Tid: Söndag 19 november kl. 13.00-13.40 

Plats: Forntidsresan, Västernorrlands museum

 

Få större kännedom om länets historia, från de första människornas ankomst för 9 500 år sedan fram till 1680-talets häxprocesser. Antikvarie Johanna Ulfsdotter berättar om denna tid, genom en guidad visning i museets fasta utställningar Forntidsresan och Stora makter.   

Visningen tar ca 40 minuter, och samling sker i utställningen Forntidsresan, en trappa ner till vänster. 

 

Fri entré! Ingen föranmälan behövs. 

 

Välkomna! 

 

Utställningen Forntidsresan – niotusen år av människors spår  

Under tusentals år har människor flyttat till det vi idag kallar Västernorrland och södra Saepmie. De första människorna kom till vårt län för cirka 9 500 år sedan. De levde av att jaga, fiska och samla växter och bär och de flyttade runt mellan olika boplatser. Klimatet var varmare än idag.   

I slutet av 2021 återöppnade utställningen om forntiden under namnet Forntidsresan – Niotusen år av människors spår. Här kan du möta stenålderskvinnan från lagmansören, utforska husmodeller från sten- och järnåldern och anta utmaningarna i spelet Crafthunter. 

 

Utställningen Stora makter 

Mellan 1000-talet och 1600-talet förändras Västernorrland och södra Saepmie dramatiskt. Järnåldern och vikingatiden övergår i medeltid, senare Vasatid och stormaktstid. Det kommer nya gudar, städer grundas och gränser dras. Allt ska kontrolleras och beskattas – jakten i skogen, fisket i älven och handeln över havet. Inget blir sig likt. Men det gamla lever kvar, i berättelser och traditioner. 

 

Här berättas om mirakel, Gunnil den Snälla och samen Blåfinn som hamnar i en gränsuppgörelse med Listige Arne i Jämtland, Mor Märta som lurar in den danska fogdens män i en bastu och eldar upp dem. Tyska sjörövare som bygger en borg, en soldat som ångrar sina handlingar i ett krig och kvinnor som dödas efter att barn vittnat om blåkullafärder. 

 

I utställningen hittar du delarna Magins makt, Stadens makt, Vetandets makt, Kyrkans makt och Kronans makt, och handlar om perioden 1050 till 1680-tal. 

 

 

Tillgänglighet 

Handikapparkering finns utanför museientrén. 

Hiss från entréplan finns. 

Visningen sker på svenska. 

Guiden använder röstförstärkare. 

Det finns fällbara stolar att sitta på under visningen.