Stöldsäkring

Konserveringen kan också hjälpa till att skydda kyrkans värdefulla objekt på plats. Genom ett samarbete med museets smidesverkstad, tar vi fram specialanpassade stöldsäkringar på föremål och skulpturer.

 

Museitekniker som smider järn i en smedja

Museets konservatorer och tekniker har tagit fram en metod för stöldskydd av kyrkliga föremål som ett komplement till larm och bevakning. Metoden rekommenderas av Riksantikvarieämbetet och försäkringsbolag. Principen bygger på att undvika förändringar i originalet. Det görs inga nya hål i skulpturen. Istället tillverkas en låsbar smideskonstruktion av hakar som håller om skulpturen. Järnet är behandlat med bränd linolja för att skydda mot korrosion. Varje anordning är unik och specialanpassad. Konstruktionens form är integrerad med skulpturens form och är placerad på skulpturens baksida vilket gör den nästan osynligt.

Stöldsäkringsmetoden har utvecklats och beprövats under de senaste tjugo åren.

Har du frågor eller är intresserad i vår stöldsäkring är du välkommen att kontakta oss så berättar vi gärna mer om metoden och utvecklar den bästa lösning för dina kyrkans föremål.