Samtalskväll om demokrati- folkrörelser och föreningsliv

Torsdag 5 maj kl 18.00-19.30

Plats: Hörsalen. Fri entré.

Demokratifrågan har blivit allt mer aktuell på senaste tiden med tanke på den ryska invasionen i Ukraina, och särskilt vad bristen på demokrati i ett samhälle kan få för följder. Dessutom blickar vi nu också fram mot ett valår, där vi i september röstar fram våra representanter till riksdagen, regionen och kommunen. Demokratin är i högsta grad aktuell och värd att uppmärksamma.

Västernorrlands museum visar fram till och med 15 maj tre demokratiutställningar: Höj din röst, Fira demokratin! och Ådalen 31 – vändpunkt i svensk historia. I samband med dessa tre utställningar håller museet en samtalskväll om demokrati torsdag den 5 maj där demokratins uppkomst, utveckling och status i dagens samhälle diskuteras. Anders Bergman, känd från lokalradion och från 5i12-rörelsen, är moderator.

 

Medverkar i samtalet gör:

Vanja Lindstedt från IOGT-NTO

Gitte Funk från ABF

Hans Hedlund från Västernorrlands bygdegårdsdistrikt

 

Dessa organisationer är representanter för folkrörelsen och föreningslivet, vilka var och är viktiga delar i den svenska demokratins uppkomst och status idag.

Välkommen att komma och lyssna till ett intressant samtal som rör oss alla. Det finns också en möjlighet från er i publiken att reflektera och lämna era åsikter i slutet av kvällen.

Samarr: IOGT-NTO, ABF och Västernorrlands bygdegårdsdistrikt.

 


TRE UTSTÄLLNINGAR OM DEMOKRATI

Visas fram till 15 maj 2022.

Ådalen -31 – en vändpunkt i svensk historia

I ett obeväpnat demonstrationståg skjuts den 14 maj 1931 fem personer till döds av inkallad militär. Händelsen blev en brytningspunkt i svensk historia.

Fira demokratin!

Riksdagens vandringsutställning berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt, en berättelse om de som bidragit till att forma vår demokrati.

Höj din röst!

Utställningen skildrar samtida röster om demokrati i Västernorrland inramade av kända citat. Alla kan bidra med sin röst till insamlingen av röster på www.minnen.se/tema/100rostervasternorrland


Tillgänglighet:

Hörsalen Oden ligger i direkt anslutning till museets entréhall.

Toaletter i entréhallen. Plats för handikapparkering 20 m från entrédörrarna.

Rullstolsplatser längst fram. Ta kontakt med receptionen så får du hjälp med hiss och dörrar.


MED ANLEDNING AV CORONA/COVID-19 

Det är fortfarande pandemi så tänk på att visa hänsyn, hålla avstånden och bara sitta på anvisade platser. Viktigt också att tänka på handhygienen och stanna hemma om du är sjuk. Vi behöver vara en trygg miljö för alla besökare och medverkande.


Läs mer

Bygdegårdarnas hemsida https://bygdegardarna.se/vasternorrland/

ABF:s hemsida https://www.abf.se/distrikt–avdelningar/abf-vasternorrlands-lan/abf-vasternorrland/

IOGT-NTO:s hemsida https://mitt.iogt.se/