Sommarprogram 2024
Upptäck en sommar full av aktiviteter och upplevelser på Västernorrlands museum!
Från 17 juni till 18 augusti kan du och din familj njuta av allt från historiska vandringar och hantverkskurser, till spännande utställningar och konserter. Utforska Murberget friluftsmuseum, ett av Sveriges största friluftsmuseer, där du möter kaniner, får och höns på nära håll. Delta i aktiviteter, fira nationaldagen och midsommar på museet och ta del av kreativa workshops för både stora och små. Missa inte chansen att skapa minnen tillsammans i en vacker kulturmiljö.
Varmt välkommen till en sommar på Murberget!
Ladda ner hela programmet här:
Med reservation för ändringar. Mer information om programmen på https://vnmuseum.se/calendar/. Fri entré om inte annat anges.
Här nedan ligger alla program, under följande rubriker:
• För barn och familj
• Aktiviteter att göra på egen hand
• Program i juni
• Program i juli
• Program i augusti
• Upplev hela sommaren
• Museet i länet
• Utställningar
• Mediaguider
• Praktisk besöksinfo
FÖR BARN OCH FAMILJ
Aktiviteter dagligen under perioden 19/6–17/8 (om inte annat anges).
Visning av Väsenstigen
Måndagar kl. 13.00
Följ med på en vandring in bland skogens och historiens varelser. Vandringen tar ca 40 minuter. Varierad terräng. Samling vid museibyggnadens entré.
Fotografiateljé
Tisdagar kl. 13.00–14.00
Västernorrlands fotografi-ateljé i Studion, 1 tr ner i museibyggnaden, har öppet för fotografering. Porträtt utföres noggrant och gratis. Utlåning av hattar och accessoarer.
Slöjda rep
Onsdagar kl. 11.00–12.00
Slå rep av återbrukat material och slöjda till exempel ett hopprep eller hundkoppel. Vi håller till i det nya uterummet som finns bredvid museibyggnaden.
Skolan förr i tiden
Onsdagar–lördagar kl. 10.00–16.00
Träffa skolfröken i skolan och hjälp henne med dagliga sysslor som att mata hönsen och ta hand om odlingarna samt lek skolgårdens lekar.
Det ringer in till gammeldags lektion kl 13.00. Skriv i sand, på griffeltavla och med bläck eller ha sy- och träslöjd.
Plats: Skolan
Skapa ditt eget släktvapen
Torsdagar kl. 11.00–12.00
Välkommen till Studion, 1 tr ner i museibyggnaden, och skapa ditt eget släktvapen. Använd AI eller gör det helt på egen hand med papper och penna.
Familjevisning
Fredagar kl. 11.00–12.00 (OBS ej 21/6)
Söndagar kl. 13.00–14.00
Visning för hela familjen i en av museets utställningar. Följ med på en spännande resa genom tid och rum! Samling i Entréhallen.
Gör spiktavlor
Lördagar kl. 11.00–12.00
Hammare och garn, träslöjd och syslöjd. Det bästa av två världar får vi när vi gör spiktavlor. Vi håller till i det nya uterummet som finns bredvid museibyggnaden.
AKTIVITETER ATT GÖRA PÅ EGEN HAND
Historieagenterna
Lös mysteriet på museet. Start vid receptionen. För barn och unga som kan läsa. 19/6–18/8.
Mediaguider för barn
Upptäck utställningarna utan att behöva läsa en enda skylt. Ta reda på intressanta fakta med mediaguiden för barn. Ladda ner appen KulturPunkt, ta med hörlurar och kliv tillbaka i tiden!
Aktivitetsboken Forntidsresan
Knep och knåp i utställningen Forntidsresan. Hämta ett häfte utanför utställningen. Gå till receptionen och få det stämplat när du är klar.
Skapa i museibyggnadens entré
Skapa tillsammans med familjen eller vänner. Det finns material och beskrivningar till olika slöjdprojekt men lämnar samtidigt utrymme till egna fantasifulla kreationer.
