i vårt grannland Finland å säger välkommen Veikko Ahvenainen. Band 21,38. Ava: Ni har lyssnat till - Meikko Ahvenainen, Finland, Maurice Wittenet, Frankrike och Anatoly Beljajev (uttalas som det skrivs) från Sovjet i en inspelning som gjordes i Örnsköldsvik förra sommaren. Musikproducent var Börje Norell. 1. ”Rainy morning” + ”North storm” från sviten ”Autumn” med Weikko Ahvenainen 2. ”Finsk polka” med Weikko Ahvenainen 3. ”Flamblee” osv. Fransk titel. Med Maurice Wittenet. 4. ”Vaccance tyroline?” med Maurice Wittenet. 5. ”Pearl de crystal” med Maurice Wittenet. 6. ”Tocata i D-moll” med Anatoly Beljajev. 7. ”Donka” med Anatoly Beljajev. Eget Arr. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Meikko Ahvenainen, Maurice Wittenet, Anatoly Beljajev, Börje Norell

Sänt: 28 juni 1983

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Brevet Hem Erik Nordström

:

Beskrivning: Brevet Hem. Erik Nordström. Sänt 1982-07-29 Han är från Nolaskogs. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Erik Nordström

Sänt: 29 juli 1982

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Brevet hem Bengt Zamora Nyholm

:

Beskrivning: Sommarserien ”Brevet hem”. Serien där utflyttade västernorrläningar kåserar. Den här gången har turen kommit till Bengt Nyholm. Bengt blev ”Zamora” med hela svenska folket när han klev in som landslagsmålvakt i fotboll i början på 60-talet. ”Zamora” började sin fotbollsbana hos Älgarna i Härnösand och spelade sedan i Norrköping. Nyholm har annars haft hästar som sin stora hobby, och han bedriver sedan några år tillbaka en tränarrörelse på travbanan Mantorp i Östergötland. Sänt: 1982-07-08 Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt. Längd: 12:04 Socken: Härnösand

Programledare: Bengt Nyholm, Lennart Sundwall

Sänt: 8 juli 1982

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Vågar du rösta på Barbro Nilsson

:

Beskrivning: Påannons: Nu när det är knappt en vecka kvar till valet presenterar vi den sista riksdagskandidaten i vår serie. En kandidat som inte vet om hon kommer in riksdagen. Band: 14.52 Avannons: Socialdemokraternas riksdagskandidat Barbro Nilsson från Örnsköldsvik intervjuades av Karl-Eric Hallgren. Det här var den sista riksdagskandidaten i vår serie där vi tidigare presenterat Erik Olsson, moderaterna, Sigge Godin, folkpartiet, Sven-Erik Nordin, centerpartiet och Sven Henriksson, Vänsterpartiet kommunisterna. Och vilka av dessa som kommer in i riksdag får ni veta i Radio Västernorrlands valvaka söndag den 19 september. Tid: 1982 Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Barbro Nilsson, Karl-Eric Hallgren

Sänt: 13 september 1982

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Uppdraget - Besök i byn Kubbe. LRAB

:

Beskrivning: Det är dags för "Uppdraget", som idag handlar om byn Kubbe i Örnsköldsviks kommun och lanthandlaren i byn, Göran Eliasson. Förutom affären har Göran också service för dom som bor långt ifrån affären, en varuutkörningservice fem dagar i veckan. Och det uppskattas av många ensamstående i byarna runtomkring Kubbe. Programledare: Peter Bressler Sänt: 1982-12-03 Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt.

