Porträttsamling

Samlingen presenterar människor som bodde och verkade i länet. De är ofta målade av konstnärer som också bodde här. Fredrik Carl Hellström (1841-1916) var inte bara konstnär utan i första hand artilleriofficer i Härnösand. Museet har en fin samling av hans akvarellmålningar med många spännande ögonblicksbilder av människor och deras möten på stan, vid arbete eller på en fest. Tack vore dessa bilder får vi kunskap om människor från sekelskiftet 1800-1900-talet. Liknande ögonblicksbilder finns bland konsten från May Hildegard och Hampe Svanberg som verkade i Härnösands trakt i mitten på 1900-talet.

En svit av sjutton små oljeporträtt på duk, som uppsatts på tunnare stycke av trä och försetts med en förgylld ram, något ornerad. Porträtten visar svenska kungar och drottningar från Gustav Vasa fram till och med Gustav III.

Det finns en liten samling av porträtt i form av byst i gips och brons skapade av Konstnär Carl Frisendahl (1887-1948)  från Näsåker i Ådals-liden socken. Dessa otroligt vackra verk är samlingens finaste mästerverk.

Museet äger en fin samling porträtt målade av Karl Theodor Staaff (1816-1880) som försörjde sig som porträttmålare i Norrland under tiden 1838-41. Under sin norrlandsvistelse var han förmodligen i föräldrahemmet i Rödön men en längre period även i Härnösand. Han var flitigt anlitad, bl a av biskopsfamiljen F.M. Franzén i Härnösand. Det var som porträttmålare han gjorde sin främsta insats.

Bland kvinnliga konstnärerna finns det Hilda Lind (1859 -1932), född Hägglund. Hon studerade på Tekniska Skolan i Stockholm på 1870- talet. Hon var lärarinna i teckning vid Flickskolan i Härnösand 1881 – 1887 och elev av Greve Johan Georg Otto von Rosen, prof. I målning vid Konstakademien 1880 – 1908.

Gunnar Wiberg (1894-1969), Själevad målade porträtt av sin mor, en av de vackraste porträtt vi har i samlingarna.

Det finns många intressanta porträtt av kända svenskar målade av Bengt Lindström. Han målade både kungar och drottningar, författare och andra kända svenskar från svensk historia och från hans tid.