Blomsteräng i Studion
På en vägg i Studion, 1 tr ner i museibyggnaden, skapar vi tillsammans en stor blomsteräng. Kom och gör en blomma och sätt upp den på väggen. I studion kan man även rita annat, spela spel, läsa och prova kläder från förr. 19/6–18/8.
Väsenstigen
Lyssna till berättelser om tomtar, jättar, vittror och andra folktroväsen. Följ ögonen på träden för att hitta rätt. Läs skyltarna och lyssna till berättelser i museets mediaguide. Ladda ner appen Kulturpunkt eller skanna QR-koden med mobilkameran vid stigens början. Glöm inte hörlurar. Väsenstigen är ca 800 m och tar mellan 30–60 min att gå runt. Den riktar sig till barn 8–12 år.
Tillgänglighet: Ojämn terräng.
Sagostigen
Välkommen till ett sagoäventyr för dig som är 4–8 år. Det tar ungefär 40–45 minuter att gå hela stigen (1,5 km), följ dom gula markeringarna för att hitta.
Ladda ner appen Kulturpunkt eller skanna QR-koden vid stigens början.
Tillgänglighet: Ojämn och kuperad terräng.
Lekmiljöer
Gå på upptäcktsfärd bland lekmiljöerna som finns på flera ställen på området. Här finns bland annat käpphästar, timmerbyggsats, granriskoja och Madickengunga.
PROGRAM I JUNI
5–9 JUNI
Kurs i Grindbyggeteknik– ett resurssnålt och hållbart bygge
Grindbyggeteknik är en uråldrig norsk byggteknik som utförs med enkla handverktyg. Handledare: Mette Handler. Endast föranmälan via www.vnmuseum.se/hemslojdskonsulenterna.
Arr: Hemslöjdskonsulenterna.
6 JUNI – Nationaldagen
Kl. 12.00–15.00
Nationaldagsfirande och välkomstceremoni för nya medborgare. Scenprogram på utescenen från kl. 13.30. Föreningsaktiviteter pågår runt scenen från kl. 12.00. Härnösands vävstugeförening har kafé i Wulkanska huset. Öppet i Handelsboden kl. 12.00–15.00. Invigning kl. 12.00–13.30 av Hellströmska huset som fått ett renoveringslyft med bland annat en frisersalong.
Samarr: Härnösands kommun.
8 JUNI
Bakluckeloppis med trädgårdstema
Kl. 12.00–14.00
Botanisera bland plantor, krukväxter och annat som hör trädgården till, samt delta i lotteri. Som försäljare är kostnaden att skänka två växter eller annat trädgårdsrelaterat som priser till lotteriet. Inställt vid regn. Plats: Murbergstorget.
Samarr: Härnösands trädgårdsodlareförening.
13 JUNI
Allsköns musik med Musiklinjen Kapellsberg
18.00–21.00, extra kvällsöppet
En kväll där operasångare, instrumentalister, tonsättare och folkmusiker bjuder på musik i några av museibyggnadens lokaler. Museibutiken är öppen till kl. 20.00.
Kafé Murberget har stängt denna kväll.
Samarr: Härnösands folkhögskola.
15 JUNI
Invigning av sommarens konstutställning Mekanisk – Organisk
Kl. 13.00
Introduktion av curator Karolina Aastrup kl. 13.15 till utställningen med verk av Atti Johansson.
Plats: Stora utställningshallen, 1 tr upp.
21 JUNI
Midsommarfirande
Kl. 12.00–15.00
Traditionellt midsommarfirande med ringlekar kring stången och andra aktiviteter för barnen. Vi klär midsommarstången från kl. 12.00. Stången reses kl. 13.00.
30 JUNI
Teater: Pippi på de sju haven
Kl 17.00
Upplev en magisk stund med Pippi Långstrump och hennes vänner poliserna Kling och Klang. Plats: Murbergets utescen
Biljettförsäljning på www.secure.tickster.com
Arr: Biwa Event.
PROGRAM I JULI
1 JULI
Litteratursommar: Nicke Sjödin
Kl. 13.00–14.00
Författaren ”Nicke” Nils Eric Sjödin (1934–2009) skulle i år ha fyllt 90 år. Nickes fru Hervor Sjödin presenterar och uppmärksammar hans litteraturgärning.
