Öppettider 14 juni – 22 augusti

Museibyggnaden med utställningar, museibutik och kafé har öppet alla dagar kl 10.00–16.00. Murbergskyrkan är öppen kl 12.00–16.00. De övriga gårdarna på friluftsmuseet är stängda på grund av Coronapandemin. Dagliga utomhusvisningar kl 12.00 och kl 15.00.
Kägelbanan har öppet för spel alla dagar 15/6–15/8 kl 12.00–16.00.

Med anledning av Coronapandemin hålls alla program utomhus och det är platsbegränsning. Tänk på att hålla avstånd, god handhygien samt inte närvara om du har förkylningssymptom. Vi behöver vara en trygg miljö för både medverkande och åhörare.

Med reservation för ändringar. Se hemsidan för detaljerat program och uppdaterad information.

Ladda ner sommarprogrammet 2021 som PDF >>


Särskilt för barnen

LOVAKTIVITETER
Vi har massor med lovaktiviteter nästan alla dagar under hela sommarlovet kl 12.00–16.00.

Alla dagar 15/6–15/8 Femkamp med kägelspel och lekar. Drop in vid Kägelbanan.

Alla tisdagar, onsdagar och torsdagar 15/6–19/8 Hantverk och sommarslöjd. Drop in vid Torpet.

Alla fredagar 18/6–29/8 Konstnär för en dag. Föranmälan. Söndag 20/6–torsdag 24/6

Träna nycirkus med Cirkus Cirkör kl 10.00–11.30, kl 12.30–14.00, kl 14.30–16.00. Föranmälan.

Härnösands  Teaterförening Tisdag 22/6–torsdag 24/6

Spana på sommarfåglar kl 8.00–10.00. Föranmälan. Ångermanlands Ornitologiförening

Lördag 3/7, söndag 4/7, lördag 10/7 och söndag 11/7

Dramatiserade sagovandringar kl 10, kl 12 och kl 14. Föranmälan.

Alla aktiviteter utom cirkusskolan är utomhus. Tag kläder efter väder. Inställt vid regn.

Lovaktiviteterna genomförs med stöd av Härnösands kommun. Det är gratis för barnen/ungdomarna att delta. För de aktiviteter som har föranmälan se museets hemsida och Facebook för mer information.

LEKMILJÖER
Nytt för i sommar är utvecklandet av lekmiljöer på flera ställen på området. Det finns bland annat käpphästar och timmerbyggsats. Välkommen på upptäcktsfärd!

SOMMARENS  DJUR
På friluftsmuseet finns lantraserna Helsingefår och Gotlands- kanin. I kaninburarna finns bl.a. en kaninmamma med ungar som du kan se växa hela sommaren 14/6–15/8. Kaninfamiljen kommer från Föreningen Gotlandskaninen/Kaningård Höga Kusten. Den 2/7 och 23/7 kl 13.00–14.00 berättar Monica Ekman om ”Kaniner förr och nu”. Det finns möjlighet att klappa kaninungarna.

UPPLEVELSESTIGAR OCH MEDIAGUIDE
Vandra på våra stigar med upplevelser på olika teman. De består dels av fysiska skyltar och dels av digitalt material i vår media- guide, så glöm inte ta med mobil och hörlurar. Ladda ner appen Kulturpunkt på App store eller Google Play.

Väsenstigen
Lyssna till berättelser om tomtar, jättar, vittror och många fler via inspelade ljudfiler och illusterrade skyltar. Följ ögonen på träden för att hitta rätt. Väsenstigen är ca 800 m och tar mellan 30–60 minuter att gå runt. Den riktar sig till barn i åldrarna 8–12.

Illustrationer: Louise Sterner, Västernorrlands museum. Inlästa texter: Teater Soja, Sundsvall.

Sagostigen
Lilla Juno har gått vilse i skogen och behöver hjälp att hitta hem. Följ de gula markeringarna som visar vägen. Via mediaguiden kan du få sagan uppläst av Lars T Johansson. Sagostigen är ca 1,5 km lång och tar 40–45 min att gå. Den riktar sig till barn i åldrarna 4–8 år.

Idé och text: Jens W Nilsson. Illustrationer: Kamilla Åhlander. Utsmyckning: Camilla Thelin/High coast Sweden

I rysshärjningarnas spår 1721
Upplevelsevandringar i Härnösand och Sundsvall. Här kan ni besöka platser som påverkades av krigshändelserna för 300 år sedan. På varje plats finns berättelser som du når via din mobiltelefon. Upplevelsen riktar sig till barnfamiljer med lite större barn. Varje punkt avslutas med en liten uppgift att lösa tillsammans. Läs mer: vnmuseum.se/kulturpunkt

 


Mediaguide byggnader

Mediaguide till Murberget friluftsmuseum och Gammelgården:
I mediaguiden KulturPunkt kan du ta del av byggnadernas historia, se bilder och fotografier samt läsa om restaurerings- arbete och byggnadsvård. Läs mer: vnmuseum.se/kulturpunkt


Odlingar

Inspireras av den frodiga grönskan i Murbergets rabatter och trädgårdsland. Följ odlingsåret från sådd till skörd. Särskilt för i år är experimentodlingen av Teff samt det nationella projektet 1 kvm lin. Och kommunens Arenaverksamhet hjälper oss anlägga en innergård vid Melinderska huset.

