Fritidsbåtsmuseet

Fritidsbåtsmuseet beläget i centrala Härnösand, öppnade sina portar den 1 juli 2017. I museet visas drygt 20 fritidsbåtar samt båtmotorer och andra föremål som förknippas med fritidsbåtarnas historia.

Fritidsbåtsmuseet öppettider sommaren 2019

På Fritidsbåtsmuseet kan du  vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny, allt arbete som skedde vintertid för att bli en sjöduglig farkost på sommaren. Hur var det att lämna Sverige för en världsomsegling? På museet finns två båtar som just varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss starkt knuten till Sundvall. Lunkentuss har en makalös historia. Hon är känd både för sin jordenruntsegling 1962-65 och för den pionjäranda och envishet hennes ägare har visat. Amfibie Bris av Sven Yrvind som är Sveriges mesta långfärdsseglare, är en av de största båtar han har ritat och byggt. Hon byggdes för en resa över Nordatlanten på 1980-talet.

Fritidsbåtsmuseet hålls öppet sommartid och för bokade grupper. Kontakta Länsmuseets reception för aktuella tider: 0611-886 10 eller sänd e-post till receptionen.

Huvudmän för museet är Sjöhistoriska museet, Härnösands kommun och Västernorrlands museum.