Konserveringsateljén
På Västernorrlands museum har vi möjlighet att ta emot föremål för konservering i våra ateljéer.
Här finns det väl utrustade arbetsplatser med olika typer av mikroskop samt fluorescens- och polarisationsmikroskop för färganalyser. Tvärsnittprov av måleri- och kalkskikten kan vi tillverka och undersöka.
Dessutom finns utrustning som t. ex. ett tvättbord för konservering av textila föremål och en värmevakuumbord för konservering av måleri på duk.
Med den fotografiska utrustningen kan vi lätt dokumentera föremålen innan, under och efter konserveringen.
Samtliga lokaler är klimatstyrda och har hög säkerhet mot brand och stöld. Vi har nära tillgång till arkiv och kollegor med ytterligare kunskap vilket gör ett tvärvetenskapligt samarbete lättillgängligt.







Upptäck museet
Arkeologi
Murbergets arkeologer arbetar med länets kulturmiljöer, och fornlämningar. De strävar efter att bevara och dokumentera spår av samhällen och människors verksamheter under omkring 10 000 år.
Läs mer
Konservering
Under mer än 25 år har Västernorrlands museum bedrivit uppdragsverksamhet inom konservering. Verksamheten riktar sig mot kulturmiljöer i behov av bevarandeåtgärder. Vi arbetar både inom och utanför länet, både i offentliga byggnader och kyrkor eller på uppdrag av privatpersoner. Ibland är vårt arbete storskaligt, ibland rör det sig om väldigt små objekt. Vi hjälper er…
Läs mer
Slöjd
Hemslöjd är en är en högst levande kulturyttring som bottnar i en lång tradition av material- och teknikkunskaper, det vi benämner det immateriella kulturarvet.
Läs mer
Samlingar
Om samlingarna Samlingarna är grunden för den museala verksamheten och består bland annat av föremål och arkeologiska fynd, fotografier, böcker, arkivmaterial, digitala filer, filmer och ljudband. Samlingarna har tillkommit under tiden 1880 och framåt. De speglar skilda insamlings- och förvaltningsideal. Fokus har från början legat på landskapen Ångermanland och Medelpad. Även övre Norrland fanns med…
Läs mer
Byggnadsvård & kulturmiljö
Byggnadsvård & Kulturmiljö Här får du information om vad museets byggnadsantikvarier arbetar med. De ger bland annat råd när byggnader av olika slag ska rustas upp. Allt från förändringar i samband med stadsplanering till stockbyte i timrade lador eller restaurering av villor och hyreshus från 1950-talet. Byggnadsvård och kulturmiljö i kommunal planering Vi erbjuder rådgivning…
Läs mer
Fritidsbåtsmuseet
Drömmen om frihet ombord på den egna skutan. Vad är det som får människor att år efter år tränga ihop sig och riskera familjefriden för att leva båtliv under några intensiva veckor med osäkert svenskt sommarväder? Äventyr? Gemenskap? Det enkla livet bortom den kontrollerade vardagen? Varje båtägare har sin relation till livet på sjön. Sina…
Läs mer