Julmarknad på Murberget 2023

När: Söndagen 17 december kl. 11.00-15.00.

Upplev magin på Västernorrlands museums årliga julmarknad!

Varmt välkomna till en dag fylld av julglädje och magi på Västernorrlands museums julmarknad. Strosa bland historiska byggnader samtidigt som du botaniserar bland högkvalitativa hantverk och småskaligt producerade livsmedelsprodukter som hör julen till.

 

Händer i Museibyggnaden:

Passa på att besöka museets fasta utställningar. Upplev Forntidsresan som låter dig följa nio tusen år av människors spår i Västernorrland eller Stora Makter som låter dig uppleva medeltiden med fler sinnen än bara synen. Ett annat tips är att låta barnen utforska kulturarvet i lekutställningen Småfolk eller skapa något kreativt i Studion. I Forntidsresan kan man även spela det interaktiva spelet Crafthunter eller prova på vårt aktivitetshäfte där barnen får klura och spana noga på utställningens föremål.

Kafé Murberget

Vårt kafé drivs av Härnösands arbetslivsförvaltning. Där kan ni sitta ner i en lugn miljö med stadsområdet och naturen som utsikt. Under julmarknaden kommer olika julbaserade smörgåsar serveras, en klassisk variant med köttbullar och rödbetssallad för att nämna någon.

 

Detta kan man uppleva på Friluftsområdet:

Långstugan:

Besök Handelsboden som är öppen för dagen för en färd tillbaka i tiden. Här hittar ni allt från godisstrutar till den sötsugna och kanske en julklapp till byggnadsvårdsintresserade?

Slöjdverkstan

Julslöjd för dig som vill prova på att skapa traditionella julpynt. Du kan till exempel slöjda en julklapp. Ta med en vuxen om du är under 8 år.

Ångermanlandsgården

Kom och titta på det vackra julbordet och lyssna på berättelser om julfirande på 1820-talet med antikvarie Johanna Ulfsdotter. Kanske blir det också lite folkmusik och trall.

Stallet i Ångermanlandsgården För de små behövs kanske en lekstund som paus från vädret ute. På plats denna dag finns tre allergivänliga djur i trä att både leka med och mata.

Prästgården

I Prästgården bakas det pepparkakor som det även gjordes på 1940-talet. Hjälp till att baka du med. Har du tur kanske du får smaka. Den som är extra intresserad av hur man levde förr, kan passa på att prata med vår byggnadsantikvarie Emma som finns i huset och pyntar det fint inför jul.

Skolan

I Skolan ska även lärarinnan fira jul. Hjälp till med julpysslandet och pyntandet eller sätt dig i skolbänken en stund och se om du kan läsa vad som står på tavlan.

Wulkanska huset

Här finns hembakade kakor och nykokt kaffe att köpa. Det är det Härnösands Vävförening som ordnat. Glöm inte att spana in interiören. Husets nedervåning har restaurerats. Varje rum har ett tidstypiskt tema från olika perioder. I ett av rummen finner ni ett vilrum samt även en hjärtstartare.

Klockstapeln

Nygräddade Kolbullar 11.00-15.00

När man känner doften av nygräddade kolbullar med torrsaltat amerikafläsk vet man att man är på en riktigt traditionell marknad. Janne Vängman-sällskapet gräddar kolbullar, så länge fläsket räcker.

Kyrkstugorna

Kom in och värm er i Kyrkkrogen, för de små kan det vara en mysig paus från vädret ute, kanske leka en stund. På plats denna dag finns tre allergivänliga djur i trä att både leka med och mata.

Smide vid fältässjan

Ta del av Hantverk på nära håll, står smederna Sami Salo, Ivar Forsberg och Alfred Nielsen vid fältässjan och smider. Samtliga går på Järnakademin så ta tillfället i akt att ställa frågor om hantverket och spana in produkterna de gjort till försäljning. 

Trampmangeln

Höga Kusten Vildmark tillagar traditionsenliga godsaker vid eldstaden. Brända mandlar, kanderade äpplen och varm lingondricka är något av det ni hittar här. Slå ner på varma fällar en stund eller smaka något i farten.

Bakom kyrkstugorna

Häst och vagn 11.00-13.00

Kan ni höra bjällrorna som klingar i takt med hovarnas slag? På plats under dagen finns Nordsvensken Pelle och medryttare Annelie Hamrin från Nordsvensk hästkraft. Ta chansen att med häst och vagn färdas fram i historisk miljö. 50 kr per person, barn under 4 år åker gratis i målsmans sällskap.

Vid kyrkstugorna finner ni Härnö Outdoor Lodge som denna dag lagar mat över eldstad. Kom hungrig, för här finns mycket gott att äta. Vad sägs om mustig gulaschgryta med nybakt bröd eller stekt omnebröd med saffranseldost? Både varm och kall dryck finns att köpa.

 

Psst! Håll utkik efter skådespelare från Bäverteatern som rör sig på friluftsmuseet.

 

Bra att känna till:

Vilrum och första hjälpen i Wulkanska huset

· I Wulkanska huset finns ett rum för dig som behöver en lugn och avskild vrå för att vila eller amma ditt barn.

· Hjärtstartare och förbandslåda finns i vilorummet samt i museets reception.

Parkering 40 kr.

· Parkeringen sköts av Sandö räddningsgymnasium som samlar pengar till studieresa. Parkering via Hamnleden samt vid Murbergsskolan. P-avgift 40 kr.

· Handikapparkering finns vid museibyggnaden.

Skyttelbuss

· Gratis buss från Stadsparken till Murbergsskolan/Västernorrlands museum (Via Riksbanken – Bondsjöleden – Pilgatan). 

· Mellan klockan 11.00-16.00. Sista buss från Murbergsskolan/Västernorrlands museum klockan 16.15.

 

Kontaktuppgifter:

Sofie Malm

Julmarknadstelefon: 073-802 44 16 E-post: julmarknad@vnmuseum.se