När: Lördag 30 december kl. 13.00-13.30 

Var: Samling i utställningen, 1 trappa ned längst bort till vänster, Västernorrlands museum, Härnösand   

“Stora makter” är utställningen om perioden 1050 till 1680-tal i länet. Antikvarie Jonas Byström berättar och visar om hur handeln och sjöfarten såg ut under den här tiden. Under medeltiden ökade handeln och den blev allt viktigare, och transportvägarna på vattnet blev allt viktigare. Samtidigt börjar de första städerna i länet bildas. Välkommen till denna visning för att få veta mer. 

Fri entré! Ingen föranmälan. Visningen tar ca 30 minuter. 

  

Utställningen Stora makter 

“Stora makter” är Västernorrlands museums nya utställning om perioden 1050 till 1680-tal. Mellan 1000-talet och 1600-talet förändras Västernorrland och södra Saepmie dramatiskt. Järnåldern och vikingatiden övergår i medeltid, senare Vasatid och stormaktstid. Det kommer nya gudar, städer grundas och gränser dras. Allt ska kontrolleras och beskattas – jakten i skogen, fisket i älven och handeln över havet. Inget blir sig likt. Men det gamla lever kvar, i berättelser och traditioner. 

Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder. 

Berättelserna är många och de har i flera fall levt under en lång tid. Vissa är väl dokumenterade, andra mindre. Finns det bevis som går att se eller ta del av? Det korta svaret är för det mesta ja. Hur, berättas det mer om i utställningen. 

I utställningen hittar du delarna Magins makt, Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt. 

 

Tillgänglighet 

Handikapparkering finns utanför museientrén. 

Hiss från entréplan finns. 

Visningen sker på svenska. 

Guiden använder röstförstärkare. 

Det finns fällbara stolar att sitta på under visningen.