Genom tid och rum - Kägelbanan

God dag, mitt namn är Carl Kempe, industriman och tennisspelare. Jag är VD vid ett av Norrlands största skogsföretag. Men det var min farfar Johan Carl Kempe som skapade skogsimperiet redan under tidigt 1800-tal. Det var sågverkens gyllene tid som började här i Norrland: ”Såg vid såg jag såg varhelst jag såg.”  

 
Redan som mycket ung lärde mig min far om skogen, jag blev grundligt fostrad genom att tjänstgöra inom det stora företaget. Min far har nu dragit sig tillbaka och anförtrott VD-posten till mig. Ett dyrbart arv att förvalta för mig. Mitt huvudsakliga intresse är den teknisk-industriella utvecklingen och de sociala frågorna. Jag vill investera för att utvidga och modernisera fabrikerna!  

 

Ett annat intresse jag har är att samla på gammalt hantverk från Kina och Medelhavsområdet och jag håller på att bygga upp en samling. Vid den här tiden, 1917, visste jag ännu inte att jag skulle bli internationellt ryktbar som konstsamlare. Kombinationen av framstående affärsman och framstående kulturpersonlighet hör ju kanske inte till vanligheten? Jag har precis köpt mig ett slott, Ekolsunds slott. Där finns mycket plats för min växande samling. 

 

Det var under min studietid vid Uppsala universitet 1903–1905 när jag studerade nationalekonomi och kemi som jag också lärde mig tennis, spela kort och dansa vals. 

Förutom att vara en sportsman – jag vann silvermedalj i de olympiska sommarspelen i Stockholm 1912så brukar vi i mina kretsar roa oss med kägelspel.  

Kägelspel förstår ni, är en av världens äldsta sporter. Redan i det faraoniska Egypten spelade man. Här i Sverige är kägelspel väldigt populärt och många i min bekantskapskrets har en egen kägelbana vid sin herrgård eller bruksgård. 

Varsågoda att spela!

 

Vi har lösningen! >>

 

<< Tillbaka till startsidan