När: Onsdag 9 juni kl 16.30

Plats: Digitalt via Zoom.

Anmälan via länken:

https://zoom.us/webinar/register/WN_ouubeu2-S8uCqEfjlhGoLQ


Digitalt samtal: Birgitta Ricklund

Poträttfoto på en kvinna i kortklippt hår, glasögon, svart t-shirt och guldörhängen. Hon står inne i en verkstad.

Med koppling till utställningen Att fånga en plats- berättelser från Västernorrland har journalisten Olof Wigren genomfört intervjuer med olika kända och mindre kända västernorrlänningar. I den här programserien samtalar Olof Wigren med några av de han intervjuat, för att höra om deras personliga upplevelser av Västernorrland idag och igår.

Den här gången sker samtalet med möbelhantverkaren Birgitta Ricklund från byn Västerhus utanför Örnsköldsvik, och som också är ordförande i Örnsköldsviks sameförening- Orrestaare Saemien Sibrie. Samtalet handlar om Västerhus, den samiska kulturen i Nolaskog och hela länet, samt Birgittas egen resa genom livet. Det blir också inslag av hennes arbete med klassiska möbler och samiskt hantverk.

en kvinna arbetar i en verkstad

Läs mer på Birgittas hemsida om samiskt hantverk >> www.geerje.se

Länk till sameföreningens hemsida >> http://orrestaare.blogspot.com/

Länk till sameföreningens Facebook >> https://www.facebook.com/orrestaare/

Foto: Ludwig Arnlund


Att fånga en plats – Berättelser från Västernorrland

Utställningen Att fånga en plats- berättelser från Västernorrland utforskar berättelser och berättelsernas betydelse för plats och identitet. Den består av tre delar, som ger olika perspektiv på berättelser. Museet som samlare och förvaltare av berättelser, tre pristagare från Rosentrömska stiftelsen och Berättarlabbet – där besökarna själva kan bidra med berättelser.

Västernorrlands museum samlar i samband med utställningen också in berättelser och erfarenheter från länet. Olof Wigrens intervjuer är en del av detta arbete, men nu kan även du dela med dig av dina egna minnen och berättelser från Västernorrland. Du kan välja att berätta om en dag i Västernorrland, som en dagbok, via Minnen: https://minnen.se/tema/mittvasternorrland

Du kan också ladda upp en bild från din mobiltelefon via insamlingen Mitt Västernorrlandwww.mittvasternorrland.se

Du kan också bidra med dina berättelser till museets samlingar i utställningsdelen Berättarlabbet. Ta chansen att bidra med dina bilder, berättelser och minnen till museets samlingar, där de sparas för framtida generationer. Tillsammans berättar vi hur det var att leva och bo i Västernorrland på 2020-talet.