När: Torsdag 11 juli kl. 13.00-15.00
Plats: Prästgårdens trädgård, Murberget friluftsmuseum, Härnösand

11 juli är det dags för det traditionella årliga firandet av Wendela Hellmans födelsedag i Prästgården på Murberget friluftsmuseum.
Vi firar med kaffekalas i 1940-tals tappning. Då var det ransoneringstider men till födelsedagar försökte man ändå bjuda på sju sorters kakor och riktigt kaffe.

Det blir kaffeservering i Wendelas trädgård. Härnösands trädgårdsodlareförening säljer hembakt fikabröd och kaffe. Fikat kostar 50kr för vuxen och 25kr för barn. Betalning endast med Swish. Ingen föranmälan.

Kom gärna i tidsenliga kläder, 1940-tal, och/eller hatt!

Samarr: Härnösands Trädgårdsodlareförening

 

Wendela Hellman
Wendela Hellman växte upp i Malmö i Skåne. Fadern var grosshandlare och var mån om att alla barnen skulle studera och få ett yrke. Wendela utbildade sig till lärare, varefter hon tog en universitetsexamen i Marburg, Tyskland. Men det som kom att betyda mest för henne var nästa utbildning som hon fick vid Nääs Slöjdlärarseminarium och som gjorde att hon kom till Kramfors, Ångermanland, där hon träffar sin blivande make Theodor Hellman. De gifte sig 1910. Båda var engagerade i uppbyggnaden av friluftsmuseet på Murberget. 1942 flyttade de in Prästgården.

Wendela var en utpräglad sällskaps- och föreningsmänniska vilket fick flera uttryck. Hon bildade en Fredrika Bremer-krets i Härnösand, var ordförande och drivande kraft i Husmodersföreningen och anordnade basarer och fester på Murberget. Årligen firas Wendelas födelsedag den 11 juli med kalas vid Prästgården på Murberget.

 

Härnösands Trädgårdsodlareförening
Härnösands Trädgårdsodlareförening är en lokalförening under Riksförbundet Svensk Trädgård. Svensk Trädgård har drygt 160 lokala trädgårdsföreningar i hela landet, är en mötesplats för trädgårdsintresserade och främjar all trädgårdskultur och ett lustfyllt odlande. De sprider kunskap om miljövänlig odling och driver frågor för trädgårdsodlare.

För att veta mer om Härnösands trädgårdsodlareförening kan du besöka deras hemsida www.htof.nu

 

Tillgänglighet:
• Programmet sker utomhus.
• Prästgården ligger ca 100 meter från museets huvudbyggnad
• Närmsta toaletter finns i museets huvudbyggnad, de är också tillgänglighetsanpassade.
• Handikapparkering finns vid museets huvudbyggnad.