Märta Stina Abrahamsdotter

Märta-Stina Abrahamsdotter föddes år 1825 i byn Kubbe i Ångermanland och dog 1903, när hon var 78 år gammal.

Märta-Stina stannade på födelsegården under hela sitt liv och gifte sig aldrig eller fick några barn. Däremot var hon fadder till två barn, Erik Ersson och Mårten Ersson. Och traktens ungdomar samlades gärna hos henne på lördagskvällarna. Med den tidens ord levde hon som ”gammjänta”. I slutet av sitt liv levde hon på ”undantag” på gården, det betyder att hon fick hjälp av andra med sin försörjning.

Normbrytande på sin tid

Hon bröt mot normen och kallades för ”pellri”, som betyder konstig eller annorlunda. Hon var väldigt gammalmodig, bland annat i sin klädsel och var bland de sista som använde mössa med stycke. Dessutom hade hon håret kortklippt vilket förundrade många.

Hon kunde läsa och skriva och klarade sig själv. Periodvis var hon sjuk.
Förstånnä mett ha vöre i havets djup i sex veckä, ska hon ha sagt.
Troligen menade hon att hon varit deprimerad och inte orkat träffa någon  i sex veckor.

Ylletäcken stickade av Märta Stina Abrahamsdotter. Visas i monter i utställningen Händers verk.

”Märta-Stinatekniken”

Samtidigt skapade hon de mest fantastiska stickade alster. Mönstren vittnar om en avancerad insikt i matematik och geometri. Hon stickade vantar, mössor och tröjor med djurmotiv. Och sålde det hon stickat för att ha en inkomst. I slutet av 1800-talet började hon sticka täcken. De ställdes ut på hemslöjdsutställningen i Sollefteå 1910, i beskrivningen står: Anundsjö har en samling täcken i mycket egendomliga stickningar.

Stickade täcken var något helt nytt och hennes teknik var helt ny. Idag kallas den för ”Märta-Stinateknik”. Hon gömde sina arbete när hon fick besök, det sägs att hon ville skydda sina mönster och sin teknik. Efter utställningen 1910 föll hennes arbete i glömska. Långt senare återupptogs mönstren av olika stickerskor och formgivare. Idag är Märta-Stina Abrahamsdotter en kändis i sticksammanhang i hela världen.


Konservatorn berättar – Pälsbandet

Lyssna till när konservator Linnéa Sverkersson berättar om pälsbandet från Märta-Stina Abrahamsdotter.


Karin Wiklund berättar om Anundsjötavlan

Lyssna till när Karin Wiklund berättar om Anundsjösöm, Märta Stina-stickning, skolslöjdens betydelse och olika inställningar till hantverk genom tiden. Klicka på play för att lyssna.

 

Transkribering kommer.


Stickteknik på Märta-Stina Abrahamsdotters vis

Sticktråd = Tråden man stickar med.

Löptråd = Tråd som följer med i arbetet. 

Den färg som man stickar med placeras över pek- och långfinger. Den medlöpande tråden placeras över pekfingret.

Vid färgbyte byter trådarna plats, dvs; den tråd man stickar med placeras över pek- och långfinger och den medlöpande tråden över pekfingret.

Sticka varannan tråd under löptråden och varannan över löptråden när flera maskor av samma färg stickas. Vid färgbyte är det löptråden som blir sticktråd.