Kryssningar 2022

Välkommen till Fritidsbåtsmuseet som håller extraöppet alla måndagar i september 5-26/9 kl. 10.00-16.00 i samband med Viking Lines besök i Härnösand. 
Länsmuseet har måndagsstängt och kommer inte ha extraöppet dessa dagar.

Fritidsbåtsmuseet bjuder på en resa genom fritidsbåtens historia med unika båtar och motorer. Här kan du vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny. Eller lära dig mer om hur det kan vara att lämna Sverige för en världsomsegling.

På museet finns två båtar som varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss. Lunkentuss är starkt knuten till Sundvall och har en makalös historia. Hon är känd både för sin jordenruntsegling 1962-65 och för den pionjäranda och envishet hennes ägare visat.
Amfibie Bris byggdes för en resa över Nordatlanten på 1980-talet. Hon är en av de största båtar Sven Yrvind ritat och byggt. Sven Yrvind som är Sveriges mesta långfärdsseglare. Naturligtvis finns många andra båtar med historier som berättar om båtliv och drömmen om livet på sjön. Kanske hittar du din egen favorit! Ta gärna med hela familjen. På Fritidsbåtsmuseet finns nämligen också roliga och lärorika barnaktiviteter med koppling till båtlivet att göra.

Utställningen ”Tro, Hopp & Kärlek” om sjömanstatueringar besöker museet under sommaren. Den visar tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar och berättar om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Hitta hit

Fritidsbåtsmuseet ligger i det klassiska Tobaksmonopolet i Härnösand. Tio minuters promenad norrut från Härnösands centrum, längs Skeppsbrons gästhamn.
Adress: Fiskaregatan 6, 871 33 Härnösand
Google maps >>

Länsmuseet har måndagsstängt och kommer inte ha extraöppet dessa måndagar.  På Murberget friluftsmuseum finns ändå möjlighet att vandra på egen hand med museets mediaguide Kulturpunkt, och för barn och familj finns upplevelsespåret Väsenstigen med berättelser om folktroväsen.