När: 29 mars – 7 april
Var: Västernorrlands museum och hemma

Massor av roliga och intressanta aktiviteter på Västernorrlands museum för lovlediga barn och ungdomar.
Alla aktiviteter är gratis och det är fritt inträde till museet.
Öppet varje dag under påsklovet förutom annandag påsk 1 april. 

 

Aktiviteter att göra på egen hand under hela perioden: 

Äggjakt
Äggen har gömt sig! Leta upp dem och lös uppdrag för att få en belöning på slutet. Ägg kan finnas både inne och ute, och jakten kan gå över delvis oländig terräng. Start i entrén.   

Tipspromenad påsk
Utmana dig själv eller ditt sällskap om dina kunskaper om påsken! Vad är sant och vad är falskt? Tipstalong hämtas i museets entré. Tipspromenaden går utomhus.  

Audioguider för barn
Upptäck utställningarna utan att behöva läsa en enda skylt! Vem var ödhumla? Hur gamla är sakerna i utställningen och hur gör man för att få folk att bli kär i en? Det och mycket mer får du svar på i audioguiden för barn! Ta med en smartphone och hörlurar och kliv tillbaka i tiden!  

Aktivitetsboken Forntidsresan
Knep och knåp i forntidsresan, hämta ett häfte utanför utställningen. Och glöm inte att gå till receptionen och få det stämplat när du är klar!  

Påskpyssel i Studion
En kyckling, en äggkorg eller en påsklilja, det finns mycket man kan pyssla med under påsklovet. Välkommen in i Studion, en trappa ner, och börja det kreativa skapandet! Öppet hela lovet, samma öppettider som museet.  

Skapa i Entrén
I entrén finner du vårt koncept ”skapa i entrén” som är en kreativ yta framtaget tillsammans med hemslöjdskonsulenterna. Här finns det material och beskrivningar till olika slöjdprojekt men lämnar samtidigt utrymme till egna fantasifulla kreationer. Här kan du och din familj slå er ner för skapa tillsammans, bordet är fyllt med material och möjligheter. Passande till påsk kan man tova små ägg, göra pynt till påskriset och varför inte göra en fingerdocka.

 

Aktiviteter med museets personal på plats: 

Lördag 30 mars
Lovbio: Paddington
kl. 14.00 – ca 15.40

Paddington har vuxit upp djupt i den peruanska djungeln med sin moster Lucy som, inspirerad av ett möte med en engelsk upptäcktsresande, har fått sin brorson att drömma om ett spännande liv i London. När en jordbävning förstör deras hem bestämmer sig Lucy för att smuggla sin unge brorson ombord på en båt på väg till England, på jakt efter ett bättre liv. När Paddington anländer ensam på Paddington Station upptäcker han snart att stadslivet inte alls var som han hade tänkt sig, tills den vänliga familjen Brown hittar honom med en etikett knuten runt halsen där det står ”Ta hand om den här björnen. Tack.” De erbjuder honom ett tillfälligt hem medan han börjar söka efter den upptäcktsresande som gjorde ett sådant intryck på moster Lucy många år tidigare. 

Produktion: Storbritannien, 2014
Regissör: Paul King
Speltid: 95 min 
Barntillåten 
Svenskt tal och text
Plats: Hörsalen
Samarr: SFF 

 

Lördag 30 mars kl. 10.00 – 12.00
Söndag 31 mars kl. 13.00 – 15.00

Skapa i Entrén
På Västernorrlands Museum kan både stora och små få utlopp för sin kreativitet. I entrén finner du vårt koncept ”skapa i entrén” som är en kreativ yta framtaget tillsammans med hemslöjdskonsulenterna. Här finns det material och beskrivningar till olika slöjdprojekt men lämnar samtidigt utrymme till egna fantasifulla kreationer. Här kan du och din familj slå er ner för skapa tillsammans, bordet är fyllt med material och möjligheter. Passande till påsk kan man tova små ägg, göra pynt till påskriset och varför inte göra en fingerdocka.  

