Filmvisning: På min breda och fula dialekt
Torsdag 30/9 kl 18.00–19.30

En film om författaren Nicke Sjödin. Nicke berättar om sin uppväxt och skolgång både i Röån och Sollefteå. Producerad av MW Produktion i Junsele 2008. Filmen visas i samband med utställningen ”Att fånga en plats- berättelser från Västernorrland”. Utställningen utforskar berättelser och berättelsernas betydelse för plats och identitet. I den här filmen får du följa berättelsen om Nicke Sjödins uppväxt och liv med sin dialekt.

 

Författaren Nicke Sjödin

Nils Eric ”Nicke” Sjödin (1934-2009) var först och främst författare, men han var även underhållare, tidningskrönikör och revymakare, och medverkade ofta i radio och tv. Sjödin var bosatt i Sollefteå, där han arbetade som gymnasielärare. 1981 debuterade Nils Eric Sjödin som författare med diktsamlingen Byssfolke. Det blev sedan 17 böcker, varav tolv diktsamlingar.

Hans barndomsby Röån i Junsele socken är den plats man förknippar honom mest med och som han skrev om. Röån lämnade han aldrig och Röån lämnade aldrig honom. De två var ett. Han skrev på Röå-mål, den dialekt som han i sin ungdom tvingades ta avstånd från och sedan blev accepterad av de flesta. Revansch ville han gärna själv kalla det.

Plats: Hörsalen Oden, Västernorrlands museum.


Corona:

Det är fortfarande pandemi så tänk på att visa hänsyn, hålla avstånden och bara sitta på anvisade platser. Viktigt också att tänka på handhygienen och stanna hemma om du är sjuk. Vi behöver vara en trygg miljö för alla besökare och medverkande.

Tillgänglighet:

Filmen visas på svenska med svensk text.

Det finns hörslinga i lokalen.

Rullstolsplatser längst fram. Ta kontakt med receptionen så får du hjälp med hiss och dörrar.