Det här hände 2023

By

Massor av spännande aktiviteter, viktig kunskapsförmedling och nätverkande att berätta om i verksamhetsberättelsen för 2023.

Vad gör en arkeolog i mars?

By

Ja, det kan vara lite olika saker! Man kan till exempel bli glad när analysresultat från föregående säsong börjar trilla in. I höstas gjorde vi en schaktövervakning intill Starkotters gravfält i Vattjom. I schakten påträffades flera härdar och kokgropar som mest troligt hör till järnålder och samma tid som gravarna anlades.

Fritidsbåtsmuseet i Härnösand stänger

By

Sommaren 2023 blir den sista säsong som museet håller öppet. Fritidsbåtsmuseet i Härnösand etablerades inför sommaren 2017 som ett samarbete mellan Statens Maritima och transporthistoriska museum (SMTM), Härnösands kommun och Västernorrlands museum. Nu har SMTM beslutat att avsluta samarbetet inför 2024.

Insamling: Tagit dig an ett ödehus? 

By

Bidra till Västernorrlands museums digitala samlingar.  Hur är det att ta sig an ett ödehus i Västernorrland? Att ta klivet från stad till landsbygd för ett enklare och kanske mer ekonomiskt hållbart liv? Hjälp Västernorrlands museum att berätta om ”ödehustrenden”, eller den ”nya gröna vågen” på 2020-talet genom att bidra med dina bilder!  Dina uppladdade…

Wander/Wonder

By

Den 3/6 kl 13-16 invigs konstprojektet Wander Wonder längs vandringsleden 4 Berg, en ny stadsnära led i Örnsköldsvik med start på Varvsberget.    Sju utvalda konstnärer med lokal och nationell förankring har skapat verk specifikt för den nya vandringsleden. Utställningen undersöker olika aspekter av rörelse och förflyttning, fysisk såväl som mental, mellan geografiska platser och dimensioner. …