Sedan 1960 har Kalle Anka och hans vänner härjat i Sveriges Television på julafton.

På den tiden, och långt in på 70-talet, var Kalle Anka på julafton ett av de få tillfällen då man kunde se tecknad film på TV.

Det här är en TV-tablå från julafton 1967:

Observera att vi då bara hade en TV-kanal i Sverige.

1956 startade TV-sändningarna i landet och först i december 1969 fick vi en andra kanal, TV2.

1959 gjorde den första julvärden debut.

Den som startade upp den stolta traditionen var Bengt Feldreich, som avled för en kort tid sedan. Han kom att ha rollen ända fram till 1971.

För den yngre generationen är Feldreich inte så känd, men hans röst finns fortfarande med i ett för den känt sammanhang. Bengt Feldreich är den som ger Benjamin Syrsa sin röst i Kalle Anka och hans vänner och därmed är han också den som sjunger ”Ser du stjärnan i det blå”.

1972 satte sig en liten herre för första gången i julvärdsfåtöljen och han skulle komma att abonnera på uppdraget fram till 2002 och därmed bli den mest långlivade och klassiska julvärden genom tiderna.

Det handlar om Arne Weise.

2003 bestämde sig SVT för att varje år ha en ny julvärd. Tack och adjö till Arne Weise efter 30 år. Nu blev det plats på scenen för den första kvinnan i sammanhanget. Lotta Bromé, mest känd från radio, skötte uppgiften med den äran.

Sedan dess har flera kvinnor haft det ärofyllda uppdraget och i år är det Marianne Mörck som är julvärd i Sveriges Television.

Nu undrar jag:

Vilken roll spelar TV:n för dig under julen? Har du några särskilda favoriter bland julens återkommande tv-program? Och vilken håller du som den bästa julvärden i tv-rutan genom tiderna?

Berätta gärna om det här!

OLOF WIGREN
Teckning: Hans Jax

Jag heter Olof  Wigren, bor på Svanö i Ångermanälvens mynning och kommer under december att blogga på den här sidan om julen och julminnen.