När: Söndag 21 januari kl. 13.00-13.30 

Var: Samling i utställningen. 1 tr ner och längst bort till vänster, Västernorrlands museum, Härnösand 

 

År 1585 grundas staden Härnösand. Vägen dit var allt annat än smidig utan kantades av starka viljor, strategier och konflikter.  Hur gick det egentligen till och varför ville kungen anlägga en stad just här?  

Följ med antikvarie Sandra Klingberg på en kort visning av utställningen Stora makter – Från 1050-tal till 1680-tal, den 21 januari kl. 13.00. Samling i utställningen.  

Fri entré. Ingen föranmälan. 

 

Utställningen Stora makter 

Mellan 1000-talet och 1600-talet förändras Västernorrland och södra Saepmie dramatiskt. Järnåldern och vikingatiden övergår i medeltid, senare Vasatid och stormaktstid. Det kommer nya gudar, städer grundas och gränser dras. Allt ska kontrolleras och beskattas – jakten i skogen, fisket i älven och handeln över havet. Inget blir sig likt. Men det gamla lever kvar, i berättelser och traditioner. 

Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder. 

I utställningen hittar du delarna Magins makt, Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt, och handlar om perioden 1050 till 1680-tal.