Julmarknad på Murberget 2022
Söndagen 11 december
Kom och upplev en traditionell julmarknad på en historisk plats. Välkommen till Murberget friluftsmuseum 11 december.
Tredje söndagen i advent kan du strosa bland historiska byggnader och samtidigt botanisera i högkvalitativa hantverk samt småskaligt producerade livsmedelsprodukter som hör julen till.
Murbergets välbesökta julmarknad är en tradition som många anammat och där alla våra sinnen får uppleva en härlig julstämning.
Mer information om julmarknadens programpunkter läggs till här på sidan allt eftersom de blir klara.
Marknaden arrangeras av Västernorrlands museum. Även i år samarbetar vi med Härnösands Vävstuga, som hjälper till att kvalitetssäkra marknadens utställare.
Varmt välkomna!
Ladda ner julprogrammet som PDF här >>
Program
Här hittar du information om programpunkter att ta del av under dagen. Programmet hittar du även i receptionen i museibyggnaden.
Händer i museibyggnaden:
Passa på att besöka museets fasta utställningar
Upplev till exempel den nya utställningen Stora Makter. Där får du lära dig mer om mirakel, tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder. Eller Forntidsresan som låter dig följa nio tusen år av människors spår i Västernorrland. Ett annat tips är att låta barnen utforska kulturarvet i den nya lekutställningen Småfolk.
Jul från förr och nu kl. 11.30 och 13.00
Josefina Elvira Asker sjunger och berättar kring julens seder.
Föreställningen tar cirka 30 min. Målgrupp 3–8 år. Plats: Hörsalen
Julpyssel i Pedagogiska verkstan kl. 11.00–16.00
Skapa en gemensam julteckning tillsammans med andra. Din bild blir en del
av en helhet. Du kan också skriva ner en önskan på ett fint papper och sätta den på en julgran i entrén. Det finns också möjlighet att slå sig ner i läshörnan och läsa en bok, eller spela spel i spelhörnan.
Upptäck Stora makter kl. 11.00–16.00
Museets nyuppdaterade utställning om tiden mellan 1050-tal – 1680-tal har precis öppnat. Välkommen till utställningen längst in åt vänster en trappa ner, och lär känna Västernorrland under medeltid och stormaktstid. Utställningen är bemannad med museets personal. Ta gärna kontakt med dem för att få veta mer om utställningen och dess innehåll.
Ordjakt i museet kl. 11.00–16.00
Gå på ordjakt bland museets utställningar i museibyggnaden. Lös kluriga uppdrag på vägen för att nå fram till lösenordet som låser upp skatten. Du startar vid bordet som står nedanför trappan på nedre våningsplanet.
Händer på friluftsmuseet:
PRÄSTGÅRDEN
Pepparkaksbak kl. 11.00-15.00
I Prästgården bakas det pepparkakor som det även gjordes på 1940-talet.
Hjälp till att baka en du med. Har du tur kanske du får smaka!
Tomtejakt klockan 11.00-15.00.
Tomtarna har smitit ut. De kan vara var som helst på området. Hjälp till att hitta dem så vi vet var vi ska lämna gröten till jul. Du startar i Prästgårdens hall.
SLÖJDVERKSTAN
Skapa traditionella julpynt klockan 11.00-15.00.
I Slöjdverkstan får du prova att skapa traditionella julpynt i halm.
Ta med en vuxen om du är under 8 år.
ÅNGERMANLANDSGÅRDEN
Visstuga och berättelser
Kom in och njut av skådebordet eller sjung med i de gamla julvisorna.
Inga förkunskaper krävs, alla kan vara med och sjunga.
Julmusik med Kapellsfolk klockan 12.00-13.00.
Eleverna på Kapellsbergs folkmusiklinje sprider julstämning med sin härliga
folkmusik inne i Ångermanlandsgården.
TORPET
Åk häst och vagn klockan 11.00-12.45 och klockan 13.00-15.00. Pris 30 kr.
Amanda Sandberg från Väja tar med besökarna på en härlig tur med häst och vagn. Hästen hon kör med är charmiga Shetlandsponnyn Comet. Är du liten och inte kan sitta själv, behöver du ta med en vuxen som du kan sitta i knä på. Turen startar utanför Torpet. Vagnsturen kostar 30 kr och betalas med swish på plats.
