Väv i grind
Välkommen till den digitala vävkursen – Plockade ripsband
Vi väver mönstrade ripsband med plockteknik.
Vi pratar om färg, form och material och du lär dig skapa egna mönster.
Kursen bygger på digitala träffar samt video, text och bild.
Innehåll och upplägg
Kursen bygger på 4 digitala träffar om 2 timmar vardera. Samt eget arbete där emellan. Digitalt material i form av video, text och bild ligger ute på hemsidan.
Under flikarna här nedan hittar du olika moment som vi går igenom under de digitala träffarna.
Kursomgång 1.
Fullbokad
Datum och ämnen för de digitala träffarna
Torsdagar kl 19-21
28 januari – Introduktion, planera ditt band, utrustning, materialval, färg och form.
11 februari – Varpa och trä grinden. Kom igång med vävningen.
18 februari – Plocktekniker
25 februari – Avslutningar
Kursomgång 2.
Fullbokad
Datum och ämnen för de digitala träffarna
Onsdagar kl 19-21
3 februari – Introduktion, planera ditt band, utrustning, materialval, färg och form.
17 februari – Varpa och trä grinden. Kom igång med vävningen.
24 februari – Plocktekniker
3 mars – Avslutningar
Kursledare
Kursledare är Hilde Opedal Nordby, egenföretagare inom vävning och kursledare på Raulandsakademiet i Norge och tidigare lärare på Sätergläntan – institutet för slöjd och hantverk.
Anmälan och deltagande
För att delta i kursen, och få tillgång till de digitala träffarna med genomgångar, krävs att du anmäler dig. Sista anmälningsdagen är 14 januari.
Kursen är kostnadsfri. Video, text och bild finns tillgängligt för alla.
Du anmäler dig via formuläret här nedan Fullbokad. Kursen är kostnadsfri. Vi har begränsat antal platser. Anmälan är därför bindande.
När du är anmäld till kursen får du länkar till de digitala träffarna skickad till din mail. Du behöver inte ha någon speciell programvara för att delta. En dator, laptop eller surfplatta med kamera är att föredra.
Frågor och funderingar
Kontakta Anna Zetterlund, Hemslöjdskonsulent, 0705573686, anna.zetterlund@vnmuseum.se
Utrustning
Det mesta du behöver för att väva band, har du kanske redan hemma? Eller så hittar du det i vanliga butiker.
Det kan vara bandgrinden som fattas och den är ju onekligen viktig i sammanhanget.
Under första träffen pratar vi om vilken utrusning som är lämplig för kursen. Mellan första och andra träffen har vi lagt 14 dagar för att du ska ha chans att hinna fixa din utrustning.
Ofta kan du hitta fina bandgrindar i secondhandbutiker. Det finns även flera butiker på nätet som säljer bandgrindar.
VIKTIGT! – för att kunna väva det som kursen innehåller behöver du en bandgrind med plats för minst 47 trådar.
Välkommen!
Här nedan hittar du texter, bilder och filmer som kompletterar varandra och som ingår i kursen. Detta material kan även användas för självstudier.
För den som är anmäld till de digitala träffarna innehåller kursen betydligt mer information. Under dessa går vi igenom alla moment för att väva och plocka mönster i ripsband. Du får hjälp med att komma igång och handledning genom hela vävprocessen. Du har chans att ställa frågor, få inspiration, samt tips och trix för din vävning.
Digital utrustning
Det är lätt att vara med, du behöver inte ha någon speciell programvara. Du får länkar till de digitala mötena skickad till din mail. Du klickar på länken och följer instruktionen. Så vips är du med! En dator, laptop eller surfplatta med kamera är att föredra, samt hörsnäcka eller hörlurar.