Trädgårdsdags!
Kom och njut av blomsterprakten i Wendelas trädgård vid Prästgården. Härnösands Trädgårdsodlareförening sköter om trädgården sedan 2002. Alla tisdagar i juli kl 12.00–15.00 finns de på plats, berättar om trädgården och ger odlingstips. Arbetskvällar torsdagar kl 17.00–20.00.

Landskapsarkitekt Mirjam Åkerblom arbetar med utveckling och anläggningar av våra trädgårdar. I sommar håller hon tre föredrag.

Lördag 12/6 kl 14.00 Digitalt föredrag: Föröka trädgårdens växter
Om vilka växter du kan föröka själv och hur du gör det.

Lördag 10/7 kl 14.00 Barn och trädgårdar
Vilka växter passar i en trädgård där barn kan leka, smaka och vara kreativa?

Lördag 4/9 kl 14.00 Frukt i den norrländska trädgården
Det går att odla både äpple, päron, plommon och körsbär i Norrland.

 


Samarbeten med föreningar

LITTERATUR FRÅN LÄNET SOMMAREN 2021
Torsdagar 1/7–19/8 kl 15.00–16.00

Upptäck författare från länet och få inspiration till sommarläsning. Programmet filmas och sänds på Facebook. Alla träffarna är utomhus i trädgården vid prästgården. Länets litterära sällskap turas om med värdskapet:

  • 1 juli Emil Hagström-sällskapet
  • 8 juli Albert Viksten-sällskapen
  • 15 juli Pelle Molin sällskapet
  • 22 juli Laura Fitinghoff-sällskapet
  • 29 juli Olof Högberg-sällskapet
  • 5 augusti Karl Östman-sällskapet
  • 12 augusti Alfhild Agrell-sällskapet
  • 19 augusti Janne Vängman- och Ludvig Nordström-sällskapen

 

SPELMANSTRÄFFAR
Fredagar kl 13.00–ca 16.00 välkommen att spela och lyssna till folkmusik från länet tillsammans med Härnösands spelmansgille på utescenen.

FÅGELVANDRING PÅ MURBERGET
Lördag 12/6 och lördag 19/6 kl 8.00–10.00

Upptäck fågellivet i Murbergsskogen. Dan Tjell från 50-års jubilerande Ångermanlands Ornitologiska Förening leder vandringen. Begränsat med plats. Anmälan till receptionen@vnmuseum.se

SLÅTTER OCH ST OLOF
Torsdag 29/7 kl 12.00–15.00

Aktivitetsdag med Västernorrlands Hembygdsförbund på ängen vid Murbergskyrkan. Dagens tema är dels St Olof och pilgrims- vandringar, och dels slåtterängar, bin och honung.

 


Sommarslöjda

OBS! Sommarslöjda rep och yxor har blivit inställt pga. för få anmälningar. Nytt datum meddelas senare. 

Lördag 14/8 kl 10.00–16.00

Kurs 1: Slå rep av lin
Lär dig grunderna i repslagning. Vi spinner garn som slås ihop till linor och som vi därefter slår ihop till rep. Vi arbetar två och två och delar sedan på resultatet. Kursledare Lisbeth Vestin.

Kurs 2: Skafta och slipa din yxa
Under dagen får du skafta och slipa din egen yxa. Ta med eget yxhuvud. Verktyg finns att låna.

Kursledare Rasmus Pettersson Vik.

För båda kurserna gäller: Max 6 deltagare. Miniålder 15 år. Pris: 500 kr.

Plats: Utomhus på Murberget.

Medtag egen lunch, vi bjuder på eftermiddagskaffe. Information och anmälan på www.vnmuseum.se/ hemslojdskonsulenterna/kurser-och-workshops/

Arr: Hemslöjdskonsulenterna


Utställningsinfo

Att fånga en plats – berättelser från Västernorrland
Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland består av tre delar, som ger olika perspektiv på berättelser. Här skildras museet som samlare och förvaltare av berättelser, här presenteras tre pristagare från Rosentrömska stiftelsen – och i Berättarlabbet välkomnas besökarna att själva bidra med berättelser. Här visas exempel på föremål och fotografier som bär på unika berättelser från Västernorrland. Urvalet symboliserar både stora händelser i länet och vardagslivet för enskilda människor.

