Sportlov 2020 -Tema Hållbarhet

Tisdag 3/3 – fredag 6/3 kl 12.00-16.00

Aktiviteter med tema hållbarhet inomhus och utomhus.

Fri entré. Drop in. Barn under 7 år i vuxens sällskap.

Fågelmatare av en plastflaska och en tita

Välkommen till vår nya pysselhörna i museets entréhall. Under sportlovet kan du göra fågelmatare av återvunnet material, som till exempel mjölkkartonger, toarullar och konservburkar. Kom och skapa din egen designade fågelmatare av återvunnet material och ge därmed också värdefull hjälp till våra vinterfåglar som har svårare att hitta mat under vintern. Passa också på att lära dig mer om våra vinterfåglar, vilka de är och under vilka livsvillkor de lever under.

Ute på friluftsmuseet håller vi öppet i Kyrkkrogen. Här kan du värma dig vid elden i den öppna spisen och ha det mysigt. Ta gärna med dig eget fika eller köp något gott från LINDAS Mat & Kafé 1 trappa upp i museibyggnaden. I Kyrkkrogen kan du också hämta en tipskupong för den tipspromenad du kan gå ute på området. Tipspromenaden är från “Håll Sverige Rent”. Den handlar om miljö och hållbarhet, och erbjuder intressanta lärdomar och kunskaper inom detta område. Tipskupongen lämnar du sedan tillbaka till Kyrkkrogen, där du får något som tack för insatsen.

Kyrkkrogen på Murberget Friluftsmuseum

Passa också på och njut av den historiska miljön. Tycker du att “Kyrkkrogen” är ett konstigt namn? Byggnaden heter så för att den användes för att sälja mat och dryck på 1700- och 1800-talen. Då stod byggnaden i kyrkstaden vid Anundsjö kyrka. Anundsjö var en vidsträckt socken och avståndet till sockenkyrkan var långt för avlägset belägna byar. Här, så som på många andra platser i Norrland, var man därför vid de stora kyrkhelgerna beroende av kyrkstugor för övernattning och av stall för hästarna på kyrkvallen. Det fanns 32 kyrkstugor och stall längs två gator. På kyrkvallen hade man ting, här sammanträdde sockenmännen och här låg fattigstugan. Kyrkkrogen var då den byggnad i kyrkstaden där man träffade folk och dansade, och här fanns reglerad försäljning av brännvin.

 

Plats: entréhallen och Kyrkkrogen

Museets reception kan hjälpa dig visa vägen till Kyrkkrogen om du inte hittar dit.

Varmt välkommen!