Välkommen till årets !SLÖJDBANG! lördag 20 oktober kl 11-16, med tillhörande CRAFT FAIR. I år har vi satt rubriken ”Ge järnet med slöjd!”. Det kommer att handla om järn och smide. Föreläsningar, prova-på-smide, workshops, craft fair – slöjdförsäljning. För alla åldrar. Fri entré.

Program:

11-16 CRAFT FAIR – slöjdare från Västernorrland, slöjdförsäljning i entréhallen

11-16 Workshop i plåt- och metalltrådsslöjd

11-16 Järn, magi och folktro, slöjd och berättelser, för barn, unga och övriga intresserade, kring järnets historia med museets pedagoger. Gör ditt eget trollkors och andra amuletter

12.00 Föreläsning: ”Järnhantering i folkvandringstid” med Ola Georg. Under 2018 har intressanta fynd av ämnesjärn gjort längs E14 i Medelpad. Ola berättar och visar bilder.

12-15 Smidesdemonstrationer och prova på smide med elever från Järnakademien

13.00 Föreläsning: ”Tänk på döden och smide” med Ulla Rasmussen, en historisk tillbakablick på våra kristna begravningsplatser och hur smidet sett ut på våra kyrkogårdar.

14.00 Föreläsning: ”Smide imorgon, i övermorgon och dagen efter det” med Andreas Lundin. Andreas spekulerar runt smidets roll i framtiden med utgångspunkt i dagens situation.

15.00 Föreläsning: ”Smide i Härnösands tätort” med Ulla Rasmussen. Ulla visar bilder och ”tar oss med” på en stadspromenad med smide i fokus. Hon berättar om smide som finns i Härnösand och förklarar varför det är värt att titta på.

Ola Georg är arkeolog på Västernorrlands museum. Har lett årets utgrävningar utanför Sundsvall.

Ulla Rasmussen är konstsmed som arbetar både med historiskt och modernt smide. Hon är specialiserad på gravvårdar men gör även mycket annat. Ulla driver också utbildningen Järnakademien Ångermanland i Kramfors samt tornsmedjan.se i Gustavsvik, Ramvik.

Andreas Lundin är konstsmed som driver Järnstaborg AB där inredning och skulptur står i fokus. Har ett strakt engagemang som lärare på smidesutbildningen vid Järnakademien Ångermanland AB.

Det är tredje året i rad som vi genomför vi SLÖJDBANG – en dag om slöjd på Länsmuseet i Västernorrland.

VARMT VÄLKOMMEN!