Smide vid elden klockan 11.00-15.00.
Smederna Alfred Mørch Nielsen och Sami Salo, Järnakademin smider vid fältässjan. Passa även på att gå in och värma dig i Torpet, som ligger precis bredvid.
KLOCKSTAPELN
Nygräddade kolbullar klockan 11.00-15.00
Janne Vängman-sällskapet gräddar kolbullar, så länge fläsket räcker.
När man känner doften av nygräddade kolbullar med torrsaltat amerikafläsk vet man att man är på en riktigt traditionell marknad.
KYRKSTUGORNA
Ponnyridning med Härnösand ridklubb klockan 12.00-14.00. Pris 30 kr.
Härnösands ridklubb finns på plats med sina ponnyhästar så barnen har
möjlighet att ta en ridtur. Ridturen kostar 30 kr och betalas med swish på plats. Påstigning vid kyrkstugorna.
TORGET
Luciatåg klockan 14.00.
Lucia är en gammal kär tradition som också finns med på vår julmarknad.
I slutet av marknadsdagen blir det ett stämningsfullt luciatåg med Musiklinjen Kapellsberg. Obs Föreställningen är utomhus. Kom i god tid så hinner du kika
på marknaden också!
LÅNGSTUGAN/HANDELSBODEN
Idag är det julöppet i Handelsboden med karamellstrutar och byggnadsvårdsprodukter.
Boksignering. Jennie Lantz och fotograf Cecilia Möller Kirschsteiger signerar boken “Vinterstjärna och Iskristall”.
Jennie Lantz och fotograf Cecilia Möller Kirschteiger signerar boken “Vinterstjärna och Iskristall”, en bok om hur du skapar vackra dekorationer i papper. Flera kapitel i boken är fotograferade på Murberget friluftsmuseum. Idag har ni möjlighet att kunna köpa en signerad bok på plats. En perfekt julkapp!
WULKANSKA HUSET
Husets nedervåning har restaurerats. Varje rum har ett tidstypiskt tema från olika perioder. Huset kommer nu att kunna användas för passande externa verksamheter. Välkommen in och titta!
BRA ATT KÄNNA TILL
Fika – värmestuga – toaletter
- 10.00-16.00 Julsmörgåsar och annat gott hos Lindas Mat och Kafé, 1 trappa upp i museibyggnaden.
- 11.00-15.00 Kaffestuga i Wulkanska huset (det gröna) vid torget, med Härnösands vävstugeförening.
- 11.00-15.00 Janne Vängman-sällskapet gräddar kolbullar, så länge fläsket räcker.
Vilrum och första hjälpen i Wulkanska huset
- I Wulkanska huset finns ett rum för dig som behöver en lugn och avskild vrå för att vila eller amma ditt barn.
- Hjärtstartare och förbandslåda finns i vilorummet samt i museets reception.
Parkering 20 kr.
- Parkeringen sköts av Sandö räddningsgymnasium som samlar pengar till studieresa. Parkering via Hamnleden samt vid Murbergsskolan. P-avgift 20 kr.
- Handikapparkering finns vid museibyggnaden.
Skyttelbuss
- Gratis buss från Stadsparken till Murbergsskolan/Västernorrlands museum (Via Riksbanken – Bondsjöleden – Pilgatan).
- Bussen avgår varje halvtimme mellan klockan 11.00-16.00. Sista buss från Murbergsskolan/Västernorrlands museum klockan 16.15.
Välkommen till Julmarknad på Murberget!
Söndagen den 11 december kl. 11.00-15.00.
Nu är det återigen dags för julmarknad på Murbergets friluftsmuseum. Traditionsenligt hålls den på tredje advent bland de historiska byggnaderna och miljöerna på området. Marknaden erbjuder högkvalitativa produkter av hantverk och slöjd samt småskaligt producerade livsmedelsprodukter som hör julen till. Murbergets välbesökta julmarknad är en tradition som många anammat och där alla våra sinnen får uppleva en härlig julstämning.
