Genom tid och rum - Torpet

Hej och välkomna till min enkla bostad. Gubbarna på kommunen kallar den för fattigstuga men jag tycker den är mysig. 1891 dömde kommungubbarna ut min stuga men för ett par år sedan fick jag dom trots allt att bekosta bytet av mitt tak, det kostade hela 20 kronor men alternativet att jag skulle hyras in i ett hushåll i Fröland kostade 25 så de valde den billigaste utvägen. Man får inte vara dum om man ska klara sig som fattig, vet ni! 

 

Här har jag bott bra länge nu, jag och dottern min kom hit för att jag skulle arbeta som piga åt änkan Sara Stina. Hennes avlidne man hette Mickel och därför kallas jag i byn för MickelsJohanna. Dottern min är stor nu, Maria Kristina föddes 1882. Mina andra tre barn är änglar på Guds himmel. Det visar sig om jag får träffa dom igen eller inte efter allt otyg jag hittat på i mitt liv. I kyrkböckerna står att jag brutit mot sjätte budet, Du skall icke begå äktenskapsbrott, hela fyra gånger.  Därför har jag stundtals försökt hålla mig utanför kyrkans kontroll genom att inte anmäla mina olika flyttar.  

 

Jag har bott på många ställen i mitt liv ska ni veta, en av de få fördelarna med att försörja sig som piga. Att det var just piga som skulle bli mitt yrke var det aldrig något snack om. Mina föräldrar var bönder på Hemsön så jag fick lära mig redan som barn på 1840-talet. Alla måste hjälpas åt att tjäna brödfödan. 

 

Så nu tänkte jag att ni ska få ta hjälp av en gammal fattig kvinna för att tjäna ihop till er brödföda. Det var nåt med en sifferkod tror jag?

 

Lycka till! 

/MickelsJohanna 

 

Vi har lösningen! >>

 

<< Tillbaka till startsidan