Sticka för fred!

Under sommar och höst 2022 kommer vi i Västernorrland att tillsammans, sticka för fred!

Glada freds- och stickentusiaster kommer att träffas på olika platser i länet för att sticka för fred tillsammans. Vi väljer ställen där vi fritt kan samlas för att sticka, hjälpa varandra och prata om livet. Det kan till exempel vara på caféer, i parker, badstränder och i skogsgläntor. Alla har med sitt eget stickmaterial, men att dela med sig är naturligtvis välkommet!

Vad, var och när? – #stickaförfredivästernorrland (Instagram)

  • Under #stickaförfredivästernorrland kommer vi att utlysa olika stickuppmaningar under sommar och höst. Du stickar vad du vill eller antar en av våra uppmaningar.
  • Håll koll på hashtaggen #stickaförfredivästernorrland så ser du vad som händer, var och när.
  • Och med den kan du också tagga din egen stickning som inspiration för andra.
  • Sticka hemma! Självklart är du välkommen att vara med och sticka även om du gör det där du är, kanske hemma?

Vilka kan vara med?

Alla såklart!! Vi hoppas att alla, nybörjarstickare, stickälskare, stickgrupper och skolor i Västernorrland, vill vara med och tillsammans sticka för fred på olika sätt!

Knitting Peace
I samband med att Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace ska sättas upp på Tonhallen i Sundsvall, v. 43, har vi möjlighet att få visa vad vi stickat. En insamling kommer att samordnas. Information kommer. Vi hoppas också att det vi stickat kommer att få synas på fler platser.

Vi gör det tillsammans!
Ta gärna egna initiativ till samlingar och bjud in via hachtaggen. Håll till på platser där ni syns och många har möjlighet att vara med. Man behöver inte vara många för gemenskap. Enda kravet för att använda taggen är att ALLA är välkomna!

Avsändare
Initiativet till uppropet har tagits av Riksteatern i Västernorrland samt Hemslöjdskonsulenterna i Västernorrland och genomförs tillsammans med föreningar och enskilda stickentusiaster. Mer information och uppdateringar kommer att finnas på våra respektive hemsidor samt under #stickaförfredivästernorrland.

Första uppmaningen:
Fredsvantar!

Det första vi vill uppmana till är att stick vantar med fredsmotiv.

Hönsestrikk är en rolig teknik att mönstra med färger, sticka texter och symboler i bårder. Fram med restgarnskorgen, stickor och rutigt kollegieblock, sedan är det bara att sätt i gång med skapandet.

Olika är bra! Då blir det aldrig tråkigt!

Kom ihåg att två vantar inte behöver se lika dana ut.

Varför inte sticka en bård och sedan lämna över till nästa stickare som stickar vidare … och så vidare …

Lite hjälp på vägen för den som behöver

Här kan du skriva ut ett diagram där du själv kan rita in dina mönster mall för enkel vante maria west. Här hittar du också en stickbeskrivning, av Maria West, om du behöver Sticka vantar för fred vantbeskrivning. Tvåtrådigt ullgarn (ca 300 m/hg) är lämplig tjocklek om du använder diagrammet. Idéer kan du också hämta här fredssymboler maria west, eller ur till exempel Anna Bauers böcker eller på nätet.

hönsestrikk