Forntiden

Här kan du fördjupa dig i forntiden!

Här finns filmer, podcasts och rapporter att ta del av.

En stor del av innehållet är producerat av Västernorrlands museum i samband med utställningen Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår, som är en del av basutställningarna på museet. Är du lärare eller arbetar inom skolan, finns lärresurser på tema Forntiden här >>


Forntid i Västernorrland

Här kan du läsa texter om forntid i Västernorrland, från istid till järnålder.


Animerade filmer om forntid

Här finns animerade filmer om forntiden.

Se filmer >>


Forntidspodden

Välkommen till museets podcast om fornlämningar i Västernorrland! I den här serien diskuterar och besöker Jens Wieselblad Nilsson tillsammans med museets arkeologer och antikvarier olika fornlämningar i länet. Samtliga platser har olika, och spännande berättelser bakom sig.

Lyssna på poddavsnitt om forntiden >>


Experter berättar

Experter berättar är en serie med korta föreläsningar av forskare och experter på olika teman om forntiden. Utgångspunkten är forntid i Västernorrland, men några av experterna talar om sina teman utifrån större perspektiv.

Filmerna visas även i basutställningen Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår, som reviderades år 2021.

Läs mer >>


Rekonstruktionen av kvinnan från Lagmansören

Under 2020 påbörjades ett arbete med att rekonstruera en kvinna som hittades i en stenåldersgrav på Lagmansören. Rekonstruktionen av modellen och tillverkningen av hennes kläder kommer att pågå under 2021 till början av 2022.  I januari kommer hon finnas på plats i utställningen. Här kan du se på videodagböcker av Oscar Nilsson och Helen Gjaerum när de beskriver sina arbetsprocesser.

Läs mer >>


Arkeologiska rapporter

Ta del av arkeologiska rapporter. Urvalet är baserat på utgrävningar och arkeologiska fynd relaterade till utställningen Forntidsresan – Nio tusen år av människors spår.

Läs rapporter >>


Vad gör jag om jag hittar ett fornfynd?

Fornfynd är en av våra viktigaste källor för att lära oss om livet under äldre tider. Och fyndplatsen är faktiskt ofta lika viktig som själva fyndet. Ett fynd utan känd fyndplats kan vara speciellt och vackert – men det har ändå förlorat en stor del av sitt samlade värde. Vad gör du om du hittar ett fornfynd? Tillsammans med Länsstyrelserna har Riksantikvarieämbetet tagit fram den här filmen som visar hur du går till väga.