Programledare: Göran Eliasson, Peter Bressler

Sänt:

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 04 av 13)

:

Beskrivning: Berättar att det stått en kvarn, spånhyvel, såg och ramsåg i Kvarnviken i slutet av 1800-talet. Där uppfördes sedan kraftstationen. Om att grovt virke sågades i Kvarnviken. Spånhyveln blev kvar efter det att dammen brast. Jackes äldre bröder tog hand om den. De var då i 10-årsåldern. Om att det mest var spån på hustaken när Jacke började lägga sitt tegeltak. Förutom Jackes hus hade ett annat hus tegeltak och ett hade plåttak. Om risken för brand Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Inger Stenman, Gun-Britt Hermansson

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 09 av 13)

:

Beskrivning: Berättar om hur intressant det var att besöka Skräddar-Axel. När båtarna låg inne kom flottisterna till skräddaren för att få sina uniformer åtgärdade eller pressade. Om att det inte fanns radio på den tiden, men de hade alltid med sig senaste nytt. De kände till skepparna och styrmännen på de stora båtarna. De berättade om minor, sjöslag och andra nyheter, som pappan och Jacke då fick höra. Man frågade alltid:Hur det var uti väla. Om det sista kriget och tidningarnas bild och text från de stora haven. Samtal om äldre spelmän, som August Wiberg och Axel Söderberg, om tramporglar och om Gustav Söderberg, som kunde sätta sig och spela valser på orgeln när pastor Persson var borta. Om en liten orgel som byggdes på ön, men som såldes till Norrfällsviken, om orgeln i det gamla kapellet, som Oskar II lär ha spelat på. Den som togs ned för renovering och flyttades sedan till det nyare kapellet. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, August Wiberg, Axel Söderberg, Gustav Söderberg, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Uppdraget Besök i byn Kubbe som idag handlar om byn Kubbe i Örnsköldsviks kommun

:

Beskrivning: Det är dags för ”Uppdraget”, som idag handlar om byn Kubbe i Örnsköldsviks kommun och lanthandlaren i byn, Göran Eliasson. Förutom affären har Göran också service för dom som bor långt ifrån affären, en varuutkörningservice fem dagar i veckan. Och det uppskattas av många ensamstående i byarna runtomkring Kubbe. Programledare: Peter Bressler Sänt: 1982-12-03 Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt. Längd: 27:34 Socken: Anundsjö socken. Ö-vik. Bearbetningar: Klippt musik, förstärkt ljudet.

Programledare: Göran Eliasson, Peter Bressler

Sänt: 12 mars 1982

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Göran Strandberg jazzpianist från Örnsköldsvik

:

Beskrivning: Göran på piano, Red Mitchell, Rune Carlsson, trummor. Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Göran Strandberg

Sänt: 12 mars 1982

Källa: Radio Västernorrland, Sveriges Lokalradio AB

Ungdomsmagasin band 2

:

Beskrivning: Gruppen Falcon från Örnsköldsvik. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare:

Sänt: 29 december 1978

Källa: Rockgruppen Falcon, Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Inblick 1979 05 10 Radio Västernorrlands aktuella magasin

:

Beskrivning: Inblick 1979 05 10 Radio Västernorrlands aktuella magasin Länsåklagare Brynolf Wendt, Halmstad, Jan Ljunggren, Hans-Åke Nordgren, Anders Dahlborg på Hägglund i Örnsköldsvik. Det skattefuskas som aldrig förr i det här landet. Mellan 10 och 40 miljarder kronor försvinner bakom skattemyndigheternas rygg. I fredags väckte länsåklagare Brynolf Wendt i Halmstad åtal mot ö-viksdirektören Gösta Hannell. I Inblick, fem över fem, berättar han mer om skattefusket i Sverige med utgångspunkt från Hannellaffären. Efter åtta års hårt arbete fick Hägglunds i Örnsköldsvik till slut sin miljardorder av armén på bandvagnar. I Inblick berättar vi mer om satsningen hos Hägglunds för att få den här orten. Fem över fem alltså. Nu är klockan fem över fem och det är dags för vårens sista Inblick - Radio Västernorrlands aktuella magasin. Redaktör är Claes Brolinson. I programmet ”Inblick” fem över fem berättar länsåklagare Brynolf Wendt i Halmstad om skattefusket i Sverige med utgångspung från Hannelaffären. Redaktör Claes Brolinson. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Claes Brolinson, Brynolf Wendt, Jan Ljunggren, Hans-Åke Nordgren, Anders Dahlborg

Sänt:

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Fritz Niemi diktaren författaren studierektorn del 2

:

