Karin Molins goda saffransskorpor – både goda och perfekta att ge bort i julklapp
Vår granne och hyresvärd på Svanö, Karin Molin, är kolossalt duktig på att baka.
– Jag tycker att det är roligt, samtidigt som jag tycker om att experimentera lite. Jag har så svårt att bara göra som det står i recepten, säger hon med ett leende.
Härom dagen fick vi ett fat med goda saffransskorpor.
– Receptet hittade jag på nätet men i stället för att ha mandel i dem bytte jag ut den mot mörk choklad och så lade jag til 2 msk pressad apelsin.
Resultatet är något som inte skulle skämmas för sig på ett finare café.
Karins saffransskorpor passar lika bra till kaffet som att ge bort i julklapp.
Här är receptet:
Ingredienser:
100 g smör
1 g saffran
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Riven, mörk choklad
Rörsocker
2 msk pressad apelsin
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret med saffran och häll över i en bunke.
Rör ner äggen.
Blanda alla torra ingredienser tillsammans med den rivna, mörka chokladen och pressade apelsinen och vänd ner i bunken.
Forma degen till tre längden, lägg dem på en plåt och strö över rörsocker.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
Ta ut dem ur ugnen, sänk ugnstemperaturen till cirka 125 grader, skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
Torka skorporna i cirka 10 minuter i mitten av ugnen.
Stäng av ugnen och låt sedan skorporna torka i eftervärmen.
Har du ett bra recept på julbak?
Jag heter Olof Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.