Emma Wiberg

Emma Wiberg föddes 1901 i Valla by i Undrom och dog 1990.
Hon lärde sig att spinna och väva redan som tolvåring. Och när hon var 18 år deltog hon i en vävkurs som hemslöjdsföreningen anordnade. Efter det tog hon sitt första steg som ung entreprenör och började väva på uppdrag åt Hemslöjden.

Vid den här tiden hade kunskapen att väva exklusiva damasttyger minskat. Men kursen i vävning räckte inte till för att väva damast
– Damastvävningen den fick jag klara ut själv, och det gick ju så småningom på något vis, berättade hon.
Först lånade hon en vävstol av hemslöjdsföreningen. Sedan byggde hennes pappa och svåger om en vävstol enligt Emmas önskemål. Så småningom fylldes hela huset med sju vävstolar.

Genom hemslöjdsföreningen samarbetade hon med formgivaren Gulli Lundquister. Mönstren vävdes till servetter för kungapar, vävda tapeter till chefsrum och 8 meter långa och 180 cm breda gästabudsdukar, för att nämna några exempel.

Emma Wiberg fick en rad diplom, medaljer och stipendier. Hennes alster ställdes ut på Liljevalchs konsthall 1937. Och samma år även i Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå, Örebro, Helsingborg, Paris och USA. Under åren 1975-76 ställde hon ut i Sundsvall, Sigtuna, Gålsjö. Härnösand, Kramfors och Stockholm.

Hon anställde olika kvinnor som hjälpte henne med produktionen. Med tiden skötte hon hela produktionen hemifrån, även försäljningen. I Emma Wibergs hem var vävning ingen bisyssla,
utan ett yrkesarbete, av en professionell väverska och företagare. Emma Wiberg blev också en symbol för förnyelsen i den ångermanländska linnevävtraditionen.

Emma Wiberg

I Västernorrlands museums samlingar finns en damastvävstol som Emma Wiberg ägt och använt för att producera sina kända damastvävnader. Vävstolen, med inventarienummer YAT5475, ingick tidigare i Textilarkivets samling, men överfördes till Västernorrlands museums samlingar 2009.

Textilarkivet, som låg i Sollefteå, drevs tidigare av Hemslöjden i Ångermanland innan Västernorrlands museum blev huvudman. När Textilarkivet lades ner 2017 flyttades delar av arkivets utställningar till museet i Härnösand, bland annat vävstolen som hade varit utställd fram till nerläggningen.

Vävstolen flyttades i ett stycke till utställningshallen på Västernorrlands museum. Vävstolen är ett hemmabygge snickrat i grovt virke och med flera finurliga detaljer, som stora spikar inslagna i garnbommen för att hindra varpen i att glida ut. Men i mars 2021 plockades vävstolen ned från sin plats på Västernorrlands museum för att göra plats till nya utställningar.

Nedan kan du se en film från när vävstolen plockades ned – 2 timmar på 2 min!

Läs mer om Emma Wibergs vävstol på Digitalt Museum >>