Beskrivning: Fritz Niemi berättar om sin andra diktsamling - Näckrosors land, protesten från flykten till Norrbotten. Spelar egen musik cirka 2 minuter dessutom skivmusik. Musik totalt cirka 10 minuter. (Del 1 finns arkiverad på H10395) Fritz Niemi författaren från Örnsköldsvik som har jämförts med med Dan Andersson. I sitt vardagliga liv är Fritz Niemi studierektor vid den kommunala vuxenutbildningen i Örnsköldsvik, men på sin fritid skriver han dikter, det har hunnit bli tre diktsamlingar och en roman är på väg. I onsdags morse berättade han om sin första diktsamling, Spångvägars land, dom skildrar hans hemlängtan till Tornedalen. I det här programmet berättar han om sin andra bok. Band 16´24 Intervjuade gjorde Ingrid Engstedt. Musikfiler finns tillgängliga.

Programledare: Ingrid Engstedt, Fritz Niemi

Sänt: 26 mars 1982

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 02 av 13)

:

Beskrivning: Fiske i förändring. Berättar att den stora lekströmmingen försvann mellan 1940 och 1950. Om hur det gick till när Jacke Vigren började med fiske på 1920-talet. En stämma på våren och en stämma i juli. Där gjordes det upp om var olika lag fick fiska. Man drog sitt nummer. Om att dagens strömming leker före midsommar och om att det inte var den strömmingen som Gävlefiskarna kom hit upp för att fiska. Berättar om haxerna som de kom med och sedan ankrade. Om att de fiskade med mindre båtar, lastade sedan haxen full och seglade tillbaka. Beskriver fisket vid Flasen. Om att de drog tre till fyra ton 1940, men att det blev mindre och mindre med fångsten. Om äldre form av fiske. Om intresset för detta på Ulvödagen, om systerdotterns och hennes barns intresse. Om bannsköt, höstfiske och om att kvinnorna var med i fisket. Om att mycket folk längs Norrlandskusten flyttade till Stockholm från 1920-talet och framåt, om båten Karl XV och om att folk, som skulle hem till Ulvön, hämtades på sjön från den stora båten. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 07 av 13)

:

Beskrivning: Berättar om morbrodern och Dahlbäck som var berömda dragspelare, men att morbrodern for till Amerika 1920. Berättar att det alltid fanns dragspelare, som kunde ta upp dansen och att pigorna var villiga till att dansa. Dragspel och fiol spelades ofta. Man dansade vals, hambo, schottis och senare foxtrot. Om att det var mycket pojkar från Blekinge och Bohuslän i flottan. De kände till och tyckte om livet i fiskarsamhällena. Berättar om bogserbåtarna som kunde lämna lasten och lägga till när det var storm. Om bagaren, som hade sommarkafé, men som satte igång med att baka och ha höstöppet om det stormade och många båtar låg i hamn. Om att båtarna gick medan det var isfritt fram emot jul. Om Express, båten som kunde bryta is. Dessförinnan drog hästarna varor på isen från Köpmnanholmen, som var centrum Om att det blev dans när bogserbåtarna låg i hamn. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 13 av 13)

:

Beskrivning: En kommentar kring ljudmiljön. Berättar att när han öppnade fönstret på morgnarna, då kunde han höra hur människorna pratade med varandra, särskilt förr när det gällde fisket. De talade om hur mycket de hade fått och hur det hade gått. Gratis intervjuer, säger Jacke. Berättar om Dubbelkvartetten. De var åtta sångare, som brukade sjunga i kyrkan, på begravningar, festligheter. Där fanns många fina röster. På fastlandet har man hållit ulvöborna för att vara bra på att sjunga, men om att nu håller ulvöborna på att ta slut Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Vardag i Västernorrland - Sjöfartsverkets verksamhet under vintertid. LRAB

:

Beskrivning: Vi beger oss till Skagen, Örnsköldsvik. Där bedriver lotsarna sin verksamhet trots ett tjock istäcke efter kusten. Förutom detta ska en del fyrar ordnas, sjömärken ska bevakas. Reportern Lasse Åkerlund tittar lite på verksamheten vid Skagen i Örnsköldsvik. Sänt: Okänt sändningsdatum Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland I den publicerade filen är musiken bortklippt.