Plats: Hörsalen.
3 JULI
Tema får och höns
Kl. 14.00–15.00
Se hur det går till när fåren klipps, och lär dig om får och höns. Iain Thomson och Ulla Öhman visar och berättar.
Plats: Vid hönshuset på baksidan av Skolan.
8 JULI
Litteratursommar: Lort Sverige-resan
Kl. 10.00–16.00
Ludvig Nordström Sällskapet är under dagen på plats i Skolan och visar bilder på Lort Sverige-resan och berättar om temat kring bostäder. Drop in.
9 JULI
Litteratursommar: Dråpliga scener ur Lovisa Petterkvists Jockmock
Kl. 14.00–15.00
Alfhild Agrell-sällskapet är på plats i Prästgårdens trädgård och presenterar några scener ur Lovisa Petterkvists ”Hemma i Jockmock”. Bakom namnen döljer sig egentligen Alfhild Agrell och Härnösand. Inomhus i Prästgården vid dåligt väder.
10 JULI
Kaniner förr och nu
Kl. 10.30–11.30
Föreningen Gotlandskaninen, Monica Ekman berättar om kaniner förr och nu. Det ges möjlighet att klappa och kela med kaninungarna samt ställa frågor om kaniner och kaninskötsel.
Plats: Prästgårdens trädgård.
11 JULI
Wendelas kalas
Kl. 13.00–15.00
Årligt firande av Wendela Hellmans födelsedag med kaffekalas i Wendelas trädgård. Härnösands trädgårdsodlareförening bakar och säljer fika. Kom gärna i tidsenliga kläder, 1940-tal och/eller hatt.
Plats: Prästgårdens trädgård.
Samarr: Härnösands trädgårdsodlareförening.
12 JULI
Litteratursommar: Laura Fitinghoff
Kl. 13.00–14.00
Laura Fitinghoff-sällskapet är på plats i Prästgårdens trädgård och berättar om författaren Laura Fitinghoff. Inomhus vid dåligt väder.
24 JULI
Kaniner förr och nu
Kl. 10.30–11.30
Föreningen Gotlandskaninen, Monica Ekman berättar om kaniner förr och nu. Det ges möjlighet att klappa och kela med kaninungarna samt ställa frågor om kaniner och kaninskötsel.
Plats: Prästgårdens trädgård.
27 JULI
En kväll – Två konserter med Jill & the Johnsons + Magnus Carlson & Brunnsvik Sounds
Kl. 19.00
Upplev två av landets folkkäraste artister och deras underbara band som tillsammans bjuder in till en spelning på Murbergets utescen. Biljettförsäljning via www.nojet.se Arr: Nöjet Konsert AB.
29 JULI
Hembygdens dag
Kl. 10.00–16.00
Aktivitetsdag på friluftsmuseet med länets hembygdsföreningar. Massor av roliga aktiviteter för alla åldrar.
30 JULI
Världsbroderidagen
Kl. 12.00–14.00
Fira Världsbroderidagen med att brodera tillsammans i Wendelas vackra trädgård vid Prästgården. Ta med eget broderi, fika och något att sitta på.
Samarr: Härnösands hemslöjdsförening.
PROGRAM I AUGUSTI
7 AUGUSTI
Kaniner förr och nu
Kl. 10.30–11.30
Föreningen Gotlandskaninen, Monica Ekman berättar om kaniner förr och nu. Det ges möjlighet att klappa och kela med kaninungarna samt ställa frågor om kaniner och kaninskötsel.
Plats: Prästgårdens trädgård.
18 AUGUSTI
Internationella festen 5i12
Kl. 11.55–15.00
Mat, musik och möten med matstånd från olika kulturer. Scenprogram med skön musik från världens alla hörn. Sista dagen som friluftsmuseets gårdar och hus har öppet.
Samarr: Internationella klubben 5i12 med stöd av Härnösands kommun.
25 AUGUSTI
Visning av förhistoriska växter
Kl. 13.00 och 14.00
I samband med Arkeologidagen visar och berättar arkeobotaniker Ida Lundberg om förhistoriska växter och hur de använts historiskt. Max 25 platser/visning.
