Än idag fungerar den pedagogiska idén att du som besökare förflyttas bakåt i tiden. Murberget har omsorgsfullt byggts upp med olika typområden: Landsbygden, Kyrkvallen, Bruket, Fäbodvallen och Staden – för att ge en så heltäckande bild av det historiska Västernorrland som möjligt.
Här finns miljöer från 1700-talet fram till 1900-talet representerade. De flesta är hitflyttade från olika platser i länet av den visionäre grundararen Theodor Hellman. Tillsammans med hustrun Wendela anlade han Murbergets friluftsmuseum med målet att skapa Norrlands Skansen – och för att ”skapa verkningsfulla och levande bilder från svunna tider” som Artur Hazelius, Skansens grundare, uttryckte det.
Friluftsmuseet håller fortsatt historien levande och visar hur natur och kultur hänger ihop. Traditionellt hantverk, slöjd, odling och biologisk mångfald bevarar kunskap för en hållbar framtid.
Interiörerna på friluftsmuseet skapades med föremål från olika hem och platser för att visa pedagogiska exempel på hur en viss samhällsklass eller yrkesgrupp kan ha levt. Den mest autentiska miljön som återskapats är paret Hellmans egna hem, Prästgården, som fungerade som deras bostad från 1940-talet fram till 1960-talet.
Det finns också en ”medeltida” kyrka som är byggd på 1920-talet, med inspiration från medeltida kyrkor i länet. Paret Hellman ligger båda begravda invid Murbergskyrkan, som idag är en populär plats för dop, bröllop och konserter.