Genom tid och rum - skogskojan

Välkommen till min enkla boning! Det är visserligen inte mitt riktiga hem, utan den tillfälliga bostad jag och mina kamrater har medan vi sliter i skogen för att tjäna upp till brödfödan. Här jobbar jag, Henning Ellström, under vinterhalvåret medan jag hjälper till med flottningen på vårkanten och tar dagsverken på industrierna under sommarhalvåret.  

Arbetet som skogsarbetare är mycket slitsamt, för att inte säga farligt. I år har två av oss i arbetslaget avlidit, efter att ha kört omkull med timmerlasten efter hästen och blivit ihjälklämd av timret. Man tycker man borde vara van vid det här laget, men det går inte att bli påverkad varje gång det händer. Vem ska nu försörja familjen och mätta deras 7–8 ungar? Stackarna! Kallt är det om vintrarna också. Några gånger har det varit under -40° och nästan varje morgon vaknar jag upp med håret fastfruset i väggen. Tur att brasan värmer i alla fall. Men bra betalt är det! Vi får 6,40 kr/dag!   

  

Jag förstår om ni har gått långt för att komma hit, då närmaste by ligger 2 mil bort. Men om ni tror ni ska få vila så har ni fel! För nu har det blivit dags att börja arbeta och känna på hur slitigt det är här ute i skogen! Ta stocksågen som ligger här i kojan. Utanför kojan finns en stock. Ta tag i varsitt handtag och såga sedan upp en bit av stocken. Den bit som ni sågar ska väga exakt lika mycket som den klabbe ni ser här bredvid. Använd vågen för att väga och jämför bitarna. Blir er vedklabb för stor kan ni använda er av yxan för att hugga till biten. Akta så ni inte gör illa er bara! Det är långt till lasarettet här ute i den djupa skogen. Blir biten för liten får ni såga till ytterligare en bit, så det kan vara bra att låta biten vara lite större från början för att sedan kunna bearbeta den.  

  

När ni är klara tycker jag att ni är väl värda er belöning: receptet till skogsarbetarnas huvudrätt – Kolbullen. En rätt som ger oss arbetare den energi vi behöver för det slitsamma arbetet. Då kan ni laga till den här vid den öppna elden precis som vi andra skogsarbetare gör. För ni har väl med er ingredienserna? 

  

Lycka till! 

 

UPPDRAGET: Att på kortast tid såga en stock som så nära som möjligt matchar vikten på klabben som ligger här.