Wendelas kalas
Tisdag 11/7 kl 13.00-15.00

Plats: Wendelas trädgård vid Prästgården på friluftsmuseet

I år har det återigen blivit dags att fira Wendela Hellmans födelsedag den 11 juli i Prästgården här på Murberget Friluftsmuseum.

Vi firar med kaffekalas i 1940-tals tappning. Då var det ransoneringstider men till födelsedagar försökte man ändå bjuda på sju sorters kakor och riktigt kaffe.

Det blir kaffeservering i Wendelas trädgård. Härnösands trädgårdsodlareförening bakar och säljer fika. Fikat kostar 50kr för vuxen och 25kr för barn.
Museets pedagoger firar också födelsedagen i trädgården. Här kan barn och unga pyssla i det gröna.

Är det fint väder sitter vi i trädgården. Vid regn håller vi till inomhus på Prästgården.

Kom gärna i tidsenliga kläder, 1940-tal, och/eller hatt!

Fri entré! Ingen föranmälan.

Samarr: Härnösands Trädgårdsodlareförening

Wendela Hellman
Wendela Hellman växte upp i Malmö i Skåne. Fadern var grosshandlare och var mån om att alla barnen skulle studera och få ett yrke. Wendela utbildade sig till lärare, varefter hon tog en universitetsexamen i Marburg, Tyskland. Men det som kom att betyda mest för henne var nästa utbildning som hon fick vid Nääs Slöjdlärarseminarium och som gjorde att hon kom till Kramfors, Ångermanland, där hon träffar sin blivande make Theodor Hellman. De gifte sig 1910. Båda var de engagerade i uppbyggnaden av friluftsmuseet på Murberget. 1942 flyttade de in Prästgården.

Wendela var en utpräglad sällskaps- och föreningsmänniska vilket fick flera uttryck. Hon bildade en Fredrika Bremer-krets i Härnösand, var ordförande och drivande kraft i Husmodersföreningen och anordnade basarer och fester vid Murberget. Återigen efter några års uppehåll har vi glädjen att få fira Wendelas födelsedag den 11 juli med kalas vid Prästgården på Murberget.

Härnösands Trädgårdsodlareförening
Härnösands Trädgårdsodlareförening är en lokalförening under Riksförbundet Svensk Trädgård. Svensk Trädgård har drygt 160 lokala trädgårdsföreningar i hela landet, är en mötesplats för trädgårdsintresserade och främjar all trädgårdskultur och ett lustfyllt odlande. De sprider kunskap om miljövänlig odling och driver frågor för trädgårdsodlare.

För att veta mer om Härnösands trädgårdsodlareförening kan du besöka deras hemsida www.htof.nu

Tillgänglighet:
Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.
Prästgården ligger ca 100 meter från museets huvudbyggnad.
Programmet är utomhus. Vid regn hålls programmet inomhus i Prästgården.