Programledare: Lasse Åkerlund

Sänt:

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Murberget Länsmuseet Västernorrland

Jesusmänniskosonen

:

Beskrivning: ”Nytt liv” heter kören i Filadelfia kyrka i Örnsköldsvik med pastor Ingvar Holmberg. Vi kommer att lyssna på en musikal ”Jesusmänniskosonen” skriven av pastor Ingvar Holmberg. Digitaliserat i monoläge, producent Lars Åkerlund Musikalskiva. Text/musik, piano Ingvar Holmberg, pastor Filadelfia i Örnsköldsvik. Textläsning mellan sång och musik: Ethel? Mattebo. Solister: Göran Sydhage, Per Sundblad, Per Sundström, Eleonora Vestin. Flicktrio i sången ”Det är fullbordat” Ann Mattebo, Kerstin Vestman, Eleonora Vestin. Låtar 1. ”Min gud tillhör äran” Kören ”Nytt liv” Ledare: Göran Sydhage. Solist: Ann Mattebo 2. ”Gud gav mej en sång” Ungdomskören ”Nytt liv” under ledning av Göran Sydhage. 3. ”Jesus är en verklighet” Solist: Per Sundström 4. ”Jesus ge mej mer av din nåd” Solist: Eleonora Vestin Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Lars Åkerlund, Ingvar Holmberg, Göran Sydhage, Per Sundblad, Eleonora Vestin, Ann Mattebo

Sänt: 12 april 1979

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Brevet hem Ann-Marie Sundbom

:

Beskrivning: ”Brevet hem” Ann-Marie Sundbom, Stockholm. Härstammar från Örnsköldsvik. Hon är bl.a ordförande i kommunfullmäktige. Hon berättar om sitt liv och spelar skivor. Ljudfiler finns tillgängliga.

Programledare: Ann-Marie Sundbom

Sänt: 12 april 1979

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Kyrkvandringen - Själevads kyrka. LRAB

:

Beskrivning: Besök vid Själevads kyrka där pensionerade folkskolläraren och hembygdsforskaren Alfred Byström berättar. Programledare: Tomas Thorsell Sänt: 1982-11-18 Källa: Sveriges Lokalradio AB Västernorrland

Programledare: Alfred Byström, Tomas Thorsell

Sänt:

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 03 av 13)

:

Beskrivning: Berättar om Kvarnsjön och lyse, om att de byggde en damm tvärs över Kvarnsjön på norra sidan. Om bygget 1918 och om hur det ser ut där idag. Om dammbristningen och allt som följde med ut till havet. Om att en ny kraftstation sattes upp 1924. Den drevs med dieselmotor tills det blev krig. Därefter blev det med gengas, och 1948 fick man sedan kabel från fastlandet. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland, Musik Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 08 av 13)

:

Beskrivning: Samtal om vilka sånger som var populära, om att radion kom på 1920-talet och hur förunderligt det var. Gustav Söderberg hade den första radion. Om att brodern, som var sjöman, köpte den första radion till familjen. Om att brodern hade arbetat i bageri till 18 års ålder. Sedan gick han till sjöss, blev sjökapten och jobbade på malmbåtar. Om att han strök med när de gick på en mina 1944. Det var på den tyska Nordsjökusten. Om grammofonen och populära artister i slutet av 1930-talet, till exempel Sven-Olof Sandberg och Harry Brandelius. Allmänt om sång hemma, om Axel Söderberg, som dog när Jacke var 10 år gammal. Om att de var grannar och släkt, om att Söderbergs var tidiga med att ha veckotidningar och om att Jacke gärna följde med pappan dit. Mamman var kusin med Werner, som i sin tur var son till Axel Söderberg, kallad Skräddar-Axel. Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Gustav Söderberg, Sven-Olof Sandberg, Harry Brandelius, Axel Söderberg, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Ulvöminnen Jacke Vigren berättar (del 01 av 13)

:

Beskrivning: Iskällare på ön. Jacke Vigren och hans 20 år äldre kamrat var de sista som sågade is i Bysjön på 1940-talet. Om att detta tog slut när lyset kom och när alla skaffade kyl och frys Jacke Vigren (född 1911), Ulvöhamn, berättar för Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman (inspelning). Året är 1998 I samband med projektet Elsa från Ulvön inom det större skolprojektet Sju flickor i ring, ett samarbete mellan Musik i Västernorrland och Länsmuseet Västernorrland, besökte Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson och Inger Stenman Ulvön. De gick i skolflickan Elsas fotspår, och träffade Jacke Vigren, som berättade mer och kommenterade deras intryck

Programledare: Jacke Vigren, Lars Almestad, Gun-Britt Hermansson, Inger Stenman

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Musikminnen. Eric Eliasson berättar (del 3 av 10)

:

Beskrivning: Började spela saxofon med tiden. Om orkestern, där Ralph Nordlanders far spelade piano. Två tre musikanter från Frånö var också medlemmar, liksom Eric. De kallade sig Frånö Jazz och spelade dansmusik. När orkestern upplöstes kom Eric med i Georges dansorkester - slutet av 1920-talet och fram till 1936. Om att Eric spelade ett år med Kalle Grönstedt, men att det var svårt att förena detta med arbetet. Om att han sedan höll upp med musiken till slutet av 1940-talet. Om dansspelningar mest inomhus, eftersom dragspel var nödvändigt om man spelade utomhus. Om att de fick 7:50 per man för en kvällsspelning. Om en gageförhandling. Om att de ofta spelade gammeldans kl 17- 20 och sedan modernt kl 21-24. Om spelningar i Örnsköldsvik och transport med taxi från Sprängsviken. Om att färjorna inte gick hela natten, om att hinna med färjan i Nyadal kl 3 eller kl 5 på natten. Sedan började jobbet kl 6. Eric Eliasson (född 1910), Kramfors, berättar för Jan Wolf-Watz (inspelning) och Inger Stenman. Året är 1990

Programledare: Eric Eliasson

Sänt:

Källa: Murberget Länsmuseet Västernorrland

Intervju Jan Häggström 1990 (1/2)

:

Beskrivning: Jan Häggström, född 1927 i Backe, Ångermanland. Fiolspelman bosatt i Husum, Ångermanland. Proveniens: Norra Ångermanland. Ämne/Syfte: Riksspelman på fiol. Hans spelmansliv genom decennierna i Västernorrland. Inspelning gjord av Inger Stenman 1990-12-01 i Örnsköldsviks museum, Örnsköldsvik, Ångermanland. Apparat: Casio DA7, digital inspelning Tid: ~ 35 min

Programledare: Inger Stenman, Jan Häggström

Sänt:

Källa:

Intervju Jan Häggström 1990 (2/2)

:

Beskrivning: Jan Häggström, född 1927 i Backe, Ångermanland. Fiolspelman bosatt i Husum, Ångermanland. Proveniens: Norra Ångermanland. Ämne/Syfte: Riksspelman på fiol. Hans spelmansliv genom decennierna i Västernorrland. Inspelning gjord av Inger Stenman 1990-12-01 i Örnsköldsviks museum, Örnsköldsvik, Ångermanland. Apparat: Casio DA7, digital inspelning Tid: ~ 15 min

Programledare: Inger Stenman, Jan Häggström

Sänt:

Källa:

Skiljeställe

:

Beskrivning: Sänt 1981-05-15 Våra berättare: Skådespelare Jan-Erik Hagström läser Skiljeställe av Bo R. Holmberg, Bredbyn, Örnsköldsvik. Förstapristagare i Radio Västernorrlands litteraturpristävling. Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Jan-Erik Hagström, Bo Holmerg

Sänt: 15 maj 1981

Källa: Sveriges Lokalradio AB, Radio Västernorrland

Raya zigensk sångerska del 2

:

Beskrivning: Hon heter Raya. Det spelas på dragspel bland annat- Zigensk sångerska. Inspelning från ett besök i Örnsköldsvik, med musiker från Jugoslavien och Norge. Ljudfil finns tillgänglig.

Programledare: Börje Norell

Sänt: 23 januari 1981

Källa: Radio Västernorrland, Sveriges Lokalradio AB