Föranmälan via vnmuseum.se.
31 AUGUSTI-1 SEPTEMBER
Kurs i att tälja spånfåglar
Lär dig göra spånfåglar och få veta mer om spånfåglarnas historia.
Handledare Sandra Stigert. Pris: 1 500 kr, material tillkommer. Endast föranmälan – se vnmuseum.se/hemslojdskonsulenterna
Arr: Hemslöjdskonsulenterna.
UPPLEV HELA SOMMAREN
Period 19/6 till 17/8 (om inte annat anges)
Visningar Murberget friluftsmuseum
Dagligen kl. 11.00
Guidad vandring bland friluftsmuseets byggnader, djur och miljöer. Samling utanför huvudbyggnadens entré. Visningen tar ca 40 minuter.
Djurmatning
Dagligen kl. 14.00
Följ med på en matningstur till fåren och kaninerna. Samling i Prästgårdens trädgård.
Sommarens djur
Denna sommar finns det kaniner, får och höns på friluftsmuseet. I kaninburen vid Prästgårdens trädgård bor museets två kaninmammor med sina ungar som du kan se växa hela sommaren. Hönsen håller till bakom skolan och fåren håller till i sin hage.
Stretch och styrka
Måndagar kl. 18.00–19.00
Träningskvällar för alla åldrar med Ingrid Nordlund på utescenen. Drop in. Inställt vid ösregn. 3/6–26/8.
Växtvandringar
Tisdagar kl. 10.15
Vandringar på ca 45 minuter längs friluftsmuseets odlingar och trädgårdar. Samling vid museibyggnadens entré. 25/6–6/8
Spela kägel
Tisdagar kl. 13.00–14.00
Lär dig spela det anrika spelet kägel vid Kägelbanan. Instruktör finns på plats. Passar alla åldrar.
Musik i kyrkan
Onsdagar kl. 13.00–14.00 OBS ej 3/7 och 17/7.
Två fioler och en klassisk gitarr spelar visor och klassisk folkmusik i Murbergskyrkan. Musiker: Jan Borell, Sten Axel Johansson och Herbert Borgsten. Drop in. 19/6–7/8.
Spelmansträffar
Fredagar kl. 13.00–16.00
Härnösands spelmansgille spelar folkmusik vid utescenen. 7/6–30/8.
Vävstugan
Onsdag – lördag kl. 12.00–16.00
Härnösands vävstugeförening väver i Ångermanlandsgården.
Trädgårdsdags!
Tisdagar i juli kl. 13.00–16.00
Härnösands trädgårdsodlareförening sköter om Wendelas trädgård vid Prästgården.
Föreningen finns på plats i Prästgårdens trädgård för att ge råd och tips. Arbetskvällar i trädgården på torsdagar från kl. 17.00.
Träakademien ställer ut examensarbeten i Wulkanska huset
Studenter från Träakademien, Yrkeshögskolan Höga Kusten, ställer ut elevarbeten.
Linberedning på Ångermanlandsgården
Lär dig mer om spånadslinet och hur det omvandlas till textil. Delvis bemannat.
Pop up-prova på byggnadsvård under sommaren
Prova på att måla med linoljefärg, slamma med slamfärg eller tjära en förstubro. Information på plats under sommaren om när och vad.
Slöjd- och hantverksaktiviteter
Dagligen på friluftsmuseets område.
MUSEET I LÄNET
EW-stugan Arbetslösas hem
Detta luffarhotell byggdes 1931 av Erik och Hedvig Westman. Där kunde kringvandrande arbetslösa få gratis logi. Miljö med järnspis, udda porslin och väggar tapetserade med filmaffischer. Alltid öppet.
Vägbeskrivning: Vid E4 i Skulnäs på den västra sidan av vägen.
Ulvö gamla kapell, Ulvöhamn
Kapellet är Ångermanlands äldsta bevarade träbyggnad, byggt 1622 av Gävlefiskarna som hade kungligt privilegium att fiska längs Norrlandskusten. Visningar sker i samarbete med Ulvö kapellag tel: 070-860 2240. För aktuella öppettider se
www.ulvomuseum.com
Vägbeskrivning: Båt från Örnsköldsvik, Köpmanholmen eller Docksta.
