Nationaldagen

När: Torsdag 6 juni kl 12.00-15.00
Var: Murberget friluftsmuseum

Kom till Murberget och fira Nationaldagen!
Musik och underhållning på utescenen, invigning av Hellströmska huset med pop-up butik och frisersalong, föreningsaktiviteter runt utescenen samt välkomstceremoni för nya medborgare.

Öppet i Kyrkan, Skolan, Ångermanlandsgården, Kägelbanan och Prästgården.

 

Medverkande föreningar
Kl 12.00–15.00 Aktiviteter och fikaförsäljning med föreningar ute på området.

Bland annat medverkar Tango nuestro, Föreningen Västernorrlands kaninhoppare, Härnösands FC United, Härnösands simsällskap, Young D’Squad, Svenska cornholeförbundet, Waldemarorderns Spelkulturförening, Nordic TKD, Gussjö IF, Härnö IF m.fl.

 

Aktiviteter för barn
10.00–16.00 I museibyggnaden kan du rita väsen i Studion och skapa i entrén. För de yngre barnen finns lekutställningen Småfolk.
12.00–15.00 Femkamp vid Kägelbanan.
12.00–14.00 Ponnyridning med Härnösands ridklubb.

 

Aktiviteter på Murbergstorget
12.00–13.30 Invigning av Hellströmska huset, som fått ett renoveringslyft, med popup-butik och Cedervalls frisersalong med modevisning.
12.00–15.00 Öppet i Handelsboden och Härnösands vävstugeförening har kafé i Wulkanska huset. 

 

Nationaldagsprogram på utescenen
Kl. 13.30 – ca 15.00

Konferencier Erika Lundqvist

• Scenprogram med högtidstal, musik och sång
• Flagghissning med Härnösands Scoutkår
• Manskören Allmänna Sången
• Varför firar vi nationaldagen?
– Tal av kommunfullmäktiges ordförande Göran Norlander
• Sanna soul kids
• Drillflickor
• Högtidstal av Jens W Nilsson
• Young d’squad
• Välkomnande av nya svenska medborgare
• Avslut med Nationalsången.

Teckentolkar finns under scenprogrammet.

Åk buss till Murberget
Buss avgår från Rådhuset varje hel och halv timme kl 11.30–12.30 samt kl 14.30–15.30. Färdväg via Stadsparken, Teatern och Härnösands central hpl K till avstigning vid hållplats Murbergsskolan/länsmuseet.

Sista buss åter från Murberget går kl 15.45.

 

Kusthöjden
Kl. 13.00
Salut skjuts från Kusthöjden. Möjlighet att åka buss från Murberget kl 12.45, via Rådhuset kl 12.52. Buss åter från Kusthöjden ca kl 13.15 så vi hinner tillbaka till scenprogrammet börjar kl 13.30. Påstigning och avstigning vid hållplats Murbergsskolan/länsmuseet.

Fri entré. Alla är varmt välkomna!
Arrangör: Härnösands kommun i samarbete med Västernorrlands museum

 

Tillgänglighet
Programmet är utomhus. Programmet är på svenska. Det finns teckenspråkstolkar till scenprogrammet. 

 

Klicka här för att läsa mer om nationaldagen på kommunens hemsida:
Nationaldagsfirande i Härnösand

Upptäck museet

Arkeologi

Murbergets arkeologer arbetar med länets kulturmiljöer, och fornlämningar. De strävar efter att bevara och dokumentera spår av samhällen och människors verksamheter under omkring 10 000 år.
Läs mer

Hemslöjd

Hemslöjd är en är en högst levande kulturyttring som bottnar i en lång tradition av material- och teknikkunskaper, det vi benämner det immateriella kulturarvet.
Läs mer

Samlingar

Om samlingarna Samlingarna är grunden för den museala verksamheten och består bland annat av föremål och arkeologiska fynd, fotografier, böcker, arkivmaterial, digitala filer, filmer och ljudband. Samlingarna har tillkommit under tiden 1880 och framåt. De speglar skilda insamlings- och förvaltningsideal. Fokus har från början legat på landskapen Ångermanland och Medelpad. Även övre Norrland fanns med…
Läs mer

Byggnadsvård & kulturmiljö

Här får du information om vad museets byggnadsantikvarier arbetar med. De ger bland annat råd när byggnader av olika slag ska rustas upp. Allt från förändringar i samband med stadsplanering till stockbyte i timrade lador eller restaurering av villor och hyreshus från 1950-talet. Är du intresserad och vill veta mer om arbetet med byggnadsvård och…
Läs mer

Barn, unga & skola

På Västernorrlands museum och Murberget friluftsmuseum finns mycket att se och göra för barn, unga och familjer. Här finns också lärresurser och lärarhandledning för skolan. Här nedan hittar du saker att göra på museet, hemma och för skolan. För mer information om aktuella aktiviteter, se kalendariet. Kontakta receptionen för frågor. Telefon: 0611-886 00 E-post: receptionen@vnmuseum.se…
Läs mer

Konst

Västernorrlands museum arbetar inte bara med kulturarv, utan är även en publik plattform för samtidskonst. I fokus står den samhällsengagerade konsten som spänner över en mångfald av medier, uttryck och praktiker. Konsten förmedlas genom temporära utställningar och projekt av olika slag på museet i Härnösand och runt om i regionen. Västernorrlands museum har även hand…
Läs mer

Samarbeten & Nätverk

Kulturarvet i samhällsutvecklingen Västernorrlands museum har ett uppdrag att verka för kulturarvets och kulturmiljöernas betydelse för regional utveckling, ett attraktivt län och en levande landsbygd. Vår vision är att göra kulturarvet i Västernorrland mer relevant för alla som bor och verkar i länet.   Kulturarvet är också en resurs för innovation och samarbeten. I menyn till…
Läs mer

Murberget friluftsmuseum

Museet är ett av de största i Sverige med byggnader och miljöer som speglar bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur.
Läs mer