Sticka för fred!

Stort och hjärtligt TACK till alla er som varit med och stickat för fred!

Vi har haft många trevliga möten. Och utställningen blev mycket fin och uppskattad. Först under föreställningarna av Knitting Peace som Cirkus Cirkör hade på Tonhallen i Sundsvall och sedan på Västernorrlands Museum i Härnösand.
Nu är utställningen nerplockad och vi kan börja använda våra vantar. Påminna oss själva och visa andra att vi står för kärlek och fred!

Vi är så glada för ALLA vantar som har stickats, även de som vi vet har stickats men som inte lämnades in till utställning. Sluta aldrig att sticka för fred!

Bild: Maria West hänger vantar i utställningen


Under höst 2022 kommer vi i Västernorrland att tillsammans, sticka för fred!

Glada freds- och stickentusiaster kommer att träffas på olika platser i länet för att sticka för fred tillsammans. Vi väljer ställen där vi fritt kan samlas för att sticka, hjälpa varandra och prata om livet. Det kan till exempel vara på caféer, i parker, badstränder och i skogsgläntor. Alla har med sitt eget stickmaterial, men att dela med sig är naturligtvis välkommet!

Vad, var och när? – #stickaförfredivästernorrland (Instagram)

  • Håll koll på hashtaggen #stickaförfredivästernorrland så ser du vad som händer, var och när.
  • Och med den kan du också tagga din egen stickning som inspiration för andra.
  • Sticka hemma! Självklart är du välkommen att vara med och sticka även om du gör det där du är, kanske hemma?

Kom och var med!!

Härnösand, söndagen den 30 oktober träffas vi på Västernorrlands museum under !SLÖJDBANG! kl 12-16.  Härnösands hemslöjdsförening tar emot i Sticka för Fred-workshoppen. Ta med material eller köp på plats.

Sundsvall, söndagen den 9 Oktober samlas vi på Circuit, Birsta city kl 12-15 och stickar vantar med fredsbudskap tillsammans. Ta med stickor och garn.
Arr. Medelpads hemslöjd och Västernorrlands museum

Sundsvall, lördagen den 1 Oktober samlas vi på kaféet inne på Kulturmagasinet kl 13-15 och stickar vantar med fredsbudskap tillsammans. Maria West tar emot. Ta med stickor och garn.
Arr. Medelpads hemslöjd

Ånge, fredagen den 30 september samlas vi på Corner vid torget, kl 16 – 19. Hanna Holm och Maria West tar emot, hjälper och inspirerar. Ta med stickor och garn i olika färger om du har. Det finns också material att köpa.
Arr. Länshemslöjdskonsulenterna i Västernorrland.

Härnösand, onsdagen den 28 september träffas vi på Rara Nystan, Storgatan 37, kl 18-20. Ta med material eller köp på plats. Fika 30 kr. Skriv till hemslojd.harnosand@gmail.com och berätta om du vill vara med.
Arr. Härnösands hemslöjdsförening.

Sollefteå, tisdagen den 13 september kl 18.00 i vävstugan Storgatan 40. Ta gärna med stickor och garn, men material finns om du inte har. Vi fikar och funderar på idéer och kommer igång med stickningen. Info Ingrid Eklund 070-5909847.
Arr. Sollefteå hemslöjdsförening.

Sundsvall, lördagen den 3 September samlas vi på Norra berget kl 11-15 och stickar vantar med fredsbudskap tillsammans. Maria, Hanna och Anna finns på plats och hjälper den som behöver. Ta med stickor och garn i olika färger om du har. Det finns också material att köpa.
Arr. Medelpads hemslöjd, Ulldag på Norra berget.

Sedan hjälps vi åt att fylla på med fler workshops runt om i länet.

En försmak på föreställningen Knitting peace.
Köp biljett till föreställningen här!

Vilka kan vara med?

Alla såklart!! Vi hoppas att alla, nybörjarstickare, stickälskare, stickgrupper och skolor i Västernorrland, vill vara med och tillsammans sticka för fred på olika sätt!

Knitting Peace
I samband med att Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace ska sättas upp på Tonhallen i Sundsvall, v. 43, har vi möjlighet att få visa vad vi stickat. En insamling kommer att samordnas via hemslöjdsföreningarna. Information kommer. Vi hoppas också att det vi stickat kommer att få synas på fler platser.

Vi gör det tillsammans!
Ta gärna egna initiativ till samlingar och bjud in via hachtaggen. Håll till på platser där ni syns och många har möjlighet att vara med. Man behöver inte vara många för gemenskap. Enda kravet för att använda taggen är att ALLA är välkomna!

Avsändare
Initiativet till uppropet har tagits av Riksteatern i Västernorrland samt Hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland och genomförs tillsammans med föreningar och enskilda stickentusiaster. Mer information och uppdateringar kommer att finnas på våra respektive hemsidor samt under #stickaförfredivästernorrland.

Fredsvantar!

Det vi vill uppmana er att sticka är vantar med fredsmotiv.

Hönsestrikk är en rolig teknik att mönstra med färger, sticka texter och symboler i bårder. Fram med restgarnskorgen, stickor och rutigt kollegieblock, sedan är det bara att sätt i gång med skapandet.

Olika är bra! Då blir det aldrig tråkigt!

Kom ihåg att två vantar inte behöver se lika dana ut.

Varför inte sticka en bård och sedan lämna över till nästa stickare som stickar vidare … och så vidare …

Lite hjälp på vägen för den som behöver

Här kan du skriva ut ett diagram där du själv kan rita in dina mönster mall för enkel vante maria west. Här hittar du också en stickbeskrivning, av Maria West, om du behöver Sticka vantar för fred vantbeskrivning. Tvåtrådigt ullgarn (ca 300 m/hg) är lämplig tjocklek om du använder diagrammet. Idéer kan du också hämta här fredssymboler maria west, eller ur till exempel Anna Bauers böcker eller på nätet.