Upptakten till demokrati i Sverige- en musik- och berättarföreställning

Torsdag 28 april kl 18.00-19.00

Kristian ”von” Svensson mottog 2021 Arbetarrörelsens Kulturpris i Malmö för sitt sätt att levandegöra historia med sång och musik. I samband med Västernorrlands museums tre demokratiutställningar gästar han museet på torsdag 28 april kl 18.00. Kristian kommer att sjunga och berätta om hur ung den svenska demokratin är och hur den bottnar i folkrörelser och ett dramatiskt förlopp för bara tre generationer sedan. I hans texter möter vi allt från tyska matroser under första världskriget till svenska kvinnor i brödköer som slåss med polis.

Plats: Hörsalen

Fri entré.

Läs mer om Kristian von Svensson >>


TRE UTSTÄLLNINGAR OM DEMOKRATI

Visas fram till 15 maj

Ådalen -31 – en vändpunkt i svensk historia

I ett obeväpnat demonstrationståg skjuts den 14 maj 1931 fem personer till döds av inkallad militär. Händelsen blev en brytningspunkt i svensk historia.

Läs mer >>

Fira demokratin!

Riksdagens vandringsutställning berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, en berättelse om de som bidragit till att forma vår demokrati.

Läs mer >>

Höj din röst!

Utställningen skildrar samtida röster om demokrati i Västernorrland inramade av kända citat. Alla kan bidra med sin röst till insamlingen av röster på www.minnen.se/tema/100rostervasternorrland

Läs mer >>


MED ANLEDNING AV CORONA/COVID-19 

Det är fortfarande pandemi så tänk på att visa hänsyn, hålla avstånden och bara sitta på anvisade platser. Viktigt också att tänka på handhygienen och stanna hemma om du är sjuk. Vi behöver vara en trygg miljö för alla besökare och medverkande.

Tillgänglighet:

Hörsalen Oden ligger i direkt anslutning till museets entréhall.

Toaletter i entréhallen. Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna.

Rullstolsplatser längst fram. Ta kontakt med receptionen så får du hjälp med hiss och dörrar.