Med de tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal som Sjöhistoriska museet har i sina samlingar berättar utställningen om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Idag pryder sig många åter med liknande tatueringar, nu kallade ”Old School”. Men är betydelserna de samma? Vem väljer fjärilen, vem pinuppan och vem fullriggaren? Och var finns den nakne mannen?

Den 19 juni öppnar utställningen Tro, hopp och kärlek på Fritidsbåtsmuseet, Fiskaregatan (gamla Tobaksfabriken), Härnösand. Utställningen visar delar ur den samling med nästan 200 tatueringsförlagor från 1920- och 1930-talen som Sjöhistoriska museet har. De flesta har aldrig ställts ut tidigare men i Tro, hopp och kärlek visas en betydande del –nautiska stjärnor, fullriggare, exotiska djur, nakna och påklädda kvinnor, svalor, rosor, ankare och mycket mer.

För hundra år sedan var det ingen självklarhet bland gemene man att tatuera sig. För sjömännen var det en identitet som stacks in i skinnet men det blev också en klassmarkör. Utställningen berättar om varför sjömän tatuerade sig och om historierna och influenserna bakom motiven och deras utveckling.

– Förlagorna är det centrala men vi vill vidga resonemanget. De klassiska sjömanstatueringarna har fått nytt liv eftersom många av de som tatuerar sig idag väljer Old School-motiv. Hur valde sjömännen sina motiv på 20-talet och vad lägger man för mening i samma motiv idag –vem vill pryda sin kropp med ett ankare, en ros eller en svala? säger Johan Gustafsson, utställningsproducent på Sjöhistoriska museet.

– Att Fritidsbåtsmuseet får möjligheten att visa denna utställning är oerhört roligt och dessutom ligger de sk”Old School-tatueringarna” helt rätt i tiden sett till rådande estetik och val av de tatueringar många idag väljer att ha. Inramningen med båtarna skapar en bra atmosfär och miljö för detta. Vi är övertygade om att denna utställning lockar så väl en bred som nyfiken målgrupp, säger Robert Axner, ansvarig projektledare för Fritidsbåtsmuseet.

Utställningen och Fritidsbåtsmuseet är öppna dagligen mellan den 19 juni till 9 aug kl. 11.00-17.00