Röster som håller
Med en nyfikenhet på framtiden och ett brinnande intresse av att sprida idén om god design har IKEA Museum och Svensk Form skapat denna vandringsutställning. Juryn för utmärkelsen Ung Svensk Form, som drivs av Svensk Form, har ända sedan 1998 prisat innovativ, tvärdisciplinär design. Utställningen visar ett urval från 2004–2020. Verkens gemensamma drag är den experimentlusta, öppenhet och mod de ger uttryck för.

Händers verk
Om nio av de människor som med sina händer och sin kropp förvaltat och skapat ett arv till oss alla. Kunskaper som vi kommer behöva för framtiden. Och om vikten av att det finns förebilder. Här visas slöjd ur museets samlingar, skapad av Märta Stina Abrahamsdotter, Sigrid Mårtensdotter, Brita Kajsa Karlsdotter, Emma Wiberg, Zachris Pehrsson, Erik Andersson, Bror Rosin, Dorotea Salomonsson och Vävbröderna.

 

KULTURHISTORISKA   BASUTSTÄLLNINGAR
Syn för sägen

Möt häxor och helgon, upproriska bönder och onda makter. Genom sagor och sägner får du veta mer om personer och händelser under medeltiden fram till slutet av 1600-talet.

Moderna tider
1700-, 1800- och 1900-talen är nya tider, fyllda av ny teknik och nya drömmar. I brev, föremål och bilder möter du olika människor och deras drömmar om ett bättre liv för sig själva och sina barn.

Miniutställning i nischen
En liten utställning om länsmuseets och friluftsmuseets långa historia.


Ute i länet

Västernorrlands museum äger tre av länets byggnadsminnen:

EW-stugan Arbetslösas hem
Detta luffarhotell byggdes 1931 av Erik och Hedvig Westman. Där kunde kringvandrade arbetslösa få gratis logi. Miljö med järnspis, udda porslin och väggar tapetserade med filmaffischer. Vägbeskrivning: Vid E4 i Skulnäs på den västra sidan av vägen.

Ulvö gamla kapell, Ulvöhamn
Kapellet är Ångermanlands äldsta bevarade träbyggnad, byggt 1622 av Gävlefiskarna som hade kungligt privilegium att fiska längs Norrlandskusten.

Visningar i samarbete med Ulvö kapellag 070-860 22 40 Vägbeskrivning: Båt från Örnsköldsvik, Köpmanholmen eller Docksta.

Läs mer om våra byggnader i mediaguiden Kulturpunkt.

 

Gammelgården i Myckelgensjö
Med utsikt över Myckelgensjösjön ligger denna bondgård på ursprunglig plats. De många nyttobyggnaderna speglar norrländskt jordbruk under självhushållets tid.

Vägbeskrivning: Örnsköldsvik, väg 348, Bredbyn, mot Junsele, Myckelgensjö

 

FRITIDSBÅTSMUSEET
Fritidsbåtsmuseet,  Härnösand

Öppet alla dagar 14/6–15/8 kl 12.00–16.00.

Om fritidsbåtskulturens utveckling och tekniken bakom svenskt båtbyggande. Båtar från Statens maritima museers historiska samling och lokalt byggda båtar från Härnösands och Höga kustens utsökta båtbyggartraditioner. Här visas också en stor samling utombordsmotorer samt utställning Tro hopp och kärlek om sjömanstatueringar.

Adress: Fiskaregatan 6, Härnösand (Gamla Tobaks)

 


Praktisk besöksinformation

MUSEIBUTIKEN
Här finns lokalproducerat hantverk och mathantverk, Fairtrade, godis, böcker, vykort mm.

Pop up-utställare: 1/ 4–30/6 glaskonstnär Lisa Reiser.

3/7–31/8 designer Camilla Thelin och smycken av Elin Nerpin. Kontakt: butiken@vnmuseum.se, 0611-886 00 kl 10.00–16.00.

 

BOENDE
Granne med museet finns Härnösands folkhögskola med sommarvandrarhem. Vackert beläget på en höjd med utsikt över havet. Prisvärt boende med gratis WiFi, gångavstånd till museet och bra bussförbindelser till centrum.

Kontakt: 0611-55 85 00 (mån–fre 8.00–14.00), info@hfs.se, www.hfs.se/boende/vandrarhem/

LINDAS MAT & KAFÉ
Öppet alla dagar kl 10.00–16.00

Entré via museets huvudentré.

Dagens lunch måndag–fredag kl 11.00–14.00 Midsommar Brunch 25/6 kl 12.00–15.00. 249 kr. Boka bord senast 24/6.

Melodikrysset med frukost lördagar kl 9.30–11.00. 150 kr. Bokas senast dagen innan.

Kontakt: Linda Jonsson Tel: 076-106 52 02, E-post: mat@vnmuseum.se