När: Lördag 17 februari kl. 14.00-14.30 

Var: Samling i utställningen, 1 trappa ner åt vänster, Västernorrlands museum, Härnösand 

 

Följ med på en resa tillbaka till länets forntid. Från en tid då hela landskapet var täckt av ett 3 km tjockt istäcke till slutet av järnåldern då den gamla asatron börjar bytas ut mot den nya kristna tron. Antikvarie Jonas Byström berättar och visar om denna tid då människorna i Västernorrland gick från att vara jägare och samlare till att bruka jordarna och till och med delta i den romerska armén. Visningen tar ca 30 minuter, och samling sker i utställningen. 

Fri entré! Ingen föranmälan behövs. 

Välkomna! 

 

Utställningen Forntidsresan – niotusen år av människors spår  

Under tusentals år har människor flyttat till det vi idag kallar Västernorrland och södra Saepmie. De första människorna kom till vårt län för cirka 9 500 år sedan. De levde av att jaga, fiska och samla växter och bär och de flyttade runt mellan olika boplatser. Klimatet var varmare än idag.   

I slutet av 2021 återöppnade utställningen om forntiden under namnet Forntidsresan – Niotusen år av människors spår. Här kan du möta stenålderskvinnan från lagmansören, utforska husmodeller från sten- och järnåldern och anta utmaningarna i spelet Crafthunter. 

 

Tillgänglighet 

Handikapparkering finns utanför museientrén. 

Hiss från entréplan finns. 

Visningen sker på svenska. 

Guiden använder röstförstärkare. 

Det finns fällbara stolar att sitta på under visningen.