Tid: Lördag 29 april kl. 13.00
Plats: Hörsalen

Välkommen att lyssna till ett intressant föredrag om människorna ombord på skepp under 1600-talet. Patrik Höglund berättar utifrån sin bok ”Skeppssamhället : rang, roller och status på örlogsskepp under 1600-talet”. Patrik Höglund är fil. dr. och arbetar som forskningssamordnare i marinarkeologi vid SMTM (Statens maritima och transporthistoriska museer). 

Hopträngda på ett stort örlogsskepp under 1600-talet kunde det finnas flera hundra människor i många olika befattningar: styrmän, skeppspojkar, amiraler, båtsmän, kaptener, präster, profosser, kockar och soldater. På fartygen fanns en mängd olika sociala grupperingar, yrken, förmågor och åldrar representerade. Ombord befann sig ofta individer från samhällets absoluta elit, såväl som människor från lägre samhällsskikt med ursprung i olika delar av det svenska stormaktsväldet, men även från områden utanför detta. I detta föredrag får du veta mer om människorna ombord- om skeppssamhället.  

Besök gärna Västernorrlands museums nya utställning ”Stora makter”, om perioden 1050-1680, i anslutning till föredraget för att få en större bild av samhället och om Västernorrland vid den här tiden.  

Samarr: Härnösands släktforskarförening, Härnösand och Havet och Studieförbundet Vuxenskolan. 

 Fri entré. Ingen föranmälan. Föredraget genomförs efter föreningens årsmöte. 

Tillgänglighet: Plats för rullstol finns. Ta kontakt med receptionen så hjälper de dig. Det finns handikapparkering utanför entrén till museets huvudbyggnad. Tillgängliga toaletter finns i museets entréplan.