Styresholm
Den medeltida fogdeborgen Styresholm är belägen intill Ångermanälven i Prästmon, Torsåker. Borgen uppfördes troligtvis av vitalianerna i slutet av 1300-talet. Idag finns kullar kvar som vittnar om var borgen stått. Upplev området med mediaguiden Kulturarvsresan, i appen Kulturpunkt, se information under mediaguider ovan.
Vägbeskrivning: Åk till Prästmon, därefter förbi Hola Folkhögskola ner mot Ångermanälven. Parkering intill området.
Gammelgården i Myckelgensjö
Med utsikt över Myckelgensjösjön ligger denna bondgård på ursprunglig plats. De många nyttobyggnaderna speglar norrländskt jordbruk under självhushållets tid. Passa på att fika i byföreningens kafé. Mangårdsbyggnaden är öppen dagligen kl. 11.00–16.00. Visningar tisdagar och torsdagar v. 26–32. OBS ingen visning 4/7, extra visning 20/7. Visningar sker i samarbete med Carola Höglander, carola@highlandcraft.se. Vägbeskrivning: Örnsköldsvik, väg 348, Bredbyn, mot Junsele, Myckelgensjö.
Se vidare aktuell information på https://vnmuseum.se/besoksinformation/anlaggningar-i-lanet/
UTSTÄLLNINGAR
Atti Johansson – Mekanisk/Organisk
Visas 15/6–1/9
Atti Johansson (1917–2003) växte upp i Kiruna men levde större delen av sitt liv i Sollefteå. Hon hade ett starkt miljöengagemang som hon gav uttryck åt både i det privata och i konsten. Under 1960-talets andra hälft arbetade Atti med en serie kallad Organisk/Mekanisk i vilken hon kritiskt undersökte den nya datatekniken. I ljuset av den samtida tekniska revolution som artificiell intelligens innebär, är Attis konst mer relevant än någonsin.
Boxen
I Boxen, i Galleriet 1 tr ner, visas konstfilm som belyser kulturarv på ett lite annorlunda sätt. Sommarens filmer undersöker livet mellan det analoga och digitala. Konstfilmprogrammet kan ses som en förlängning av utställningen i Stora hallen, med fokus på det kritiska utforskande av ny teknik som konstnären Atti Johansson gjorde på sin tid. Hur påverkar ny teknik våra kroppar, känslor, miljö och historia?
Juni – Alice Bucknell, The Alluvials, 2023.
Juli – Oscar Häggström, Did you see me yesterday?, 2022.
Augusti – Blaise Kirchner, Unica, 2022.
Bengt Lindström ur samlingarna
Fem verk av Bengt Lindström. År 2006 donerade Michèle och Bengt Lindströms stiftelse för modern konst sin samling till Västernorrlands museum. Samlingen omfattas till största delen av Lindströms grafiska produktion vilken här lyfts fram genom olika tematiska urval.
Plats: Nischen, 1 tr ner i museibyggnaden.
Händers verk
I utställningen finns ett myller av berättelser om personer som skapat av lust och nödvändighet, kunskapsbärare och förebilder.
Småfolk – i landet SmåningOm, för barn 0–6 år
Museets lekutställning är öppen för alla leksugna barn. Här kan de yngre barnen upptäcka, lyssna och känna på miljöerna i rummet, som skapats med Västernorrlands kulturarv i fokus.
Basutställningar
Nycklar till vår tid – 1700-talet till idag
Här skildras händelser och politiska visioner som format livet i länet genom över 300 föremål ur museets samlingar, berättelser, bilder, ljud och film. Personliga livsöden ger röst åt den enskilda människans strävan att leva sitt liv, bygga sin identitet och skapa ett sammanhang.
Stora makter – 1050 till 1680-tal
Från medeltid till stormaktstid, en period av växande makter som sätter sin prägel på Västernorrland, gestaltad genom berättelser om människor och de arkeologiska fynd som belägger dem.
