Konservering av byggnader och byggnadsdelar
För dig som äger en fastighet eller ansvarar för en byggnads underhåll
Som konservatorer tar vi även hand om bevarandet av kulturhistoriska byggnader och monument. Med utgångspunkt i originalmaterialet bevarar vi värdefulla byggnader och byggnadsdetaljer. Det är inte alltid den bästa lösningen att byta ut skadat material, som tegel eller sten, ibland är det inte ens nödvändigt. Genom konservering, konsolidering och användning av professionellt konserveringsmaterial kan vi erbjuda alternativ genom att bevara i befintligt skick och minska nedbrytningen.
Långsiktigt tänkande och regelbundna, lämpliga vård- och underhållsåtgärder kan inte stoppa tidens tand men tydligt minska nedbrytningsprocesser. Vi hjälper dig och utför skadeinventeringar för att planlägga adekvata åtgärder samt vård- och underhållsplaner för långsiktigt skydd.
I det följande textavsnitt hittar du exempel på vilka byggnadsmaterial och -detaljer vi erbjuder konservering av.
Har du frågor kontakta oss gärna via
Önskar du direktkontakt med konservator Anne Braun, som har specialkompetens inom väggmåleri, puts och sten, mejla gärna eller ring.
Konservering av vägg- och arkitekturbundet måleri omfattar flera olika tekniker och en mångfald av aspekter när det gäller bevarande.
Det handlar om tekniker som sträcker sig från historiska enfärgade fasadstrykningar, väggdekorationer i schablon- eller marmoreringsteknik, till ornamentala eller föreställande väggmålningar utförda av antigen anonyma hantverkare eller kända konstnärer. Underlaget för målningarna varierar. Det kan vara murverk, sten, puts eller trä. Även tekniskt finns variationer. Det förekommer färgstrykningar i olja eller kasein, limfärgsmåleri eller kalkteknik. Arkitekturbundet måleri går att hitta i såväl kyrkor som profana byggnader, skolor, teatrar, offentliga byggnader och bostadshus. Även moderna versioner som graffiti kan vara av intresse att bevara.
– Här finns en hel värld av bilder att upptäcka!
Arkitekturbundet måleri ingår i byggnaden och skadetyper är därför relaterade till byggnadens förutsättningar.
Det betyder att varje åtgärd måste anpassas till helheten. Annars kan till exempel en lagning av färgskikt uppstå igen eftersom grundproblemet finns i själva byggnaden. Grunden till en lyckosam konservering är därför bevarande av byggnaden som helhet. De vanligaste skadorna på måleriet uppstår på grund av processer mellan klimatfaktorer, förändringar i byggnaden, konstruktionsproblem, tillagda byggmaterial eller mikroorganismer. Alla dessa skadefaktorer kan orsaka att måleriet släpper från underlaget eller att måleriets bindemedel angrips, åldras eller reduceras på annat sätt. Men även tvättning och framtagning av äldre målerilager som genomförts utan konservatorers fackmannamässiga kunskap eller felaktiga restaureringsmaterial kan ha en negativ inverkan. Ett annat exempel är när alltför starka lagningsmaterial använts och den mjuka äldre kalkputsen släpper helt från underlaget, när det uppstår rörelser i byggnaden.
Vad kan vi göra när det gäller konservering av arkitekturbundet måleri?
-
– Förundersökningar och skadeprocessanalyser
-
– Konservering av löst sittande putsunderlag, genom injektion och lagning av sprickor
-
– Reducering av byggsalter och mikrobiell påväxt
-
– Borttagning av skadliga ytskikt, från äldre åtgärder
-
– Rengöring med lämplig metod
-
– Säkring och förstärkning av material genom konsolidering och fastläggning
-
– Lagning och retuschering av bortfall
Även mineraliska material, som sten och tegel som kan tänkas som ett motståndskraftigt material, åldras och bryts ner. Skadefaktorer kan vara vind, vatten men även byggsalter, mikrobiell påväxt och smuts har negativ påverkan.
Anses byggnadsdelar av tegel som historisk värdefulla och/eller vill bevaras, kan vi erbjuda följande konserveringstjänster:
-skadeinventering
-åtgärdsprogram
-konsolidering
-lagring av sprickor, tekniska lagningar och rekonstruktion av skadade former
-rengöring
-retuschering
-och dokumentation
Information kommer inom kort.