Programverksamhet
Till länsmuseets program och aktiviteter är alla välkomna. Här kan du lyssna på intressanta föreläsningar om länets förhistoria och kulturarv, gå på visningar i våra utställningar, slöjda och delta i kreativa workshops, få veta mer om gamla och nya traditioner, samt träffa och umgås med nya och gamla vänner. Länsmuseet är en mötesplats för alla!
Allt som händer på museet hittar du här i kalendariet
Kontakt
Jonas Byström, programsamordnare
e-post: jonas.bystrom@vnmuseum.se
På länsmuseet hittar du alltid aktuella och intressanta utställningar. Med vår programverksamhet vill vi ge tillfälle att kommentera, diskutera, debattera, fundera, vinkla och fördjupa utställningarnas teman. Varje utställning öppnar med en vernissage och avslutar med en finissage. Däremellan sker en rad program som på olika sätt anknyter till utställningens innehåll. Se ”Utställningar” för information om våra aktuella utställningar.
På länsmuseet arbetar över 50 personer inom många olika områden. Vi har specialistkunskap inom arkeologi, konstvetenskap, byggnadsvård, föremålsvård och konservering. Här finns hantverkare och timmermän, hemslöjdskonsulenter och pedagoger.
I länsmuseets programverksamhet kan du träffa flera av våra medarbetare som gärna delar med sig av sina kunskaper. Håll utkik i kalendariet för kommande föreläsningar, workshops, visningar och kurser.
Traditioner är en viktig del av varje människas liv. Med traditionerna skapar vi gemenskap. De är något att samlas till, att glädjas över och fira. Det finns traditioner som anknyter till årstiderna och årets gång, som nyår och midsommar. Andra traditioner följer livets gång, som dop och bröllop. Det är lätt att tänka att traditionerna alltid är likadana men sanningen är att de alltid förändras.
På länsmuseet vill vi uppmärksamma alla traditioner och högtider, gamla och nya. Kom och lär dig mer eller var med och dela med dig av dina egna traditioner. I kalendariet hittar du våra program om midsommarfirande, fruntimmersveckan, kanelbullens dag och mycket, mycket mer.
Håll utkik i kalendariet för kommande program. Och lämna gärna önskemål om traditioner du vill att vi tar upp, till vår programsamordnare.
Länsmuseet vill vara en kreativ mötesplats som sjuder av aktivitet. Många av våra program sker i samarbete med föreningar och organisationer. Om du har en idé eller vill komma och presentera verksamheten i din förening får du gärna ta kontakt med länsmuseets programsamordnare.
Alla är välkomna till länsmuseets program och aktiviteter. Med flera av våra program vänder vi oss särskilt till barn och ungdomar. Vi vill främja integration och mångfald och erbjuda tillfällen att mötas över kultur-, språk- och generationsgränser.
Till länsmuseets programverksamhet ska alla känna sig välkomna. Det finns handikapparkering och programsalarna i länsmuseets huvudbyggnad har god tillgänglighet. Det finns hörslinga i hörsalen, hiss samt anpassade toaletter. Våra föredragshållare använder alltid mikrofon. På våra stora arrangemang finns det teckentolk och till våra visningar är det möjligt att förbeställa tecken- och syntolkning. För mer detaljerade uppgifter se ”Tillgänglighet på museet”.
Vi ser kontinuerligt över våra lokaler och rutiner för ständigt förbättrad tillgänglighet. Du får gärna höra av dig om du har förslag till förbättringar.