Bestämmelser för marknadsdeltagare
Anmälan och bekräftelse:
Vi tar emot intresseanmälningar via anmälningsformuläret på museets webbplats, bifogad länkadress. Eventuella frågor kan du lämna via mail: julmarknad@vnmuseum.se. Årets julmarknad handläggs av Sofie Malm. Du når Sofie tisdagar och onsdagar på julmarknadstelefonen: 073- 802 44 16 mellan kl. 9.00-11.00. Anmälan registreras i den ordning den mottas. Sista anmälningsdag är 30 oktober, därefter tas inga anmälningar emot! Bekräftelse skickas fortlöpande via mail (brev till er utan mailadress). Skicka in anmälan i god tid för en snabbare handläggning. Placeringslista och all information skickas till alla deltagare vecka 47.
Marknadsavgift:
En marknadsplats omfattar 2×2 m, med en avgift på 300 kr, därefter tillkommer meterkostnad av 150 kr. Avgiften betalas genom insättning till museets bankgiro eller genom swish efter att du fått besked om att du fått plats på marknaden. Vid återbud innan den 1 december återbetalas marknadsavgiften, förutom en administrativ avgift på 100 kr. Vid återbud senare än 1 december återbetalas inte avgiften. Vid obetald avgift tillfaller platsen annan sökande från och med måndag 22 november.
Marknadsstånd:
Vi vill skapa en mysig och härligt pittoresk julmarknad och ber dig att undvika plastiga presenningar, partytält etc. Dekorera gärna på ett sätt som ger en gammeldags julkänsla. Samt att du gör en smakfull och passande skyltning av ditt stånd och dina produkter. Marknadsstånd av trä med textilmarkis har företräde att delta. Länsmuseet har ett begränsat antal bord med markistak till uthyrning, 100 kr/bord. Bordsytan är 70 cm ×150 cm. Museet ansvarar inte för era produkter eller utrustning under marknadsdagen. Musik i högtalare vid bordet är inte tillåten. Museet sköter allmän renhållning, deltagare sköter renhållning på och omkring marknadsplatsen samt tar med sina egna sopor från området.
Deltagare ansvarar för eventuell skada av marknadsplats (så som bord och mark). Vid hård vind tas markiserna ned av säkerhetsskäl.
Varor:
Beskriv tydligt i anmälan samtliga produkter att sälja då det angivna sortimentet måste överensstämma med er försäljning under marknadsdagen. Icke godkända produkter ger vi oss rätten att plocka bort. Detta för att behålla marknadens höga produktkvalitet och ge rätt estetisk upplevelse.
Plats och tillgänglighet:
Vi tillgodoser era önskemål om plats så mycket vi kan. Din plats påverkas om du behöver el, då detta inte är möjligt att ordna till alla delar av marknadsområdet. Överlåtelse för anvisad plats är inte tillåten utan vårt medgivande. Marknadsplatsen är tillgänglig från kl. 07.00 på marknadsdagen. Allt ska vara monterat och klart, fordon körda till anvisad p-plats senast kl. 10.30, därefter är hela området fordonsfritt fram till kl. 15.00. Marknadsdeltagare måste respektera de eventuella förändringarna i plats och utrymme vi kan tvingas göra, även om plats tilldelats skriftligt. Deltagare ska också inom området följa marknadsledningens anvisningar och föreskrifter.
El:
Avgiften för el är 100 kr per plats, och betalas samtidigt med marknadsavgiften. Ange hur mycket el du behöver och vad den ska användas till då detta påverkar var vi placerar dig. Med risken för överbelastning av elnätet går det tyvärr inte att använda kupévärmare eller infravärme. Använd gärna LED-lampor, ledslingor eller batteridrivna lyktor så mycket som möjligt.
Tillstånd och slöjdmärkning:
Eventuellt tillstånd gällande livsmedelshantering fås från Samhällsförvaltningen, Härnösands kommun.
All sameslöjd som säljs på marknaden ska vara märkt med samernas slöjdmärke.
Levande ljus, marschaller, eldkorgar, fotogenlampor eller annan öppen låga är inte tillåtet. Vid särskilda behov kontakta marknadsledningen.
Egen affischering är endast tillåten på det egna marknadsbordet.
Eventuella frågor kan du lämna via mail: julmarknad@vnmuseum.se.
Årets julmarknad handläggs av Sofie Malm. Du når Sofie tisdagar och onsdagar på julmarknadstelefonen: 073- 802 44 16 mellan kl. 9.00-11.00.