Min mamma, Berith Wigren, minns sin barndoms jular i Räfsön, Nordingrå, i början av 50-talet.

Andra minnet: Pappas julcigarr.

”Dagen före jul var det alltid pappa som gick och handlade. Mamma hade gjort en lista till honom, men hon visste att det skulle köpas överraskningar utöver det som stod på den. Som fikon, de där söta dadlarna som låg i en tunn, avlång spånask – jag tyckte att de var kladdiga och håriga… –, nötter, äpplen och apelsiner.

Pappa försörjde familjen med tre jobb. Huvudsysslan var vägarbete, extrajobben var som fiskare och timmerman för Älgsjö såg. Pappa rullade ut timmer i grimmor och fraktade grimmorna med sin fiskebåt till Älgsjö såg.

Vi barn älskade att få följa med pappa på de där turerna med båten och då hade mamma gjort matsäck.

Den extra inkomsten tog pappa bara ut när det behövdes. Som till jul. Då kunde han överraska med lite extra gott och mamma blev så glad när han kom hem och packade upp varorna på diskbänken.

Men så köpte han även alltid en stor cigarr. Den cigarren tände alltid pappa när granen var klädd.

När mamma hade fått det lite lugnare och kunde sätta sig ner en stund och pappa tog stolen och satte den framför granen, drog in och blåste ut den där röken i matrummet. Då visste vi att nu var det JUL.

Pappa drog aldrig ner någon rök i sina lungor. Han var astmatiker. Men lukten av en cigarr ville han alltid ha i huset till jul.

Då, men aldrig annars.”

 

Har du liknande minnen från din barndoms jular?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.