Kursledare
Hilde Opedal Nordby
Frågor
Kontakta Anna Zetterlund, Hemslöjdskonsulent, 0705573686, anna.zetterlund@vnmuseum.se
Varprips
Vi ska väva band med vävtekniken varprips. I varprips drar inslaget ihop väven så att varptrådarna lägger sig tätt intill varandra, det gör banden starka och hållbara. Det är varpens färg och randning som bestämmer bandets utseende. Inslaget syns inte.
Du kan väva släta ripsband med ränder på längden eller tvären. Det går också att väva rutiga band.
Tvärrandigt band
Ska du väva ett tvärrandigt band varpar du i två olika färger och trär grinden så ena färgen hamnar i hål och den andra färgen i spalt. Det vill säga varannan tråd i vardera färg. På filmen nedan ser du tydligt hur färgen på varptrådarna växlar vid skälbyte.
Långrandigt band
Vill du väva ett långrandigt band måste minst två (gärna fler) trådar av samma färg ligga bredvid varandra.
Mönsterplockade ripsband
Det finns inga specifika mönstertrådar i mönsterplockade ripsband. Alla trådar kan användas för mönsterplockning. När en tråd inte bildar mönster ingår den i bottnen.
För mönsterplockning utgår man från ett tvärrandigt band.
Då varpas två kontrasterande färger och grinden träs med varannan tråd i vardera färg. Det vill säga en färg i hål och en annan färg i spalt.
Kanterna där mönster inte skall plockas kan variera, till exempel vara enfärgade eller långrandiga.
Under flik 8 lär du dig plocka mönster.
Väva i grind
När du väver i grind spänner du varpen mellan en fast punkt och dig själv. Med din kropp reglerar du spänningen på varpen.
Bandgrinden
Bandgrinden håller ordning på trådarna och ger dig skälet. Den kallas också för bandsked eller vävspjäll. Varpens trådar träds i tur och ordning genom grindens hål och spalter. Vävgrindens tyngsta del ska vara neråt.
Fästa varpen
Du behöver en fast punk att fästa varpen vid, till exempel en krok på väggen, en lådknopp eller en tving fastsatt i bordet.
Spänn fast varpen vid dig själv med hjälp av ett band kring midjan. Det kan vara ett vävt band, ett brett och mjukt skärp eller en sadelgjord. Du kan fästa varpen kring midjebandet direkt, med en påsklämma. Eller använda en trästav (visas i film senare). Det finns även särskilda vävfästen att köpa för att fästa varpen.
Det går även att knyta varpen kring midjebandet, men är svårjobbat då bandet under vävningen har tendens att vrida på sig och framdragningen blir krångligare.
Plocksticka/bandkniv
Du behöver en sticka för att plocka ditt mönster och för att packa inslaget. Den kan täljas av en tunn platt träbit som formas lite spetsig.
Materialval
Materialvalet beror först och främst på vad bandet ska användas till. Du behöver inte mycket garn till ett band, så restgarner är perfekta att använda. Använd det du har hemma eller köp i secondhand-affärer. Prova dig fram!
En bra kvalitet är bomull 8/4. Det är ett bomullsgarn som ofta används för virkning, finns att köpa både i vanlig garnbutik eller på stormarknad.
Bomull är mjukt och elastisk, lättsamt och skönt att väva i, skälet bildas lätt och trådarna glider lätt i grinden. Banden kan tvättas i tvättmaskin och passar därför att användas som band på kläder. Bomullen ger ett tydligt och grafiskt uttryck.
Ull är varmt och elastisk. Det är något svårare att väva i eftersom trådarna har en tendens att haka i varandra vid skälbyten. Ullen ger en härlig värme i händerna när du väver. Banden måste tvättas för hand. Ullen ger ett fylligt och varmt uttryck.
Lin är hårt och stelt. Linet ger stadiga, släta och glansiga ripsband. Mycket fina! Men det kan vara svårt att få mönster att framträda tydligt i lin.
Varp
Varpen bör vara av ett garn som tål slitaget av grinden, så att den inte nöts av under vävningen.
