När: Lördag 27 april kl. 13.00 – 13.40
Var: Samling i utställningen, 1 trappa ner åt vänster, Västernorrlands museum, Härnösand 

 

Följ med på en resa tillbaka till länets forntid. Från en tid då hela landskapet var täckt av ett 3 km tjockt istäcke till vikingatiden då den gamla asatron börjar bytas ut mot den nya kristna tron. Antikvarie Jonas Byström berättar och visar om denna tid, och om människor som var samlare och jägare, bönder och krigare. Hur var det att leva i Västernorrland för forntidens människor, och hur såg länets första historia ut som? Lär dig mer om detta genom att gå med på denna intressanta guidade rundtur i utställningen. Visningen tar ca 40 minuter, och samling sker i utställningen. 

Fri entré! Ingen föranmälan behövs. 
Välkomna! 

 

Utställningen Forntidsresan – niotusen år av människors spår 
Under tusentals år har människor flyttat till det vi idag kallar Västernorrland och södra Saepmie. De första människorna kom till vårt län för cirka 9 500 år sedan. De levde av att jaga, fiska och samla växter och bär och de flyttade runt mellan olika boplatser. Klimatet var varmare än idag.   

I slutet av 2021 återöppnade utställningen om forntiden under namnet Forntidsresan – Niotusen år av människors spår. Här kan du möta stenålderskvinnan från lagmansören, utforska husmodeller från sten- och järnåldern och anta utmaningarna i spelet Crafthunter. 

 

Tillgänglighet
Handikapparkering finns utanför museientrén.
• Hiss från entréplan finns.
• Visningen sker på svenska.
• Guiden använder röstförstärkare.
• Det finns fällbara stolar att sitta på under visningen.