Under 30-31 mars finns en museivärd på plats och handleder dig genom uppgifterna. Passar för barn och unga i alla åldrar. Barn under 8 år slöjdar i vuxet sällskap.  

Fri entré. Ingen föranmälan. 

 

Tisdag 2 april
Workshop i Bildligt berättande
kl. 11.00 – 14.00

På internationella barnboksdagen håller Karin Efraim en workshop i Bildligt berättande för barn mellan 6-12 år.  

Under workshopen kommer vi att arbeta med drömmar. Vi kommer utgå från drömmar som vi har drömt och skapa bilder till dessa. Vi kommer även få tillfälle att få testa på att arbeta med fineliners och tusch.  

Karin Efraim Gärdegård är konstnär/illustratör och författare. Hon skapar bilder till böcker, tidningar, egna utställningar och har även gjort några offentliga utsmyckningar. Karin har skrivit två böcker för vuxen/ungdom samt gjort tre bilderböcker för barn. Utöver detta har hon även workshops för barn och unga.  

Ingen förkunskap krävs! Drop in. Fri entré!

 

Tisdag 2 april
Familjevisning av Forntidsresan
kl. 14.00

Hur kommer det sig att arabiska silvermynt hamnade i en vikingatida grav längs Ångermanälven? Och vad är det för mystiska stenföremål man hittat i Nordingrå? Följ med på visning för hela familjen i utställningen Forntidsresan. 

Visningen tar ca 30 minuter. Samling i utställningen.  

 

Onsdag 3 april
Speldag
kl. 14.00 – 16.00

Spelpjäser, tärningar, kort och handkontroller. Vi har spel i alla dess former som du kan få prova under hela eftermiddagen. Vi har brädspel, kortspel, VR-spel och datorspel. Kom och testa något nytt eller en gammal favorit! Passar bäst för lite större barn och tonåringar. Drop in. 

Plats: Studion, en trappa ner, längst bort åt höger 

 

Torsdag 4 april
Utemat
kl. 13.00 – 15.00

Elden sprakar och vi gör något gott att äta. Kom och smaka! Man behöver inte ta med sig något men ha på kläder efter väder. Vid stark kyla ställs aktiviteten in. Drop in. Barn under 8 år i vuxet sällskap.  

Plats: Eldstaden, följ vägen förbi kyrkkrogen mot kyrkan.  

 

Fredag 5 april
Familjevisning av Stora makter
kl. 14.00

Kungar och knektar, begravda hemligheter och något ulligt på havets botten. Allt detta och mer får ni höra om på visning för hela familjen i utställningen Stora makter. 

Visningen tar ca 30 minuter. Samling i utställningen.  

 

Lördag 6 april
Så och ät
kl. 13.00 – 15.00

Ljuset kommer tillbaka mer och mer för varje dag och det firar vi med att så frön. Krasse eller kanske ärtskott? Sådd från frö är en härlig och spännande process, och väldigt spännande att följa hur det växer för varje dag. Vi hjälps till att så fröna, och sedan får du följa hur det växer hemma hos dig. När det växt klart får du naturligtvis smaka på det du odlat. Det blir som godast när man har odlat själv!  

För barn och unga i alla åldrar. Barn under 8 år i vuxet sällskap. Drop in.
Plats: Studion, 1 trappa ner.  

 

Söndag 7 april
Skapa från historien 
kl. 14.00

Vi tittar tillsammans i utställningarna på saker från förr och inspireras av det för att sedan skapa något kreativt kring det som du inspirerats av. Man kan skapa i princip vad man vill. Till exempel kan man rita en teckning, eller skriva en berättelse. Kreativiteten flödar i en härlig blandning mellan då och nu. För barn och unga i alla åldrar. Barn under 8 år i vuxet sällskap. 

Samling utanför Studion, 1 trappa ner.