Forntidsresan – niotusen år av människors spår
Följ med på en resa genom forntidens Västernorrland. Här möter du bland annat pilspetsar och hällristningar, stenålderskvinnan från Lagmansören, husmodeller från sten- och järnåldern, spelet Crafthunter, en mammuttand och mycket mer.
MEDIAGUIDER
Fördjupa din upplevelse av museet med appen KulturPunkt, www.kulturpunkt.org. Ta med dig hörlurar och lyssna till berättelser för barn i museets basutställningar och på Murberget friluftsmuseum. Lär dig mer om byggnaderna på friluftsmuseet och Gammelgården i Myckelgensjö. Guiden Kulturarvsresan tar dig ut i länet till en rad besöksmål, och ger dig upplevelser om häxprocesserna på 1600-talet, pirater och fogdar under medeltiden, samiska berättelser från Ångermanland, myter och sägner och livet kring älvar, vattendrag och havskusten.
Läs mer om museets mediaguider https://vnmuseum.se/mediaguider/
PRAKTISK BESÖKSINFO
Öppethållande
Museibyggnaden med utställningar, Kafé Murberget och Museibutiken. Från 17/6–18/8 har vi öppet dagligen kl. 10.00–16.00. Före den 17/6 och efter den 18/8 är det stängt på måndagar.
På friluftsmuseet är följande byggnader öppna kl. 10.00–16.00 dagligen 17/6–18/8: Skolan, Prästgården, Ångermanlandsgården, Torpet, Kyrkkrogen, Murbergskyrkan och Kägelbanan.
Wulkanska huset, Hellströmska, Handelsboden samt Rysstugan och Trampmangeln är öppna kl. 12.00–16.00 dagligen 21/6–18/8.
I Handelsboden, Långstugan, kan du köpa gammeldags karamellstrutar, korgar, fotogenlampor och mycket mer. Öppettider: Kl. 12.00–16.00 dagligen 21/6–18/8. Extraöppet 6/6 kl. 12.00–15.00.
Om Murberget friluftsmuseum
Området är ett av Sveriges största friluftsmuseer med många fina kulturmiljöer som ger en bild av hur det sett ut i norra Sverige för ett par hundra år sedan.
Tack till orgelbyggare Robert Gustafsson som lånar ut sin piporgel till Murbergskyrkan.
Trädgårdar och grönytor
Det finns flera trädgårdar, odlingar och grönytor på friluftsmuseet, och gott om plats att ha picknick på. Friluftsmuseets miljöer är anlagda i syfte att lyfta den biologiska mångfalden. Det finns även en grillplats på området. På övriga ytor råder eldningsförbud.
Hundar på Murberget friluftsmuseum
Hundar måste alltid hållas kopplade inom friluftsmuseets område och de får inte följa med in i några byggnader. Det är heller inte tillåtet att ta med sig hunden in i Prästgårdens trädgård eftersom det stressar kaninerna.
Museibutiken
I museibyggnaden finns en butik där du kan handla lokalt hantverk och lokala smaker. Kanske blir du inspirerad av våra utställningar och vill köpa något i traditionell stil, eller fastnar för något i vårt boksortiment. I museibutiken kan du endast betala med kort eller swish, ej kontanter.
POPUP i Museibutiken 3/6–30/7. Oliver Maximilian, keramik.
Kafé
Kafé Murberget, 1 tr upp i museibyggnaden, erbjuder enklare lunch och fika till museets besökare. Öppet samma tider som museibyggnaden.
Hitta hit
Västernorrlands museum med Murberget friluftsmuseum finns på Murbergsvägen 31 i Härnösand. Från Härnösands resecentrum tar det cirka 20 minuter att promenera till Murberget. Buss 501 mot Saltvikshöjden tar dig till museet från Resecentrum till hållplats Murbergsskolan/Länsmuseet. Åker du bil följer du skyltningen mot Länsmuseet från E4. Det är inte tillåtet att köra bil inne på friluftsmuseiområdet. Parkera endast på utmärkta parkeringsplatser och respektera hastighetsgränser.
När:
Från mån 17 juni 2024 till sön 18 augusti 2024
10:29 - 10:29
Var:
Murberget friluftsmuseum, Härnösand