Garnet ska löpa lätt genom hålen i grinden.
Inslag
Om man inte vill att inslaget ska synas i kanten används samma garn som till kanttrådarna.
Inslaget är ofta av samma kvalitet som varpen. Eventuellt tunnare eller stelare garn än varpen, för att påverka bandets kvalité och känsla.
Färg och form
Vi utgår från ett ripsband som är varpat så det blir tvärrandigt vid slät vävning. Vi har varpa i två färger och trätt grinden med varannan tråd i vardera färg.
Varptrådarnas färger bör ha en viss kontrast, i färg och/eller ljushet, till varandra för att mönstret ska framträda tydligt.
Prova dig fram
Testa hur olika randningar av färger jobbar tillsammans. Gör prov genom att linda varpgarn i olika randningar runt en pappskiva.
Rita upp en varpordning. Varpordningen följer bandets utseende och antal trådar du har plats för i grinden.
Rita mönster
Mönster kan ritas på ett rutpapper eller i ett XL-ark på datorn. Du kan rita upp olika mönsterblock som du kombinerar.
Material
Här använder vi bomull 8/4.
Bandets längd och varpens längd
Varpen måste vara längre än den längd du vill ha på ditt färdiga band.
Beräkna 40 cm äfsingar. Äfsingar är den del i början och slutet av varpen som inte går att väva.
Varpen måste även vara ungefär 10% längre än den längd du vill ha på ditt band. Det kallas invävning och är beroende av inslagets tjocklek.
Varpa omkring tre fasta punkter
Du behöver tre fasta punkter för att kunna varpa. Vi har använt två tvingar, men det kan funka med stolsben och dörrknoppar också. Den tredje punkten behövs för skälet. Se filmen.
Varpordningen
Varpordningen säger hur du ska varpa dina trådar, och sedan hur de ska träs i grinden. Börja med det antal kanttrådar du ska ha (om du ska ha en enfärgad kant). Varpa sedan mittendelen med två trådar samtidigt (en av vardera färg). Och avsluta med den andra kanten.
Provband eller kort band, kortare än 1 m
Klipp trådar som är ca en armslängd långa, i de färger du vill testa. Lägg trådarna i den ordning du önskar och sätt fast dem på bordet med en tejp. Trä in en och en tråd i grinden.
Grinden
Grinden skall träs bakifrån och mot dig.
Du kan använda en tving för att hålla den stående, se film.
Har du ingen tving kan du lägga grinden med baksidan upp, då är det lättast att hitta hålen.
Hålträdare
Om grindens hål är små kan det vara svårt att tär genom varptrådarna utan hjälpmedel. Använd en tunn och stark tråd till exempel knyppeltråd eller björntråd. Ta en synål som går att trä genom grindens hål. Trä tråden genom en nålens öga och knyt ihop den så den bildar en vid ögla. Använd trådöglan istället för trådens lilla öga när du trär bandgrinden, se film.
Trä grinden
Du kanske inte ska använda hela grindens bredd när du väver, grinden kan ha fler hål och spalter än du har trådar i varpen. Men det är viktigt att din varp hamnar mitt i grinden.
Räkna ut så du vet vart du ska börja trä. Dela antalet trådar i varpen med 2. Räkna från centrum av grinden och ut mot kanten. Hälften av de trådar du har ska ju placeras där. Det spelar ingen roll om du börjar i hål eller spalt.
Sätt en tyngd på varpen, vid närmaste omknytningstråden, så den ligger stilla. Flytta skälet bakåt och klipp upp varpen, se film.
Trä grinden enligt varpordningen. Sprid försiktigt ut dina trådar som en solfjäder, vid skältråden, så du kan plocka en och en i den ordning de kommer i skälet.
I detta fall ska alla trådar av en färg hamna i hål och den andra färgen i spalt. Gäller inte för kanttrådarna.
