Berätta för museet

Bidra till museets samlingar med dina bilder och berättelser. Här nedan ser du vilka teman du kan bidra till just nu.

Covid19 – Corona i Västernorrland


Just nu sprids viruset Covid-19, eller Coronaviruset världen över. I Västernorrland finns ännu endast ett fåtal fall, men trots det så påverkas samhället och vi själva som individer. Hur påverkas du? Skriv och berätta, ladda upp en eller flera bilder!

Museet använder webbplatsen Minnen.se för att samla berättelser. Det är en tjänst som ägs och drivs av museer i Sverige och Norge. När du bidrar till länsmuseets insamlingar på Minnen.se bevaras de för framtida generationer och blir en del av museets samlingar.

Till insamlingen: https://minnen.se/tema/coronavasternorrland

 

Båtliv – en insamling om fritidsbåtsminnen

Båtliv - en insamling om fritidsbåtsminnen.

Fritidsbåtar beskrivs ofta kopplat till termer som frihet, natur, livskvalitet, upplevelse och semester. Båtliv kan njutas i många olika former, i kanot eller kajak, i snurrebåt, i beboeliga motor- eller segelbåtar eller med vattenskoter.

Båtliv kan också vara kopplat till oro, utmaningar men också drömmar och nya upplevelser. Vad har du för upplevelser och minnen av båtliv? Berätta för det nationella Fritidsbåtsmuseet i Härnösand och för Västernorrlands museum.

Ditt bidrag sparas för framtiden!

Till insamlingen: http://www.minnen.se/tema/batliv

 

Tidigare insamlingar

Julen 2019

Vad är julen för dig? På vilket sätt möter du julen under december?

Firar du jul? Berätta om julminnen från din barndom eller vuxenlivet. Vad åt ni? När öppnades julklapparna? Kom en tomte med klapparna? Bakade ni lussekatter och pepparkakor? Eller, äter ni vanlig mat på julafton? Struntar i julklapparna?

Ladda gärna också upp bilder på julpynt, julprydnader, julbak, julgran, julbord, juldekorationer på stan och annat som hör julen till. Äter du tacos eller pizza på julafton, ta en bild och ladda upp!

Dina bilder och berättelser blir viktiga inslag i museets samlingar och skildrar vår samtidshistoria.

Insamlingen sker via ett Googleformulär. Om du använder en mobiltelefon kan du behöva logga in på ett Google-konto. Om du inte har ett Google-konto, prova att öppna länken från en dator istället.

Skicka in ett bidrag


Ladda upp via denna länk>>

 

Har du frågor om insamlingen, kontakta oss: mittvasternorrland@vnmuseum.se

 

 

Klimatmanifestationer

Har du deltagit i klimatmanifestationer? Ladda upp bilder och berätta om varför du har deltagit.

Till uppladdningsformuläret.

Till insamlingssidan.

Varför samlar museet?

Länsmuseet har i uppdrag att samla, bevara och förmedla Västernorrlands historia och kulturarv. Museet har sedan det grundades samlat föremål, bilder och berättelser som skildrar liv och arbete i länet. Idag vill museet samla in det kulturarv som produceras här och nu. Vi vill också att fler ska kunna bidra med sina egna berättelser, upplevelser och erfarenheter. Därför vill vi öppna för att alla ska kunna bidra.

Vad är kulturarv?

Riksantikvarieämbetet definierar kulturarv så här: ”Kulturarv är materiella och immateriella spår av mänsklig aktivitet genom tiderna. Spåren kan vara historiska uttryck, objekt eller företeelser. Kulturmiljö är hela den av människor påverkade miljön, till exempel en enskild anläggning, en bygd eller en region.”

Läs mer på Riksantikvarieämbetets webbplats.

Vad händer med det jag laddar upp?

Dina bidrag blir en del av museets samlingar och sparas för framtida generationer. Ta del av villkoren här.