Karin Larsdotter

Karin Larsdotter föddes 1630 i Utansjö och var dotter till Sågar-Lasse och Märit Eriksdotter. Hon arbetade som piga hos biskop Steuchius barnbarn, Mäster Jacob Hållst.

1673 började hon att förhöras. Pigan Karin Larsdotter i Härnösand var en av de första som anklagades i Härnösand.

Hon blev anklagad att vara häxa och förhördes först i rådhuset av rådhusrätten och även i kyrkan av prästen.

Många barn, bland annat biskop Steuchius barnbarn, vittnade om hur Karin tagit dem med till Blåkulla. De hade rest dit på både människor och djur. Till och med på Carl Sparres röda häst med det röda täcket och själva fogden Knut Ingelsson Björnklo.

I Blåkulla hade Karin bolat med Djävulen och slickat honom fram och bak. Hon hade tappat blod från barnen och skrivit förbannelser i en hemsk bok. Och slagit dem med ormar och hotat dem. De hade fått guld och silver som gåva, men när de kom hem var det bara bark och spånor.

Barnen giftes ihop med varandra och fick barn. Dem tog Karin och kokade smorning av till sitt horn. En flicka vittnade om att hon sett den Onde komma farande in genom dörren och in i Karins öra.

Hon dömdes till döden av Trolldomskommisionen som reste runt. I kommisionen ingick 25 ledamöter och en av dem var den ökända fogden Knut Ingelson Björnklo.

Hon avrättas samtidigt som sin mor och 6 andra kvinnor och brändes på bål den 18 november 1674.


Animerad film – Karin Larsdotter och Häxprocesserna


Rättsprotokoll

Här nedanför kan du se en sida ur ett rättsprotokoll från trolldomsrannsakningarna i Ångermanland 1674-1675, från förhören av Karin Larsdotter.