Skälet – hål och spalter
Hålen och spalterna gör att du kan få fram två olika skäl genom att trycka ner eller lyfta upp grinden. Se till att trådarna har hamnat rätt genom att lyfta alla trådar som löper genom hålen. Ligger alla trådar av samma färg kvar på bordet och håller du i trådarna av en och samma färg?
Förbered inslaget
Gör en garndocka genom att linda inslagstråden som en åtta mellan tumme och pek- eller långfinger. Linda upp en lagom mängd tråd (bättre med för lite än för mycket), klipp tråden och vira runt korsningspunkten.
Spänn upp varpen
Haka upp varpen i en fast punkt.
Använd ett band bakom ryggen, ju bredare desto bekvämare. Fäst varpen vid midjebandet med hjälp av en påsklämma.
Ergonomi
Det ska kännas bekvämt när du väver!
Fäst bortre änden lite högt så att varpen får en svag lutning mot dig. Då är det lättare att hålla ryggen rak när du väver.
Se till att varpen är spänd när du sitter rak i ryggen. Justera med att flytta stolen.
Grinden ska hållas på en armlängds avstånd när ryggen är rak.
Midjebandet ska inte skära in i ryggen.
Om du blir trött i ryggen under vävningen kan du binda fast bandet runt stolsryggen och själv sitta på stolen så att spänningen åstadkommes med hjälp av stolen.
Väv inte för långa stunder i taget, res på dig och sträck på armar och ben.
Börja väva
Lägg tändstickor som ett par inslag i början. Det gör att du får ut bredden på bandet.
Fortsätt sedan med ditt inslagsgarn. Nu ska du hitta bandets rätta bredd. Det tar några inslag. Varptrådarna ska ligga intill varandra så inslaget inte syns. Den första biten av bandet kan du repa upp när bandet är klart.
Jämna kanter
För att få jämna kanter och jämn vävning måste man hela tiden se till att hålla varpen spänd och grinden på en armlängds avstånd från vävkanten.
Börja med att lyfta grinden, gör ett inslag och låt det hänga en liten ögla kvar av inslagstråden. Byt skäl genom att sänka grinden. Tryck till inslaget och dra sedan åt den lilla öglan så att den kommer helt intill stadkanten.
Plocka mönster i varprips
Det finns inga specifika mönstertrådar i dessa band. Alla trådar kan användas för mönsterplockning, oftast i par eller som mönsterblock där flera trådar ligger bredvid varandra. När en tråd inte bildar mönster ingår den i bottnen.
Vi utgår från ett ripsband som är varpat så det blir tvärrandigt vid slät vävning. Vi har varpa i två kontrasterande färger och trätt grinden med varannan tråd i vardera färg. Det vill säga en färg i hål och en annan färg i spalt.
Mönstret kommer att påverkas av de tvärgående ränderna i bandet och följa “sin färg”. Du kan plocka i den ena eller andra färgen omväxlande. Eller i båda färgerna samtidigt.
Plocka upp – varpen bildar mönster
I den här kursen koncentrerar vi oss på att plocka upp mönstertrådar.
Vi plockar upp trådar ur det undre lagret och gör sedan ett inslag. De plockade trådarna kommer då att flottera, det vill säga ligga synliga uppepå det inslag som de annars skulle ligga under. Se film.
Du kan välja att plocka i enbart den ena eller andra färgen, eller så plockar du omväxlande i den ena och den andra. När du plockar i båda färgerna samtidigt försvinner den tvärrandiga känslan som ett ripsband kan ge. Mönsterplockningen kan underlättas om vissa trådar är i en avvikande färg (ingår ej i kursen).
Rät- och avigsida
Textinnehållet läggs ut inför kurstillfället.
Textinnehållet läggs ut inför kurstillfället.
Textinnehållet läggs ut inför kurstillfället.
Vi går igenom hur du avslutar ditt band på ett snyggt sätt. Tofsar, snoddar och flätningar.
Innehållet läggs ut inför kurstillfället.