Landskap

Det vackra och så omväxlande landskap i Medelpad och Ångermanland blir ett kärt motiv bland konstnärer i alla tider. I otåliga gånger bearbetar de landskapen på sitt eget sätt med användning av olika stilar och tekniker.

Mest kända för sitt otroligt vackra landskapsmåleri är Carl Johansson och Helmer Osslund. Båda konstnärerna verkade i slutet av 1800-talet och tillbringade många timmar på vandring efter sina motiv.  Hampe Svanberg och May Hildegard Söderström (1919-2005) var kända konstnärsprofiler i Härnösand. Hon föddes i Ulvvik utanför Härnösand. Hampe Svanberg (1883-1961), Noras främste målare genom tiderna.

En okänd konstnärinna idag är Alma Arnell (1857-1934). Hon bodde i Härnösand men tillbringa många år utomlands och i Stockholm. Hennes måleri återger både det italienska och norrländska landskapet. Hon var verksam i konstnärslivet i Paris samtidigt som hon deltog i utställningar för kvinnliga konstnärer i Konstnärshuset i Stockholm. Gunnar Wiberg (1894 – 1961 ), kallad Norrlands van Gogh var knuten till Örnsköldsviks område. Hans väldigt dramatiska penseldrag och färgval samt motiv föreställning påminner om den kända konstnären Vincent van Gogh.