Fritidsbåtsmuseet

Bästa båtentusiaster och alla andra också.

Säsongen 2021 är över och nu går vi in i en period där såväl våra som alla fritidsbåtar runt om i Sverige baddas in i sina båthus och inväntar vinterns kyla, för att sedan packas upp till våren och blir lite ompysslade.

Året som varit har varit mycket rolig med ett ökat antal besökare och vi kunde i år stoltsera med att vi utökat utställningen med drygt 80 motorer och ett 20-tal båtar. Det är en unik samling utombordsmotorer som omfattar allt från en Evinrude från 1909 fram till världens enda två prototyper av en Archimedes och en Volvo Penta från 1978. Dessa motorer representerar i sig svensk båtmotorhistoria. På båtsidan har vi fantastiska båtar som tex världens första Finnjolle, konstruerad och byggd av Rickard Sarby, och som han vann en bronsmedalj i vid OS i Finland 1952. Några härliga campingbåtar har också hittat hit till Fritidsbåtsmuseet som tog sällskap av en ”Cykelbåt” som byggts i Paris i början av förra seklet och som köptes in till Stockholmsutställningen 1930 för att besökarna skulle kunna ta sig en ”cykeltur” på Djurgårdsbrunnskanalen.

Inför sommaren 2022 kommer vi att arbeta med att ta farm ytterligare information samt att det kommer att installeras några nya båtar och motorer. Vi ser verkligen fram emot kommande säsong och hoppas att du har möjlighet att komma till Fritidsbåtsmuseet och uppleva det på plats.

Jag vill passa på att nämna att det utmärkt att boka en visning av museet under året. Hör av dig i så fall till receptionen på Västernorrlands museum, telefon 0611- 886 00, och förhör dig om möjligheten och vad det kostar.

Varmt välkommen!

 

Drömmen om frihet ombord på den egna skutan.

Vad är det som får människor att år efter år tränga ihop sig och riskera familjefriden för att leva båtliv under några intensiva veckor med osäkert svenskt sommarväder? Äventyr? Gemenskap? Det enkla livet bortom den kontrollerade vardagen? Varje båtägare har sin relation till livet på sjön. Sina drömmar. Och sin båt.

I byggtekniker och båtkultur speglas samtidigt industrisamhällets framväxt, semesterlagstiftning, kollektivanda och individualism. Här syns politiken, ekonomin och strävan efter jämställdhet.

I början av förra seklet dominerades fritidsbåtarna av skärgårdskryssare i mahogny, träsnipor och andra båtar med träskrov. Idag finns fler än 800 000 båtar av de mest skiftande material och modeller registrerade i Sverige. Livet i våra fantastiska skärgårdar är mer aktivt och varierat än någonsin.

På Fritidsbåtsmuseet vid Härnösands norra utlopp, i anslutning till världsarvet Höga kusten, har vi samlat 23 unika båtar och båtmotorer. Museet öppnade sina portar den 1 juli 2017. Kom och ta del av berättelser om kärleken till havet och relationen mellan en båt och dess ägare. Fördjupa dina kunskaper om fritidsbåtskulturens utveckling och tekniken bakom svenskt båtbyggande. Utställningen bygger dels på Statens maritima museers historiska samling, dels på lokalt byggda båtar från Härnösands och Höga kustens utsökta båtbyggartraditioner.

Yttre och inre resor
För de flesta handlar det om att hitta land.
En ö. En hamn. En strand.
För andra handlar det om att färdas fritt.
Mot en obruten horisont.
Om att vara en prick i en oändlighet.
Och samtidigt i världens absoluta mittpunkt.

 

Tillfällig utställning: Tro, Hopp & Kärlek

Under sommarsäsongen 2020 och 2021 visas utställningen Tro, Hopp & Kärlek. Med de tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar berättar utställningen om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Idag pryder sig många åter med liknande tatueringar, nu kallade ”Old School”. Men är betydelserna de samma? Vem väljer fjärilen, vem pinuppan och vem fullriggaren? Och var finns den nakne mannen?

Insamling: Båtliv

Båtliv - en insamling om fritidsbåtsminnen.

Berätta om dina erfarenheter och upplevelser av fritidsbåtar

Nu samlar Fritidsbåtsmuseet  och Västernorrlands museum in dina båtminnen. Bidra med bilder och berättelser. Ditt bidrag sparas för framtiden i länsmuseets samlingar.

Till insamlingen: www.minnen.se/tema/batliv

Öppettider

Öppettider uppdateras inför säsong.

Om Fritidsbåtsmuseet

På Fritidsbåtsmuseet kan du  vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny, allt arbete som skedde vintertid för att bli en sjöduglig farkost på sommaren. Hur var det att lämna Sverige för en världsomsegling? På museet finns två båtar som just varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss starkt knuten till Sundvall. Lunkentuss har en makalös historia. Hon är känd både för sin jordenruntsegling 1962-65 och för den pionjäranda och envishet hennes ägare har visat. Amfibie Bris av Sven Yrvind som är Sveriges mesta långfärdsseglare, är en av de största båtar han har ritat och byggt. Hon byggdes för en resa över Nordatlanten på 1980-talet.

Fritidsbåtsmuseet hålls öppet sommartid och för bokade grupper. Kontakta Länsmuseets reception för aktuella tider: 0611-886 00 eller sänd e-post till receptionen.

Om du vill boka en privat visning av Fritidsbåtsmuseet kontaktar du museets reception på 0611-886 00 eller på mail: hej@vnmuseum.se

Huvudmän för museet är Sjöhistoriska museet, Härnösands kommun och Västernorrlands museum.