Möbler

Möbelsamlingen består av drygt 1600 möbler som kommer mest från de norrländska landskapen. Det är en spännande samling av skåp, bänkar och stolar från alla norrländska landskap.

Här finns både en stor samling av möbler från borgarhem, prästgårdar och brukspatronernas villor tillverkade i de skråbundna möbelverkstäderna i Stockholm och andra svenska städer. Men det finns också möbler tillverkade på landsbygden av stormästare. Stormästare kallade man personer som bodde på landet och livnärde sig på bland annat möbeltillverkning. Det specifika för norrländska landskapen är främst avsaknad av ett starkt skråväsende. Det skapade en förutsättning för duktiga hantverkare med konstnärliga talanger att arbeta med utsmyckning av kyrkor och tillverkning av olika kyrkoinventarier som bänkar, nummertavlor, läktarvärn med mera. Dessa storsnickare var eftertraktade på landsbygden och de gjorde många beställningsarbete hos den lokala befolkningen i form av bland annat skåp, kistor, bänkar och stolar.

Samlingen av möbler presenterar för det mesta den norrländska möbelkonsten. Det finns praktmöbler från Jämtland, Härjedalen, Hälsingland, Medelpad eller Västerbotten. Samlingen består av möbler av kända storsnickare från Storsjöbygden i Jämtland som Anders Berling, Per Sundin eller Erik Olofsson Gröndahl. Hälsingland är också väl representerad med många fina möbler från Alfta, Järvsö eller Rosmålaren från Delsbo. Det finns även Västerbottens fantastiska kombinationsskåp av Fredrik Lundgren eller Medelpads möbler i ljusblåa färger.

Möbler från Ångermanland beskrivs av Manne Hofrén i artikel ”Storsnickare. Ett kapitel ångermanländsk möbelkonst” år 1962. Han skriver ”En översikt över Sveriges mera traditionsbundna konstnärliga landskapskaraktärer skulle utan tvivel visa, att Ångermanland hos oss står som den folkliga snickarkonstens speciella landskap. Ångermanlänningen har som knappast någon annan svensk allmoge haft goda hand med träet och förstått sig på materialets estetiska möjligheter”. Hofrén syftar på storsnickares arbete av Erik Olofsson Bring, Pehr Pehrsson från Käxed, Anders Olsson från Lekamark och flera till som är kända vid namn.

Det lokalt tillverkade och mytomspunna klockfodralet som kallas Ångermanlandsbrud är representerat i våra samlingar. Dessa vackert dekorerade klockfodral är knutna till trakten kring Skuleberget eller norr om det. De kom vid slutet av 1700-talet och tillverkades också i början av 1800-talet. Ångermanlandsbruden brukar likna en kvinna som är vacker klädd med kronan på och dräkten prydd med dekoration i form av kransar och halsband av blommor, blad och kottar.

Museets samling består också av unika exemplar av sådana pjäser som brudbänken från Tuna i Medelpad som är daterad till 1300-talets mitt. Bänken har vikingadekoren och användes på en gård i Medelpad. Enligt lokalhistoria från Tuna socken stod den i en stor stuga där man förrättade vigslar under medeltiden och även senare i trakten.