Stadsmiljön
Här finns byggnader från trästaden Härnösand från 1700- och 1800-talen.
Härnösand är ett bra exempel på den norrländska trästaden, särskilt i Östanbäcken och längs Långgatan finns välbevarade miljöer. Staden utmärktes fram till mitten av 1900-talet av grå sjöbodar längs kanalen. Envåningshus var det vanliga, men när Bottniska handelstvånget avskaffades 1765 och stadens sjöfart kom att blomstra, byggdes ofta ytterligare en våning på.
Husen vid torget flyttades från stadskärnan till Murberget, några i början av 1900-talet när friluftsmuseet var under uppbyggnad, de flesta när centrum förnyades under 1960- och 1970- talen.
Husen flyttades då utan demontering hit på lastbil.
Läs mer om byggnaderna i stadsmiljön:
Upptäck museet
Arkeologi
Murbergets arkeologer arbetar med länets kulturmiljöer, och fornlämningar. De strävar efter att bevara och dokumentera spår av samhällen och människors verksamheter under omkring 10 000 år.
Läs mer
Hemslöjd
Hemslöjd är en är en högst levande kulturyttring som bottnar i en lång tradition av material- och teknikkunskaper, det vi benämner det immateriella kulturarvet.
Läs mer
Samlingar
Om samlingarna Samlingarna är grunden för den museala verksamheten och består bland annat av föremål och arkeologiska fynd, fotografier, böcker, arkivmaterial, digitala filer, filmer och ljudband. Samlingarna har tillkommit under tiden 1880 och framåt. De speglar skilda insamlings- och förvaltningsideal. Fokus har från början legat på landskapen Ångermanland och Medelpad. Även övre Norrland fanns med…
Läs mer
Byggnadsvård & kulturmiljö
Här får du information om vad museets byggnadsantikvarier arbetar med. De ger bland annat råd när byggnader av olika slag ska rustas upp. Allt från förändringar i samband med stadsplanering till stockbyte i timrade lador eller restaurering av villor och hyreshus från 1950-talet. Är du intresserad och vill veta mer om arbetet med byggnadsvård och…
Läs mer
Barn, unga & skola
På Västernorrlands museum och Murberget friluftsmuseum finns mycket att se och göra för barn, unga och familjer. Här finns också lärresurser och lärarhandledning för skolan. Här nedan hittar du saker att göra på museet, hemma och för skolan. För mer information om aktuella aktiviteter, se kalendariet. Kontakta receptionen för frågor. Telefon: 0611-886 00 E-post: receptionen@vnmuseum.se…
Läs mer
Konst
Västernorrlands museum arbetar inte bara med kulturarv, utan är även en publik plattform för samtidskonst. I fokus står den samhällsengagerade konsten som spänner över en mångfald av medier, uttryck och praktiker. Konsten förmedlas genom temporära utställningar och projekt av olika slag på museet i Härnösand och runt om i regionen. Västernorrlands museum har även hand…
Läs mer
Samarbeten & Nätverk
Kulturarvet i samhällsutvecklingen Västernorrlands museum har ett uppdrag att verka för kulturarvets och kulturmiljöernas betydelse för regional utveckling, ett attraktivt län och en levande landsbygd. Vår vision är att göra kulturarvet i Västernorrland mer relevant för alla som bor och verkar i länet. Kulturarvet är också en resurs för innovation och samarbeten. I menyn till…
Läs mer