Fritidsbåtsmuseet

Välkommen till Fritidsbåtsmuseet!

Snart öppnar Fritidsbåtsmuseet för säsongen igen. Ta del av svensk kulturhistoria om båtliv och drömmen om livet på sjön de senaste hundra åren. På Fritidsbåtsmuseet lär du dig mer om fritidsbåtens och båtmotorernas historia och ser många olika typer av fritidsbåtar och svensk båtbyggarkonst. Många av båtarna är byggda och använda i Västernorrland.

Årets sommarsäsong på Fritidsbåtsmuseet sträcker sig mellan 26 juni – 20 augusti då det är öppet alla dagar kl. 12.00-16.00. Det kommer också vara extraöppet under Viking Lines besök i Härnösand på måndag 19 juni och onsdag 21 juni kl. 10.00-16.00.

Fritidsbåtsmuseet passar utmärkt som familjeutflykt då vi har aktiviteter som passar både barn och unga. Här kan du prova att göra knopar, berätta om ditt båtminne, gå en tipspromenad med maritimt tema, gå båtbingo och försöka lösa mysteriet på Fritidsbåtsmuseet. På museet har vi något som passar alla, oavsett ålder eller båtintresse. Se hur samhällets utveckling med t.ex. semesterlagstiftning, individualism och jämlikhet har påverkat fritidsbåtslivet.

Även denna säsong kan man se utställningen om sjömanstatueringar ”Tro, hopp och kärlek”. Passa på att lära dig mer om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Under ditt besök på Fritidsbåtsmuseet får du mer än gärna ta kontakt med museets sommarguider för att få veta mer om båtarna eller museet. Det går också bra att få egna guidade rundturer under ditt besök! Guiderna hjälper dig mer än gärna vid ditt besök på museet.

Vid ditt besök kan du också svara på en enkät, som du finner i museets entré. Genom att fylla i den hjälper du oss att bättre förstå besökarnas behov och önskemål, samt bidrar till utvecklingen av Fritidsbåtsmuseet som ett attraktivt och spännande besöksmål!

Varmt välkommen till Fritidsbåtsmuseet!

 


Drömmen om frihet ombord på den egna skutan.

Vad är det som får människor att år efter år tränga ihop sig och riskera familjefriden för att leva båtliv under några intensiva veckor med osäkert svenskt sommarväder? Äventyr? Gemenskap? Det enkla livet bortom den kontrollerade vardagen? Varje båtägare har sin relation till livet på sjön. Sina drömmar. Och sin båt.

I byggtekniker och båtkultur speglas samtidigt industrisamhällets framväxt, semesterlagstiftning, kollektivanda och individualism. Här syns politiken, ekonomin och strävan efter jämställdhet.

I början av förra seklet dominerades fritidsbåtarna av skärgårdskryssare i mahogny, träsnipor och andra båtar med träskrov. Idag finns fler än 800 000 båtar av de mest skiftande material och modeller registrerade i Sverige. Livet i våra fantastiska skärgårdar är mer aktivt och varierat än någonsin.

På Fritidsbåtsmuseet vid Härnösands norra utlopp, i anslutning till världsarvet Höga kusten, har vi samlat 23 unika båtar och båtmotorer. Museet öppnade sina portar den 1 juli 2017. Kom och ta del av berättelser om kärleken till havet och relationen mellan en båt och dess ägare. Fördjupa dina kunskaper om fritidsbåtskulturens utveckling och tekniken bakom svenskt båtbyggande. Utställningen bygger dels på Statens maritima museers historiska samling, dels på lokalt byggda båtar från Härnösands och Höga kustens utsökta båtbyggartraditioner.

Yttre och inre resor
För de flesta handlar det om att hitta land.
En ö. En hamn. En strand.
För andra handlar det om att färdas fritt.
Mot en obruten horisont.
Om att vara en prick i en oändlighet.
Och samtidigt i världens absoluta mittpunkt.

 

Tillfällig utställning: Tro, Hopp & Kärlek

Under sommarsäsongen 2023 visas utställningen Tro, Hopp & Kärlek. Med de tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar berättar utställningen om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Idag pryder sig många åter med liknande tatueringar, nu kallade ”Old School”. Men är betydelserna de samma? Vem väljer fjärilen, vem pinuppan och vem fullriggaren? Och var finns den nakne mannen?

Insamling: Båtliv

Båtliv - en insamling om fritidsbåtsminnen.

Berätta om dina erfarenheter och upplevelser av fritidsbåtar

Nu samlar Fritidsbåtsmuseet  och Västernorrlands museum in dina båtminnen. Bidra med bilder och berättelser. Ditt bidrag sparas för framtiden i länsmuseets samlingar.

Till insamlingen: www.minnen.se/tema/batliv


Om Fritidsbåtsmuseet

På Fritidsbåtsmuseet kan du  vandra runt bland båtarna, känna doften av tjära och tänka dig in i hur det var och är att campa till sjöss. Du kan få känslan av att lacka och polera en båt i mahogny, allt arbete som skedde vintertid för att bli en sjöduglig farkost på sommaren. Hur var det att lämna Sverige för en världsomsegling? På museet finns två båtar som just varit med om världsomseglingar, Amfibie Bris och Lunkentuss starkt knuten till Sundvall. Lunkentuss har en makalös historia. Hon är känd både för sin jordenruntsegling 1962-65 och för den pionjäranda och envishet hennes ägare har visat. Amfibie Bris av Sven Yrvind som är Sveriges mesta långfärdsseglare, är en av de största båtar han har ritat och byggt. Hon byggdes för en resa över Nordatlanten på 1980-talet.

Fritidsbåtsmuseet hålls öppet sommartid.

Huvudmän för museet är Sjöhistoriska museet, Härnösands kommun och Västernorrlands museum.

Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar

Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar, även kallad Veteranbåtsföreningen, har från sina samlingar bidragit med cirka 200 objekt till Fritidsbåtsmuseet. De är en stor del i att museet utvecklats till landets främsta i sin kategori.

Veteranbåtsföreningen är en ideell rikstäckande förening med uppgift att dokumentera fritidsbåtens historia och medverka till att veteranbåtskulturen hålls levande enligt devisen ”Värna – Vårda – Visa”. Föreningen bildades 1973 av SBU, SSF och SXK i samarbete med Sjöhistoriska Museet med uppgift att dokumentera och visa upp den svenska fritidsbåten. Föreningen arbetar med frågeställningar runt fritidsbåtar av alla kategorier – även moderna, de blir framtidens veteranbåtar – och är drivande när det gäller att förvalta dessa frågor i samhället.

Veteranbåtsföreningen bemannade under 15 år Båthall 2 i Stockholm, innan den avvecklades och en del av samlingen flyttades till Fritidsbåtsmuseet i Härnösand. Det finns ett löpande samarbete mellan föreningen och museet avseende verksamheten. Bland annat arkiverar och digitaliserar föreningen även ritningar – idag finns över 74 000 ritningar i samlingarna.

Läs mer på föreningens hemsida på www.veteranbaten.se >>